Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

Loki wreszcie dotarłam do Ciebie :D

Piękne kwitnienia tulipanków ,ten bordowy aż mi mowę odebrało jak go zobaczyłam .

Clematisy urocze , różowy prześliczny .

Teraz to można szaleć nie to co na balkonie ;:224
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Rewi ? No skoro się tak powojniki podobają, to zaraz będzie ciąg dalszy. :-D

@ E-Genia ? Liliowce też sobie sprawiłem... Ale mnie się irysy marzą od zawsze... Chlip, chlip... A powojnik o kwiatach pełnych (Multiblue) rzeczywiście cudny (w zeszłym roku mi też już kwitł, ale nie wiedzieć czemu kwiaty miał pojedyncze)... Skoro się tak podoba, to zaraz będzie więcej fotek.

@ Ewa-Rozalka ? Dziękuję serdecznie i zapraszam do zostawiania śladów bytności w moim wątku częściej. :-)

@ Lorrie ? Ano nie da się zaprzeczyć, że co ogród to ogród. Na przykład na balkonie nie spędzałem co trzeciej niedzieli od świtu do nocy na pieleniu. :;230 Ostatnio po takiej akcji odkryłem, że nawet coś z tego co posiałem rosło pod tą zbitą pokrywą chwastów, którym ewidentnie trzy tygodnie ulewnych deszczy się bardziej spodobały niż roślinom ozdobnym... Choć nie wszystko...

@ Jacek ? Mnie tal trzykrotka wirginijska naprawdę zachwyciła. A irys ? ano piękny. Szkoda, że jedyny bródkowy, który zakwitł. Zresztą jeden z nielicznych, które jeszcze w ogóle żyją. Będę sobie musiał odbudować kolekcję, ale może jednak w innym miejscu ogrodu... I na jakimś podwyższeniu, żeby woda spływała...

@ Evikc ? No to witaj w klubie... :cry:

@ Sosenki ? Jezu, jaka bieganina... Dopiero o 18:30 praca poszła do druku, oprawić wczoraj nie zdążyłem, musiałem się tym zająć dzisiaj z rana ? a potem jeszcze ją odwieźć... Mam bardzo fajnego szefa, ale jego zwyczaj, żeby zostawiać wszystko na ostatnią chwilę mnie naprawdę czasami irytuje. No ale cóż, gość jest znany z tego, że potrafił podania o granty ? które należało wysłać dnia X (przy czym istotna była data stempla pocztowego) zawozić dnia X na pocztę przy Luwrze (która czynna jest do północy) za pięć dwunasta (i to nie jest przenośnia)... ;-)

@ AgaNet ? No to zapraszam na więcej fotek powojniczków. A co do deszczy ? fakt, że była to makabra. Na szczęście od soboty mamy w miarę ładną pogodę. :-D Prawdziwe lato się zrobiło.

@ Katarzynka ? Dziękuję za uznanie. No i nie da się zaprzeczyć, że co ogród to nie balkon. ;-)

A poniżej trochę fotek kwiatków.
Czosnek (Nectaroscordum siculum)
Obrazek

Orlik alpejski (Aquilegia coerulea var. alpina)
Obrazek

Tak bardzo podobające się wam powojniki (Clematis) ? w rolach głównych Arctic Queen, Sunset, The President oraz Multiblue.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i największa niespodzianka ostatnich dni ? czyli kosaćce holenderskie (Iris x hollandica) ? jak zapewne pamiętacie już myślałem, że mieszanka okazała się być mieszanką cebul jednakowych. A jednak nie. Takie pomyłki są bardzo przyjemne. ;-)
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę, proszę.......jak śliczna mieszanka powojnikowa oplącze altankę. ;:215
Widzę też już przygotowane materiały do budowy patio pod altanką. ;:224
Pewno żonka nie może się już doczekać kiedy wreszcie powstanie :uszy żeby w niedzielny poranek wypić tam poranną kawkę. :D
Też lubię takie pomyłki kiedy trafia do mnie coś innego i ciekawego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powojniki nie da się zaprzeczyć - robią wrażenie i to jeszcze tak dobrze obfocone ;:180
Tak, wystarczy niewiele podwyższyć rabatę, a irysom będzie o wiele lepiej, bo korzenią się płytko.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Mieszanka powojnikowa też mi się bardzo podoba ? ale jak widać Sunset rośnie o wiele lepiej niż dwóch niebieskich kolegów. Żadnego patio budować nie będę ? materiały to po prostu płytki chodnikowe, które zebrałem z ogrodu i nie poddałem recyklingowi na własne ścieżki (cała przestrzeń, gdzie dziś jest pergola, była wyłożona płytkami chodnikowymi) oraz kostka brukowa, której fragment usunąłem, by zrobić rabatkę z wiosennymi cebulkami. Nie bardzo mam z tym co zrobić, więc leży na stercie. A co do niespodzianki ? to w sumie MIAŁA być mieszanka ? tyle że przez miesiąc wszystkie irysy, które rozkwitały były identyczne.

@ JacekP ? Dzięki za uznanie i za porady.

A tu jeszcze jedna fotka orlika, tym razem autorstwa mojej żony:
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Z mieszankami to tak jest, że najczęściej okazują się monotematyczne.
Dlatego nigdy takich nie kupuję.
Kostki pewno przydadzą się kiedy zawitają do ogródka kaczki. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jureczku kwiaty powojników faktycznie zachwycające. Do tego zdjęcia w zbliżeniu pozwalają zobaczyć dokładnie szczegóły.
Kwitnienie trzykrotki wirginijskiej z białymi kwiatami - ładny zestaw kolorystyczny i tak się zastanawiam bo miałam identyczne kwiaty u Trzykrotki Andersona 'Osprey'.
Patrzyłam teraz na różne fotki z sieci i możesz mnie oświecić czym rożni sie wirginijska od Andersona ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Nie da się zaprzeczyć. Rzeczywiście o ile mieszanki nasion zazwyczaj naprawdę są mieszankami, o tyle mieszanki cebulek bardzo często są mieszankami tylko z nazwy... A co do kostek ? na pewno jeszcze do czegoś się je zużytkuje, to fakt.

@ Christinkrysia ? Dziękuję za uznanie w imieniu moich powojników. :-D W kwestii taksonomii trzykrotek ? wygląda na to, że trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana) to gatunek botaniczny, podczas gdy trzykrotka Andersona (Tradescantia x andersoniana) to grupa hybryd, które za jeden z gatunków macierzystych mają właśnie trzykrotkę wirginijską.

Jeszcze jedna fotka Allium siculum (=Nectaroscordum siculum)
Obrazek

No i największa niespodzianka dzisiejszego dnia. Posadzony dwa miesiące temu śmierdziel (Sauromatum venosum) właśnie uraczył mnie swoim pięknym kwiatem. Aromatem też mnie uraczył ? czuć go świetnie nawet mimo tego, że akurat się pochorowałem i mam straszny katar...
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Prawdziwego potwora dochowałeś się w ogrodzie ;:306
Ale przyznać muszę, że imponujący :D
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Orliki też uwielbiam mam ich kilka u siebie .

Gratuluję pięknego kwiatu śmierdziuszka ,no zapachu trochę mniej .
A jak tam wszystkie muchy z okolicy Was odwiedzają czy też nie mogą znieść tego zapachu ? :wink: :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Ano jest to potwór. Wielki, cuchnący i niesamowicie piękny. Straszna szkoda, że kwitnie tylko jeden dzień w roku. Miałem ogromne szczęście, że nastąpiło to w niedzielę, kiedy mogłem nacieszyć się jego pięknem i uwiecznić je na fotkach.

@ Katarzynka ? Ja posiałem sporo orlików, zobaczymy, co mi z tego wyjdzie... Mam nadzieję, że za rok będą pięknie kwitły. A co do śmierdziela ? a i owszem, muchy uwijały się koło niego aż miło było popatrzeć. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Śmierdziuszek niespotykany. Dzięki, ze mogłam go u Ciebie zobaczyć. Kurcze powinnam chyba same takie kwiaty mieć, bo mi muchy do domu wchodza. Tak to jednak jest jak mieszka się na wsi
Płyt nie wyrzucaj, za jakiś czas znajdziesz dla nich zastosowanie i szkoda teraz wyrzucić, a potem kupować
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ja sobie powzdycham do Twoich clematisów. Ile kwiatów! I jakie juz dorodne okazy. Super ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Okaz palczychy imponujący :shock: Cebula musi być sporych rozmiarów. Moja też pięknie zakwitła i jeszcze piękniej śmierdziała ale do takich rozmiarów jeszcze jej brakuje. Natomiast chyba mi padło dziwidło i dracunculus.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

sweety pisze:Prawdziwego potwora dochowałeś się w ogrodzie ;:306
Ale przyznać muszę, że imponujący :D
Pomyślałam to samo co Ania :D
Nie wiedziałam, że potwór pokazuje swoje piękno tylko jeden dzień - dobrze ze trafiło na niedzielę :D Dzięki temu mamy fotki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”