Grubosz - Crassula Cz.1
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grubosz - uprawa
W sumie możesz ale nie musisz, pamiętaj o zwróceniu opadająca stroną do słońca i sam się na prostuje.
U mnie pomaga podlanie większą dawką wody.. ale to chyba już zależy od podłoża.
U mnie pomaga podlanie większą dawką wody.. ale to chyba już zależy od podłoża.
Witam! Na forum jestem pierwszy raz i bardzo mnie zaciekawił istniejący wątek, gdyż jestem posiadaczką gruboszy. Postaram się dodac zdjęcia moich roślinek jeden wczoraj został przycięty ale nie wiem czy dobrze to zrobiłam, bardzo proszę o radę jak przyciąc pozostałe 2 żeby nie zmarnowac moich roślinek, a chciałabym żeby zrobiły się gęstsze. Z góry dziękuję za wszystkie rady pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 sty 2009, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dziękuję za dobrą radę. Faktycznie roślinki się wyprostowały. Tam chyba za dużo słońca miały. Teraz rosną ładnie prosto.
A kiedy zacząć im obrywać szczytowe liście żeby się rozgałęziały? Jak podrosną jeszcze co?
Pozdrawiam
A kiedy zacząć im obrywać szczytowe liście żeby się rozgałęziały? Jak podrosną jeszcze co?
Pozdrawiam
- eikoden
Jak mają korzenie to czemu nie, wszystko zależy od tego jaki chcesz końcowy kształt
Mam pytanie.
Jaka może być przyczyna miękkich wiotczejących liści?
Nadmiar słońca?
Nadmierne podlewanie?
Zbyt częste nawożenie lub niewłaściwy nawóz?
Jak tylko dorwę aparat swoje łapki to zrobię zdjęcia, ale pytam za w czasu.
Mam grubosze w kilku różnych donicach i tylko u niektórych zauważyłam wiotczenie i mniejszy przyrost, chociaż wszystkie podlewam tak samo. Raz w tygodniu, czasami, gdy jest wyjątkowo ciepło przez kilka dni to także w połowie tygodnia podleję mniejszą ilości, jeżeli ziemia z wierzchu jest sucha.
Pozdrawiam
Jaka może być przyczyna miękkich wiotczejących liści?
Nadmiar słońca?
Nadmierne podlewanie?
Zbyt częste nawożenie lub niewłaściwy nawóz?
Jak tylko dorwę aparat swoje łapki to zrobię zdjęcia, ale pytam za w czasu.
Mam grubosze w kilku różnych donicach i tylko u niektórych zauważyłam wiotczenie i mniejszy przyrost, chociaż wszystkie podlewam tak samo. Raz w tygodniu, czasami, gdy jest wyjątkowo ciepło przez kilka dni to także w połowie tygodnia podleję mniejszą ilości, jeżeli ziemia z wierzchu jest sucha.
Pozdrawiam
- eikoden
Ja swoje grubosze podlewam co 3 dni stoją w mocno nasłonecznionym miejscu i szybko ziemia wysycha.
Zaobserwowałem wiotczenie liści i nawet łodyg u tych co mają słabo rozbudowane korzenie, pewnie dlatego mniej wody wchłaniają i dlatego się tak dzieje.
Obejrzyj korzenie, sprawdź pod czas wyciągania jakiej wilgotności jest ziemia jak sucha jak wiór podlewaj częściej.
pzdr
Zaobserwowałem wiotczenie liści i nawet łodyg u tych co mają słabo rozbudowane korzenie, pewnie dlatego mniej wody wchłaniają i dlatego się tak dzieje.
Obejrzyj korzenie, sprawdź pod czas wyciągania jakiej wilgotności jest ziemia jak sucha jak wiór podlewaj częściej.
pzdr
U mnie takie liście się zrobiły jak przelałam przy podlewanieu, jakiś czas po przesuszeniu wróciło do normy.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie za często? Mój grubosz jest podlewany może co 2 lub 3 tygodnie.iguanax pisze:Ja swoje grubosze podlewam co 3 dni
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- eikoden
Taką mam ziemie w doniczce, nie podlewana kurczy się o połowę... nawet jak podleje i wróci do normalnej objętości na drugi dzień jest sucha do 5 cm w głąb a po 2 dniach do podłoża doniczki... a grubosz puszcza co chwile nowe listki więc mu pasuje.
Mieszanka ziemi pewnie też ma znaczenie na częstość podlewania ale trzeba mieć na uwadze co chce roślinka. Nie ukrywam, że jak ma wilgotniej to podlewam ja rzadko nawet raz na tydzień.
Nowe odnogi co mam w mieszance: perlitu, wermikulitu, piasku, włókna kokosowego, ziemi do sukulentów, podłoża kwiatowego podlewam dużo rzadziej, bo trzyma dłużej wilgoć.
Póki co nie wstawiam zdjęć swoich gruboszy bo dopiero co je poskracałem drastycznie w celu nadania im formy
Mieszanka ziemi pewnie też ma znaczenie na częstość podlewania ale trzeba mieć na uwadze co chce roślinka. Nie ukrywam, że jak ma wilgotniej to podlewam ja rzadko nawet raz na tydzień.
Nowe odnogi co mam w mieszance: perlitu, wermikulitu, piasku, włókna kokosowego, ziemi do sukulentów, podłoża kwiatowego podlewam dużo rzadziej, bo trzyma dłużej wilgoć.
Póki co nie wstawiam zdjęć swoich gruboszy bo dopiero co je poskracałem drastycznie w celu nadania im formy
Daj zdjęcia jak wyglądają teraz, a potem wrzucisz jak nabiorą formę.
Będziemy mieli porównanie ;)
Będziemy mieli porównanie ;)
- eikoden
Zdjęcia są na 19 stronie tego wątku.
Dodatkowo odciąłem to co zostawiłem po prawej stronie na zdjęciu ;)
Dodatkowo odciąłem to co zostawiłem po prawej stronie na zdjęciu ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A nie myśleliście kiedyś by zamiast katować te biedne roślinki obcinaniem gałęzi to lepiej dać im bardziej słoneczne stanowisko, by rosły bardziej zwarte i kompaktowe. Wtedy utrzymanie pokroju bonzai dla tych roślin nie będzie wymagało cięcia gałęzi tylko będzie naturalnym sposobem ich wzrostu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek