Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonia - z sadzonek

Post »

Najlepiej Florovit do pelargonii, dla petunii i pomidorów też.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Jola muszę zrobić zakupy bo zapas jest na ukończeniu . Postawię na ten Florovit nie używałem go, ale skoro polecasz ;:215 , no i polski produkt . ;:138
x-o-a
---

Post »

Jest naprawdę dobry nie będziesz żałować. Ja jeszcze daję swoim kwiatom do ziemi odrobinę osmocoty Burza kwiatów od Substrala. To też świetny nawóz. Pod sadzonki wychodzi niedrogo. Na sto donic to już drogo.
x-a-xi
---

Post »

Na wygląd kobiet i kwiatów , pieniędzy się nie żałuje :!: Ale jeszcze do tematu , na dno doniczek daje jeszcze obornik granulowany . a o osmocote muszę poczytać, Ja kiedyś do kwiatów dodawałem Hydrocomplex Zostało mi z produkcji też fajna spraw a przede wszystkim długo się uwalnia . :wink:
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczepki pelargonii pobierałam na początku lutego i jedna już zakwitła ,właściwie to więcej by kwitło ale pozostałe uszczknęłam aby się rozkrzewiły .W zeszłym roku podlewałam Florovitem , a w tym jeszcze nie kupiłam nic.
Jagoda84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2015, o 14:56

Post »

Do nawożenia pelargonii także polecam azofoskę, pięknie wybarwione kwiatostany i liście ;:108
x-o-a
---

Post »

Moje też już mają małe pączki. Plantacja niewielka, tylko osiem. Niestety ja mam metraż ograniczony do schodów, balkonu, podjazdu i 50 metrów kwadratowych ogródka a chciałabym mieć wszystko. :shock:
Obrazek
Niestety rdza mi się po nich panoszy.
Obrazek
A już zaczynają kwitnąć.
Obrazek
Mam też rabatowe, ale te są z nasion.
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie

Post »

Jesienią zgoliłam swoje pelargonie na krótko, oberwałam liście. Teraz zaczęły wypuszczać. Mam w związku z tym pytanie, czy robić z nich teraz sadzonki, czy zostawić zeszłoroczne rośliny?
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Re: Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie

Post »

Wydaje mi się że dobrze by było zrobić kilka nowych sadzonek, a stare zostawić bo wcześniej będą kwitły niż nowe sadzonki.
x-o-a
---

Post »

Neska dobrze Ci radzi. Też bym tak zrobiła.
x-a-xi
---

Post »

Jolu czy twoja rdza nie powstała po polaniu pożywką po liściach ? Jeżeli się mylię spróbował bym zaopatrzyć się w Topsin taki mały dla działkowców :uszy Nie umie rozpoznawać chorób ze zdjęć :roll: Ale jak jest to nalot to może być mączniak a wtedy lepszy będzie Nimrod też dostępny w małych opakowaniach :wink:
x-o-a
---

Post »

Adamie. Te plamki, które widzisz na liściach to pozostałości po oprysku topsinem właśnie. Za rdzę biorę takie grudkowate narości na spodzie liści i takie jaśniejsze kropeczki jakby przerzedzona tkanka. Nie wiem tylko czy powtarzać oprysk topsinem. Czytałam tu, że na radzę amistar. Tak naprawdę nie mam doświadczenia z pelargoniami jakoś nigdy mnie nie lubiły. Kiedyś albo rosły ogromne i nie kwitły albo pokazały jeden kwiatek. Teraz chciałam zmierzyć się z nimi jeszcze raz, to mi chorują. Za to petunie mnie kochają. Postaram się później wstawić zdjęcia tej przypadłości. Może zobaczysz co to jest. Nie podlewałam ich po liściach żadnym nawozem. Mają na razie tylko ziemię z osmocote. Na tym etapie powinno im wystarczyć. Dodam jeszcze, że na razie tylko dwie chorują ale opryskałam wszystkie, te z nasion też. ;:134
x-a-xi
---

Post »

Topsin powinno się powtórzyć . Ja też nie jestem fachowcem od pelargonii ale preparaty są podobne jak w sadownictwie czy warzywnictwie . U mnie takie plamy kiedyś były po polaniu humusem po liściach, dla tego tak zapytałem ;:219
x-o-a
---

Post »

Adamie dziękuję.Spójrz na to.
Obrazek
Obrazek
Może to coś innego. Podejrzewam rdzę ze względu na te strupki pod spodem liści. Jeżeli tak to po jakim czasie powtórzyć oprysk topsinem?
A ten znaczek to nie tobie chcę nastukać, tylko oznaka mojej walki z pelargonią od nowa.
x-a-xi
---

Post »

Nie mam pojęcia co to jest, trochę to zdjęcie zamazało się . Przychodzi mi jeszcze do głowy jakieś robactwo typu tarczniki lub coś podobnego , ale to tylko ślepe strzały ;:145 Popatrz trochę w Google na zdjęcia tarczników .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”