Kobea i jej uprawa cz.5
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kobea i jej uprawa cz.5
Anida, sprawdź, może już one w zielone poszły
Tak serio, próbował ktoś kiełkować nasionka kobei?
Jestem ciekawa takiego doświadczenia, czy komuś się udało?
Pozdrawiam Irena
Tak serio, próbował ktoś kiełkować nasionka kobei?
Jestem ciekawa takiego doświadczenia, czy komuś się udało?
Pozdrawiam Irena
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na szczęście nie spleśniały, a wiesz zostawię może faktycznie ze 2 nasionka na podkiełkowanie, dam znać co z tego wyszło.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku chyba odpuszczę sobie zabawy z wysiewaniem kobei i postawię na kupno gotowych sadzonek w sezonie. Te z nasion mi zawsze jakoś marnie rosły i jeszcze gorzej kwitły. Zdaje się podlewane, nawożone a i tak efekt słaby. Zobaczę czy to samo będzie z gotowych sadzonek. Może to po prostu roślina nie dla mnie
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Irenko
W tym, że lepiej kiełkują własne nasiona kobei, nie ma nic dziwnego. Z własnych nasion mam zawsze 100% wschodów, a z kupnych- bywa to różnie W ubiegłym roku niestety moje kobee nie zawiązały nasienników, ale nasionka już kupiłam i będę siać, ale nieco później, bo potem mam tylko z nimi kłopot, chcą się wspinać po wszystkim co tylko znajdzie się w ich zasięgu. I tak je tnę i ograniczam, ale zawsze mnie przechytrzą
Pozdrawiam
W tym, że lepiej kiełkują własne nasiona kobei, nie ma nic dziwnego. Z własnych nasion mam zawsze 100% wschodów, a z kupnych- bywa to różnie W ubiegłym roku niestety moje kobee nie zawiązały nasienników, ale nasionka już kupiłam i będę siać, ale nieco później, bo potem mam tylko z nimi kłopot, chcą się wspinać po wszystkim co tylko znajdzie się w ich zasięgu. I tak je tnę i ograniczam, ale zawsze mnie przechytrzą
Pozdrawiam
- Rzepka
Seba, jeszcze nie spotkałam się z gotowymi sadzonkami, pewnie też bym kupiła.
Iwonko, wiem, że są strasznie upierdliwe
Kiedyś rozmnożyłam z jesiennych sadzonek, mimo uszczykiwania, urosły pod sufit i wcale wcześniej nie kwitły.
U mnie też bardzo późno dojrzewają nasienniki, w tym sezonie pozyskałam tylko trzy i pół nasionka.
Pozdrawiam Irena
Iwonko, wiem, że są strasznie upierdliwe
Kiedyś rozmnożyłam z jesiennych sadzonek, mimo uszczykiwania, urosły pod sufit i wcale wcześniej nie kwitły.
U mnie też bardzo późno dojrzewają nasienniki, w tym sezonie pozyskałam tylko trzy i pół nasionka.
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moczycie nasiona przed siewem? Nie wiem czy przez to, czy na dobre nasiona trafiłem, ale w ubiegłym roku miałem kiełkowanie bliskie 100%.
- Rzepka
Ja moczę przez kilka godzin w cieplej wodzie, dopiero potem wkładam do podłoża.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Moje powoli pokazują liścienie
30 złotych za sadzonkę to zdecydowana przesada. U nas są w sprzedaży ale kosztują ok. 8 zł.
Ewa
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
W zachodniopomorskim również są po 8-9zł. 30zł Co do siania to w warunkach domowych wystarczy jak wysieję się ją na początku marca. Powinna urosnąć by pod koniec maja ją posadzić na zewnątrz. Nie będzie wybujała
- Rzepka
Pewnie, można wysiać na początku marca, można i na początku kwietnia, ale jest kwestia , kiedy wykiełkują i kiedy zaczną kwitnąć?
Dochodzi do tego czas dojrzewania nasienników, ja dwa tygodnie temu wysiałam dwa opakowania nasion ze sklepu, żaden kiełek nie wyszedł i raczej nie wyjdzie, miałam trzy swoje nasionka i wszystkie trzy wykiełkowały, to trochę za mało, jak na moje potrzeby, więc w tym tygodniu wysieję jeszcze raz, o ile znajdę nasionka w sklepach.
Pozdrawiam Irena
Dochodzi do tego czas dojrzewania nasienników, ja dwa tygodnie temu wysiałam dwa opakowania nasion ze sklepu, żaden kiełek nie wyszedł i raczej nie wyjdzie, miałam trzy swoje nasionka i wszystkie trzy wykiełkowały, to trochę za mało, jak na moje potrzeby, więc w tym tygodniu wysieję jeszcze raz, o ile znajdę nasionka w sklepach.
Pozdrawiam Irena
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
Siejąc na przełomie lutego i marca w połowie maja sadzonka powinna mieć ok 35cm jak nie więcej. Sianie na przełomie marca i kwietnia to już zbyt późny termin. Jakość nasion to już inna sprawa ;)