Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia

Post »

Magdalleno, nie sposób się z tobą nie zgodzić. Za pieniądze, które wydałam na nasiona ( kupowałam dwa razy) miałabym dwie piękne sadzonki gotowce. Zresztą i tak kupiłam ostatnio na targu dwie w cenie jednej, bo jedna była mocno padnięta ( to było w gorące dni na początku maja). Bez problemu odżyła. Na szczęście mam tylko spory balkon do obsadzenia, więc nie potrzeba mi setki sadzonek. :wink:
Myślę, ze jeśli w ogóle jest sens się bawić to z droższymi kwiatami, jak heliotropy czy pelargonie. ;:108
Awatar użytkownika
polemika_schola
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2012, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywista sprawa że jak potrzebujemy 2szt to nie ma sensu cackać się z nasionami bo tylko nerwy stracimy ale przy większej ilości... to gra jest warta świeczki. U mnie mają ok.5-7cm (siane w marcu) i już kwitną :) pewnie w maju nabiorą masy i będą pięknieć z dnia na dzień ;:3
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Tak, macie rację - jak ktoś ma działkę do obskoczenia czy ogród to warto siać. Zwłaszcza w przypadku droższych kwiatów. Ja mam 4m balkon i ograniczone możliwości "lokalowe". Korci mnie, by kupić gotowe, ale uparcie czekam na swoje własne.
Moja lobelia to na dodatek gigant w porównaniu z takimi np million bells :;230 Kurcze, co też mnie podkusiło, by to siać?!
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pewien problem. Wysiałam lobelie karłowe i zwisające i nie wiem "które są które". Jak poznać po liściach które z nich są zwisające?
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Bożenko jak urosną to rozpoznasz na pewno które są które bo niskie rosną do góry a zwisające się płożą....i wcale nie jest powiedziane że te co kupiłaś jako zwisające będą zwisające.....ja kupiłam fioletowe, niebieskie i karminowe niskie a okazało sie że są prawie wszystkie niebieskie i do tego niektóre zwisające....normalnie zabić producenta :evil:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moja lobelia wysiana została 1 marca-udało się ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 sty 2011, o 20:27

Post »

Gratulacje Annes! Pięknie zaczyna kwitnąć. Moją wysadziłam wczoraj wieczorem na nową rabatkę :) . Siałam 7 marca pikowałam po 3-4 sztuki 13 kwietnia i w takich też grupkach wczoraj wysadziłam. Mam nadzieję, że się ładnie przyjmą i że nie za gęsto je wysadziłam.. Miłego oglądania mojej skromnej pierwszej hodowli :D
2 kwiecień:Obrazek
24 kwiecień: Obrazek
29 kwiecień: Obrazek
15 maj: Obrazek
21 maj: Obrazek Obrazek
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Podziwiam Wasze lobelki! Są śliczne. Zdecydowałam się jednak pokazać zdjęcie moich jeszcze w pojemniku zbiorczym. Rosły w domu, słabo, wolno. Tylko tyle udało mi się uratować przed grzybami i pleśnią. Za późno wysiane. W domu były jasno zielone listki. Wystawiłam na słońce i mam wrażenie, że chyba się trochę spiekły... Trochę tracę już nadzieję i cierpliwość... Czy coś z nich jeszcze będzie?... Listki wybarwiły się jakoś dziwnie...
Obrazek
Poradzicie coś? Jak trzeba - krytykujcie. Mam nadzieję się czegoś nauczyć i w przyszłym roku lepiej się do tego zabrać.

Pozdrawiam!

Gosia ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu spróbuj swoje lobelie popikować do kubeczków ,moga mieć trochę za ciasno ;:108
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 sty 2011, o 20:27

Post »

Gosia myślę, że przebrawianiem nie powinnaś się przejmować :) Moje do słońca też zrobiły się czerwonawo-brązowe na brzegach liści a mają się całkiem nieźle. Proponowałabym popikować je, jeśli nie pojedynczo to przynajmniej po kilka, lepiej się zabiorą bo w kupce się męczą;) Jeszcze w tym roku będą śliczne ;:136
Awatar użytkownika
polemika_schola
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2012, o 12:50

Post »

moje też trochę przyciemniały po wysadzeniu do ogrodu - może tak znoszą zmianę temperatur? (w domu była stała) ale pewności nie mam
kamilil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2010, o 10:08

Post »

Czy lobelie podwijają lekko kwiaty na noc? Bo moje tak mają i nie wiem czy to normalne czy może za mało wody.
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Annes 77, jadzia89, polemika_schola - dziękuję Wam za odpowiedzi. Przyglądając się zdjęciu, które zamieściłam sama zaczęłam się zastanawiać, jak udało się wam dostrzec moje lobelie, bo one w niczym nie przypominają piękności, których zdjęcia widuje tutaj na wątku... :;230
Miejmy nadzieję, że przepikowanie im pomoże.

Pozdrowienia!

Gosia ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”