Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Perukowiec podolski
Ale gigant.
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No bo tak to jest, jak jest mały to nie można się doczekać, aż nabierze rozmiarów i da ten piorunujący efekt.
A jak już jest sporych rozmiarów, to marzy się, aby trochę przystopował z tym wzrostem
A jak już jest sporych rozmiarów, to marzy się, aby trochę przystopował z tym wzrostem
U mnie po wyrośnięciu do ok.5 X5 m sam zaczął stopować, bo zaczęło się powolne zamieranie i zasychanie całych gałęzi na popularną przypadłość perukowca, czyli fytoftorozę.Wcześniej też usychały jakieś gałązki, ale gdy dorósł to zjawisko się mocno nasiliło.Został niestety ścięty do ziemi, teraz odrasta.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Qurcze! Ja nie mam miejsca na 5 m średnicy!!!
Co mu zrobić, żeby się nie rozpychał zanadto?
Co mu zrobić, żeby się nie rozpychał zanadto?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
U mnie się tak rozpanoszył, bo ma gałęzie nisko, prawie poziomo i leżące na ziemi się ukorzeniły.Teraz nie wygląda jak krzew, ale zarośla.Temu liście zielenieją, tylko młode i przyrosty są czerwone.Inny, czerwony Royal Purple nie rozrasta się tak na szerokość, ale rośnie bardziej 'słupowato'.Zamiast peruk jak tamten ma jednak drobne kwiatki.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odetchnęłam! Na razie zajmuje miejsca tyle ile trzeba i teraz to mógłby się tylko zagęszczać Nie jestem tylko pewna czy cięcie mu posłuży...
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
Cięcie służy, ale jeśli nie zleży Ci na kwiatkach, czy perukach.Ja mojego czerwonego Royal co roku tnę, bo zależy mi na kolorze młodych przyrostów i ogólnym pokroju, a te kwiatki mi się nie podobają.Jesienią jest ładnym tłem dla jasnego miskanta.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 09:42
Ja na dzialce mam 4 sztuki "Royal Purple" i 1 "Golden Spirit". na razie sa zbyt male na przycinanie... jeśli sie go przycina to nie chce pokazywac peruczek ale za to ma poekne i geste fioletowe przyrosty... No i pokroj taki jaki sobie zyczymy...
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Selli7 ,to tylko młode przyrosty są bordowe u Twojego Royala ,tak zachowuje się Purpureus , że ma tylko przyrosty bordowe . Mam Royala od dwóch lat i cały jest bordowy , szukałam na Allegro ,żeby były zdjęcia ,bo u nas po sklepach ewidentnie widać ,że liście są zielone a pisze właśnie Royal . Jesienią go przesadziłam a teraz boję się , czy się przyjął , bo kręciłam nim na wszystkie strony i ziemia trochę obleciała .
Beata
Beata
Mój Royal też jest bordowy całe lato, ale te nowe przyrosty mają wyjątkowo ładny kolor, więc zależy mi by było ich jak najwięcej Ponadto mój egzemplarz ma tendencję do wyciągania się w górę i puszczania długich gałązek bez liści w środkowej części.Na dodatek rośnie w wietrznym miejscu i niektóre te długie gałęzie latem odginają się mocno po burzy i deszczu.Wolę więc jak są krótsze.
Odmianę Purpureus o czerwonych młodych przyrostach i liściach zieleniejących też mam i ten właśnie ma ładne peruki, ale jak pisałam kilka postów wyżej jak się zestarzał (prawie 20 lat) zaczął zamierać, a obcięte gałęzie w środku miały ciemne obrączki zamarłych wiązek przewodzących.Teraz znów odrasta, ale może się historia po latach powtórzyć.
Odmianę Purpureus o czerwonych młodych przyrostach i liściach zieleniejących też mam i ten właśnie ma ładne peruki, ale jak pisałam kilka postów wyżej jak się zestarzał (prawie 20 lat) zaczął zamierać, a obcięte gałęzie w środku miały ciemne obrączki zamarłych wiązek przewodzących.Teraz znów odrasta, ale może się historia po latach powtórzyć.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Mój Purpureus ma gałęzie leżące na ziemi i dzięki temu obdarowałam już kilka osób pokaźnymi krzaczkami , ale jak był młodszy był ładniejszy bo miał właśnie te bordowe przyrosty i duże liście , teraz przyrasta mało ,liście drobniejsze i bardziej zielone ale za to dużo peruk .
Beata
Beata
U nie też ta właśnie odmiana kładła gałęzie po ziemi i się ukorzeniała, ładnie zarósł cały kąt.Peruk było bardzo dużo, nawet mnie to czasem denerwowało, bo na pobliskim skalniaku gdy opadały i wiał wiatr w tę stronę robił się taki kożuszek.Potem między kamieniami sporo siewek się pokazywało, bo warunki do kiełkowania idealne.W tym roku obdarowałam znajomą, dwóch sporych młodzieniaszków( siewki rosną dość wolno) wykopałam pod murem domu gospodarczego sąsiada.
Też tak było, że liście były coraz mniejsze, przyrosty słabsze, aż zaczął zamierać.Teraz odrasta, liście znów ma spore, ale sąsiad wybudował nowy garaż i trochę będę go z tamtej strony musiała ciąć.
Też tak było, że liście były coraz mniejsze, przyrosty słabsze, aż zaczął zamierać.Teraz odrasta, liście znów ma spore, ale sąsiad wybudował nowy garaż i trochę będę go z tamtej strony musiała ciąć.
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
Ja perukowiec kupiłam rok temu, malutki, nawet nie półmetrowy i w tym roku mój malutki perukowiec będzie miał malutkie peruczki.
Fakt, tylko na jednej gałązce, ale się liczy
Fakt, tylko na jednej gałązce, ale się liczy