Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

ja przez to siane bobu nabawiłem sie anginy ropnej... bez zastrzyków się nie obeszło. Ale widziałem dzisiaj są już kiełki na 4 cm jestem zadowolony niedługo bedzie na górze ;:138
Alembik

Post »

A ja odgrzebywałem groch, bób i szpinak i chyba warzywka przeczuwają, że idzie ochłodzenie, bo dają tylko w korzeń a liści nie wyściubiają. W sumie to dobrze.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam.Jak prawidłowo okryć bób agrowłókniną,żeby nasionkom było wygodnie wystartować z ziemi?Ile tygodni mogą lub powinny być przykryte,aby im nie zaszkodzić,Proszę o podpowiedź :?:
wojtekman
200p
200p

Post »

witaj, no to na pewno agrowłóknina musi być przykryta ziemią na samym środku rzędu, proponuje wziąć szpadel i przysypywać ziemią, dzięki temu wiatr nie porwie jej z pola :) Ile tygodni muszą być przykryte?, ciężko mi powiedzieć (za mały staż w tej uprawie :wink:) ogólnie chodzi o to, żeby roślina miała swobodę, myślę, że jak ma z 10 cm to spokojnie wystarczy, wszystko trzeba dopilnować, czy roślinie już ta agrowłóknina nie zaczyna przeszkadzać :wink:
Myślę, że udzieliłem dobrej informacji;)

Pozdrawiam
Wojtek
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Dzięki Wojtku za odpowiedź.Mam do Ciebie pytanko,gdzie sprzedajesz takie ilości bobu?Masz odbiorców,czy może do skupu?Napisz coś o rynku zbytu :roll: proszę ....Pozdrawiam
Alembik

Post »

Dużo osób jeździ z bobem na Bronisze i na inne rynki warzywno owocowe. Swoją drogą, jeśli ktoś nie uprawia to warto się tam wybrać. Można bardzo tanio kupić warzywa. Oczywiście trzeba kupić od razu worek bobu, chyba z 10 kg. Ale o wiele ciekawiej jest samemu wyhodować :D
wojtekman
200p
200p

Post »

ja mieszkam ok 60km od Wrocławia wieczorem jade samochodem na "Targ Piast" tam też sprzedaje, po prostu są pewni odbiorcy, którzy zajmują sie handlem, nie dorobiłem się jeszcze jakiś dobrych kontaktów z odbiorcami, może kiedyś... :wink:

PS
jak tam Wasze boby? :) zauważyłem, że mój juz niedługo będzie na wierzchu (siew 10marca)

pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój moja troskliwa kotka podkopała aż do nasienia, żeby sprawdzić czy aby nie ugotowane i gotowe do konsumpcji :> Na skutek czego 2 zeszły śmiercią tragiczną, a resztę udało się jakoś odratować.. To te z sadzonek. Te siane z moczonych nasion coś nie palą się do wyjścia, ale żyją.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie czekają w kubeczkach, nie udało mi się ich posadzić. Ciągle siedzą na balkonie, ładne, mocne, mają ciemne liście, wysokość ok. 10 cm. A dziś u mnie padał grad i śnieg, poza tym w przerwach śniegowych lał deszcz. Wczoraj było podobnie, więc z działki nici.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja posadziłam 10 dni temu namoczony bób i teraz tylko czekam co będzie z niego.. przykryłam skrawkami folii
mieta123456789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2012, o 18:30

Post »

No u mnie już bób ma około 30 cm wysokości i prawdopodobnie po niedzieli będzie już kwitł.Sadzony był 6 i 7 marca.
Niewiecie może kiedy tak mniej więcej nadawał się do zbioru , uprawiany jest w tunelu , sadzę go pierwszy raz? :lol:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

U mnie póki co siedzi pod 10 cm śniegu..
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

mieta123456789 pisze:No u mnie już bób ma około 30 cm wysokości i prawdopodobnie po niedzieli będzie już kwitł.Sadzony był 6 i 7 marca.
Niewiecie może kiedy tak mniej więcej nadawał się do zbioru , uprawiany jest w tunelu , sadzę go pierwszy raz? :lol:
A to my czekamy na wiadomości od Ciebie .. ja nie mam możliwości sadzenia w tunelu z braku miejsca
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”