Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

Ale wspominałeś że posadziłeś je w czerwcu, może były kopane w szkółce ? (roślina z gruntu z bryłą zadoniczkowana) , albo kupiłeś już z częściowo pozamieranymi korzeniami w doniczce (po majowych opadach). Oczywiście są to tylko rozważania. :idea:
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kraania pisze:Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :D . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk
A co sądzicie o Sanmite 20WP? Pani w sklepie z śor bardzo zachwalała, że na wszystkie stadia rozwojowe przędziorka i że nawet teraz, jesienią można jeszcze pryskać skutecznie. Hm, prawda to?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

w tym roku usechł mi świerk z powodu zatopienia korzeni wiosną. Dopóki padał deszcz to jakoś się trzymał, ale jak się zrobiło sucho, w ciągu kilku dni zaczął tracić kolory a w kilka tygodni usechł. Może tak samo było z tymi sosnami doniczkowymi.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sanmite 20 WP zwalcza tylko wszystkie stadia ruchome przędziorków i jest preparatem powierzchniowym. Moim zdaniem lepszym może być Magus 200 SC (też powierzchniowy ale zwalcza wszystkie stadia) , ale można zastosować Apollo 500 SC,Nissorun 050 EC, Danirun 110 EC , Pennstyl 600 SC, Torque 50 WP,Tamaron 600SL, Vertimec 018 EC itd. (czeba tylko sprawdzić które obecnie są dopuszczone do handlu). Myślę że tej jesieni można już podarować sobie oprysk na przędziorki :?: , a bardziej skupić się na przyszłym sezonie .
Pozdrawiam Janusz
kraania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2010, o 13:09

Post »

Janusz 61 pisze:Ale wspominałeś że posadziłeś je w czerwcu, może były kopane w szkółce ? (roślina z gruntu z bryłą zadoniczkowana) , albo kupiłeś już z częściowo pozamieranymi korzeniami w doniczce (po majowych opadach). Oczywiście są to tylko rozważania.
Janusz 61 dziękuję za zainteresowanie tematem.
Rzeczywiście, nie pomyślałam, że sosna mogła byc zalana w szkółce :? . Przyszła mi na myśl jeszcze szczepionka mikoryzowa. Czy one w ogóle coś dają?
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno mykoryza dobrze wpływa na wzrost drzew , ale przy stosowaniu nawozów i pestycydów jest jej działanie mocno ograniczane.
Pozdrawiam Janusz
kraania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2010, o 13:09

Post »

W takim razie spróbuję. Koszt nowej sosny to kilkaset złotych :( .
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chory iglak-prośba o pomoc!

Post »

Witam serdecznie!
Wraz z zakupem działki otrzymałam rosnące na niej krzewy i iglaki. Nie dość, że nie wiem jaki to iglak (cyprys?) to coś się z nim dzieje? Co to może być? Czy jest jakaś szansa na odratowanie, bo taki ładny jest i duży...Koleżanka twierdz że to fytoftoroza, ale ona za każdym razem mi to powtarza, i jakoś nie mam zaufania do jej diagnozy. Dodam, że drzewko nie było nawożone ok 2 lat. Z góry dziękuję za pomoc! Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Chory iglak-prośba o pomoc!

Post »

Jak dla mnie to na pewno jakiś grzyb i opryskanie tego środkiem przeciw grzybowi byłoby na miejscu.
Mokra wiosna i ciepłe dni sprzyja rozwojowi grzyba.
amaryll
50p
50p

Post »

Dzięki!!
A jaki preparat najlepiej kupić? Bo kompletnie się nie znam...
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Być może spróbuj Aliette 80wp ale jak będziesz w centrum ogrodniczym to zapytaj bo może mają coś lepszego i pewnie też ci coś doradzą więcej jak się znają (możesz kawałek gałązki wziąć do pokazania - jak mają wiedzę to pomogą dokładniej sprecyzować chorobę).
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślinka na zdjęciu to cyprysik groszkowy Boulevard.
amaryll
50p
50p

Post »

Dziękuję za pomoc!!
A proszę mi jeszcze napisać, czy spryskuję na igły drzewka?
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”