Kolory usychania iglaków Cz.1
Re: Kolory usychania iglaków
Ale wspominałeś że posadziłeś je w czerwcu, może były kopane w szkółce ? (roślina z gruntu z bryłą zadoniczkowana) , albo kupiłeś już z częściowo pozamieranymi korzeniami w doniczce (po majowych opadach). Oczywiście są to tylko rozważania.
Pozdrawiam Janusz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co sądzicie o Sanmite 20WP? Pani w sklepie z śor bardzo zachwalała, że na wszystkie stadia rozwojowe przędziorka i że nawet teraz, jesienią można jeszcze pryskać skutecznie. Hm, prawda to?kraania pisze:Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w tym roku usechł mi świerk z powodu zatopienia korzeni wiosną. Dopóki padał deszcz to jakoś się trzymał, ale jak się zrobiło sucho, w ciągu kilku dni zaczął tracić kolory a w kilka tygodni usechł. Może tak samo było z tymi sosnami doniczkowymi.
Sanmite 20 WP zwalcza tylko wszystkie stadia ruchome przędziorków i jest preparatem powierzchniowym. Moim zdaniem lepszym może być Magus 200 SC (też powierzchniowy ale zwalcza wszystkie stadia) , ale można zastosować Apollo 500 SC,Nissorun 050 EC, Danirun 110 EC , Pennstyl 600 SC, Torque 50 WP,Tamaron 600SL, Vertimec 018 EC itd. (czeba tylko sprawdzić które obecnie są dopuszczone do handlu). Myślę że tej jesieni można już podarować sobie oprysk na przędziorki , a bardziej skupić się na przyszłym sezonie .
Pozdrawiam Janusz
Janusz 61 dziękuję za zainteresowanie tematem.Janusz 61 pisze:Ale wspominałeś że posadziłeś je w czerwcu, może były kopane w szkółce ? (roślina z gruntu z bryłą zadoniczkowana) , albo kupiłeś już z częściowo pozamieranymi korzeniami w doniczce (po majowych opadach). Oczywiście są to tylko rozważania.
Rzeczywiście, nie pomyślałam, że sosna mogła byc zalana w szkółce . Przyszła mi na myśl jeszcze szczepionka mikoryzowa. Czy one w ogóle coś dają?
na pewno mykoryza dobrze wpływa na wzrost drzew , ale przy stosowaniu nawozów i pestycydów jest jej działanie mocno ograniczane.
Pozdrawiam Janusz
W takim razie spróbuję. Koszt nowej sosny to kilkaset złotych .
Chory iglak-prośba o pomoc!
Witam serdecznie!
Wraz z zakupem działki otrzymałam rosnące na niej krzewy i iglaki. Nie dość, że nie wiem jaki to iglak (cyprys?) to coś się z nim dzieje? Co to może być? Czy jest jakaś szansa na odratowanie, bo taki ładny jest i duży...Koleżanka twierdz że to fytoftoroza, ale ona za każdym razem mi to powtarza, i jakoś nie mam zaufania do jej diagnozy. Dodam, że drzewko nie było nawożone ok 2 lat. Z góry dziękuję za pomoc!
Wraz z zakupem działki otrzymałam rosnące na niej krzewy i iglaki. Nie dość, że nie wiem jaki to iglak (cyprys?) to coś się z nim dzieje? Co to może być? Czy jest jakaś szansa na odratowanie, bo taki ładny jest i duży...Koleżanka twierdz że to fytoftoroza, ale ona za każdym razem mi to powtarza, i jakoś nie mam zaufania do jej diagnozy. Dodam, że drzewko nie było nawożone ok 2 lat. Z góry dziękuję za pomoc!
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Chory iglak-prośba o pomoc!
Jak dla mnie to na pewno jakiś grzyb i opryskanie tego środkiem przeciw grzybowi byłoby na miejscu.
Mokra wiosna i ciepłe dni sprzyja rozwojowi grzyba.
Mokra wiosna i ciepłe dni sprzyja rozwojowi grzyba.
Dzięki!!
A jaki preparat najlepiej kupić? Bo kompletnie się nie znam...
A jaki preparat najlepiej kupić? Bo kompletnie się nie znam...
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Być może spróbuj Aliette 80wp ale jak będziesz w centrum ogrodniczym to zapytaj bo może mają coś lepszego i pewnie też ci coś doradzą więcej jak się znają (możesz kawałek gałązki wziąć do pokazania - jak mają wiedzę to pomogą dokładniej sprecyzować chorobę).
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślinka na zdjęciu to cyprysik groszkowy Boulevard.
Dziękuję za pomoc!!
A proszę mi jeszcze napisać, czy spryskuję na igły drzewka?
A proszę mi jeszcze napisać, czy spryskuję na igły drzewka?