Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Jovanka pisze:
Po prostu...
Nie trzeba sie straszyć i nie trzeba doszukiwać się chorób których nie ma .A czytamy....
Emila707 pisze:tak to wygląda. ;:131 Antraknoza ? Colletotrichum gloeosporioides, grzyb który jest winowajcą tej choroby. Wygląda na to, że mój to ma.
To przypadek dopasowywania choroby do plamy ;:oj .Ciekawe....bo na podstawie podobieństwa wyłącznie....
Plama na liściu u Emila707 to ewidentne poparzenie.A nie Antraknoza .
Było miejscem suchym, więc... wystarczyło obserwować i nie dopuszczać do
moczenia tego obszaru.
Grzyby są wszędobylskie, na dłoniach,w zlewie,powietrzu też ! Ale w działaniach są zbyt leniwe aby prymitywnie zaatakować
podsmażoną tkankę z samej zasady atakowania.
Poparzenie nie jest stanem chorobowym aby ;:oj decydować o radykalnych cięciach.
Wygląd plamiska nie budził obaw do tego stopnia aby :twisted: ucinać liść !- amputacja zawsze jest ostatecznością.
Z takimi plamami po poparzeniach storczyki sobie dobrze żyją nadal.I to dobrze; to tylko właściciel ma stałe poczucie winy za narazenie rośliny na poparzenie. :lol: .
W sekcji jest wiele przykładów poparzeń i to...najmniejsza jest tragedia wśród przypadków niepokojących.
Warto je poznać bo..jak pisałam gdzieś u nas...
<*bo ucinanie liści ,niezależnie od ich stanu to zbrodnia na roślinie *>

Względy estetyczne (gdyby ktoś pytał ).....pozostają drugoplanowe dla miłośnika storczyków.

:wit Chcę tu naprostować pewne zdania. Po pierwsze owy liść, już był w takim stanie jak falka zakupiłam. Liście miał ściśnięte do siebie, w tym foliowym opakowaniu. Na targu, przed słońcem chroniła storczyki jedynie parasolka. Po drugie nie moczyłam tego obszaru z ową plamą i wnikliwie obserwowałam go. Podjęłam taką, a nie inną decyzję o usunięciu liścia, bo jego "poparzenie" zaczęło się powiększać, wraz z tym czarnym skupiskiem grzyba. W okuł plamy było takie zielono-żółtawe zabarwienie zdrowej tkanki, ono również się rozprzestrzeniło po liściu(co widać na zdjęciach). Więc podsumowując doszłam do wniosku, że to najlepsze co mogę zrobić. Ale z góry wszystkim dziękuję za rady. Kamilo zobaczę co mi poradzi sprzedawca od ochrony roślin, na temat tych środków. :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Emila707 pisze: Kamilo zobaczę co mi poradzi sprzedawca od ochrony roślin, na temat tych środków. :wink:
Podziel się z nami zdaniem tego sprzedawcy. Może i my się czegoś nowego nauczymy :)

Powodzenia w zwalczaniu choroby!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Felek jak na razie dobrze się czuje, a przynajmniej tak mi się wydaje. ;:173 Miałam dzisiaj iść i pytać się w jego sprawie, ale na przesyłkę czekałam przez cały prawie dzień. Storczyk Beallara Eurostar i.. Jestem średnio na jeża zadowolona. :? Możecie mi powiedzieć czy to nie jest nic poważnego :?: :?: :?: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek na listu widoczna taka jasno brązowa podłużna plamka? Potrzebuję pilnie waszej opinii, na ten temat. Oby to nie było coś poważnego..:/ Kupiłam przez internet, na orchidgarden w promocji, przy okazji innych zakupów za jedyne 10zł. Nie chcę nią zarazić innych kwiatków, jeżeli coś jej jest poważnego, bo to by było nie warto.. ;:151 :oops:
(Choć z drugiej strony piękne kwiaty ma!) ;:145
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

;:145 Jest gorzej z falkiem! :( już sama nie wiem co robić, może nawet zaczynam panikować.. Zmiany na dolnym liściu, pod tym co był ucięty. Tylko są widoczne u góry.. wokół taka żółtawa plamka.
Obrazek
i jego drugi liść, na który wcześniej nie zwracałam uwagi;
Obrazek
Po parapecie łaził mały robaczek ok.1mm. Skakał jak chciałam go dotknąć. Oooh! Już sama nie wiem czy to ten grzyb, czy nieproszeni lokatorzy.. :evil:
Może oni są winowajcami tych plamek, na jego korzeniach.. ;:174 ;:223
Marta78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2013, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!!!

Jestem całkowitym laikiem w temacie chorób storczyków, stąd moja prośba o pomoc. W poniedziałek zakupiłam w auchan dwa storczyki. Są ładne, ale niestety dzieje się coś z ich liśćmi. Może ktoś będzie wiedział co to za choroby oraz jak i czym się ich pozbyć. Poniżej zamieszczam zdjęcia.

Storczyk nr 1 bordowy
Cały czas powstają na nim (na liściach i łodygach) kleiste kropelki rosy bądź wody. Na dodatek jeden kwiatek usechł i usychają również nierozwinięte maciupkie pąki na końcach łodyg.

Tak wygląda z daleka
Obrazek

Tutaj zaatakowany liść, jak by zjedzony przez środek i ma takie wypukłe gródki brązowe
Obrazek

Na innym liściu zrobiła się taka wypukła twarda grudka z trzema szaro brązowawymi kropkami
Obrazek

Na kolejnym liściu przez środek przebiega brązowa kreska która wgląda tak jak by chciała przeciąć liścia na pół
Obrazek

Kolejny liść przecięty chyba taka szarą kreską jak na zdjęciu powyżej
Obrazek

Na kolejnym zdjęciu również brązowa kreska
Obrazek

I na ostatnim zdjęciu ciemno zielone kropki n brzegach liści ale to chyba od kleistych kropli rosy które powstają cały czas zarówno na liściach jak i łodygach kwiatowych storczyka
Obrazek

Storczyk nr 2 żółty

Na tym storczyku nie ma kleistej rosy, ale widzę ze pączek kwiatowy zaczyna usychać.

Tak wygląda z daleka
Obrazek

Na tym liściu brązowa kreska przez środek i ciemno brązowe brzegi liścia
Obrazek

a ten liść również ma brązową obwódkę na końcu liścia (może to jakiś grzyb)
Obrazek

A to ten sam liść co wyżej tylko że w pozostałej części ma taką obwódkę jasno zieloną i w jednym miejscu zrobi się ona bardzo ciemno brązowa prawie czarna (1 cm). Podczas dotyku wygląda to tak jak by było na wierzchu nadjedzone, albo przygniłe (ale nie jest wodniste tylko troszkę mniej twarde niż reszta liścia)
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś wie co to za choroba i w jaki sposób się jej pozbyć. Może to jakiś grzyb. Na jakimś forum przeczytałam, że każdy storczyk przyniesiony ze sklepu należy odgrzybić, wiec zakupiłam w sklepie ogrodniczym środek grzybobójczy o nazwie Topsin firmy Sumin. Sprzedawczyni powiedziała mi że robi się oprysk. Na razie tego nie użyłam, bo boje się że kwiaty w storczykach ulegną zniszczeniu, albo zniszczę całe storczyki, a widzę, że w żółtym z dwóch oczek na każdej łodydze coś zaczyna wyrastać (chyba nowe pędy). Oprócz tego czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak robi się oprysk środkiem grzybobójczym. Czy spryskuje się całego storczyka, czyli liście, łodygi, kwiaty i podłoże wraz z korzeniami, czy tylko same liście?
Bardzo proszę jakieś dobre duszyczki o pomoc w ratowaniu moich storczyków. Z góry serdecznie dziękuję.

-- 21 wrz 2013, o 13:51 --

Widzę że zdjęcie ogólne storczyka nr 1 się nie otwiera wiec zamieszczam je jeszcze raz

Obrazek
taka sobie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2013, o 15:32

Post »

Witam, bardzo proszę o radę co robić. Dostałam storczyka ok 2 miesięcy temu i zaczęły mu sie pojawiać klamki na liściach. Czy to moze być jakąś choroba czy efekt transportu? Plamki sie powiększają, są tylko na górze liscia, nie zrzuca kwiatów, nie wyglądał na przelanego, może to oparzenie słoneczne ?
http://imageshack.us/photo/photo/407/4vci.jpg/
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy na storczyka nie padają przypadkiem bezpośrednio promienie słońca?
Mi to wygląda na poparzenie
taka sobie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Słońce na tym oknie jest tylko bardzo wcześnie rano, poza tym od kiedy go mam raczej już upałów nie było. Może poparzylo go jeszcze w sklepie :/
Dziękuję w każdym razie za odpowiedź :)
Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Nie muszą być upały, by słońce poparzyło liście. Wystarczy bezpośrednia ekspozycja.

Storczyk mógł poparzyć się jakiś czas temu. W przypadku tego typu uszkodzeń liść dopiero po jakimś czasie " pokazuje" jak rozległe są poparzenia (tkanka zaczyna zasychać).
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

też mi to wygląda na poparzenie. Kahim ma rację, nie musza być upały, u mnie teraz w październiku poparzyło kilka listków. Możliwe, że np. zraszałaś listki i krople wody zadziałały jak soczewka itp. :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
taka sobie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odp :) co w takim razie robić jeśli to poparzenie? Pewnie już nic? Liście na znarnowanie ?
W każdym razie to pocieszające że to nie żadna choroba
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

taka sobie pisze:Dziękuję za odp :) co w takim razie robić jeśli to poparzenie? Pewnie już nic? Liście na znarnowanie ?
W każdym razie to pocieszające że to nie żadna choroba

Od kiedy to liście na zmarnowanie?
Liście są zdrowe, jedyny mankament to estetyka. :wink:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Mara ma rację, nic nie musisz z liściem robić, poparzenie jest niewielkie. Jeśli obrażenia byłyby większa liść pewnie sam by odpadł, tak było w przypadku mojej miniaturki.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”