Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak Ty to robisz drogi Tadeuszu że u ciebie na rabatach,choćby ze świecą szukał to nie znajdzie ani jednego chwasta? :shock:
Masz te rabaty wyłożone włókniną?
Czy może po kilku latach systematycznego plewienia po prostu te chwasty przestają wyłazić?
Zdradź proszę tę tajemnicę :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tadeusz, przyglądam się tym Twoim palikom, ale u mnie chyba taka zapora na psa nie pomoże. I nie kokietuj z tym nieporządkiem poza kadrem, bo nie bardzo wierzę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

EWO- dziękuje za odwiedziny, piękna wiosna w Nokłach, kwitną setki, a może i tysiąc krokusów, po krokusach szykują się i inne rośliny.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, krokusy posadzone są normalnie do ziemi, nie mam żadnych osłonek. Sprzęt jest super, zwłaszcza praktyczny jest obrotowy wyświetlacz LCD pozwalający robić zdjęcia z różnych, czasami niewygodnych pozycji.

CARLO- dziękuję za odwiedziny, krokusy posadziliśmy na rabacie z iglakami(głównie cyprysiki), w wolnych miejscach przy obwódce z kostki chodnikowej, rosną one w tym miejscu dopiero drugi rok i już mocno się zagęściły.

LAMIO- dziękuję za odwiedziny, na rabacie nie ma chwastów, gdyż w 2007 roku , robiąc rabatę wokół posadzonych roślin usunąłem darń trawnika i wypełniłem ją korą i leśną ściółką. Z głębi ziemi nie wyrasta żaden chwast, czasami znajduję na rabacie pojedyncze zasiane wiatrem chwasty, ale je sukcesywnie usuwam , łatwiej codziennie usunąć kilka drobnych chwastów, gdy się jeszcze nie zakorzenią dobrze.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, moje paliki na obrzeżach rabat spełniły w ubiegłym roku swoje zadanie, ani piesek, ani wnuki nie starały się na siłę skracać drogi w czasie zabawy. Co do Twojego psa, to z pewnością przydały by się wyższe na początek paliki, mój piesek jest "niskopienny" i wystarczą mu niskie paliki by go zniechęcić do skakania. Paliki od strony ścieżki są gęściej wbite, niż od strony trawnika.
A co do porządków to udało mi się dzisiaj skończyć porządkowanie rabat i całości trawnika, zostało mi do uprzątnięcia brzeg stawu, pas z drzewami od strony zachodniej i wzdłuż rzeki.

Wiosna postępuje, trawnik zaczyna zmieniać kolor ze słomkowego na lekką zieleń, krokusy dalej kwitną, ale zaczynają już kwitnienie iryski.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Tadeuszu u Ciebie to zawsze tak pięknie wypieszczone rabaty, że aż miło popatrzeć :lol: Nareszcie działki zmieniają się z szaro burych na zielone, wiosenne.. A jak przyjemnie jak przygrzeje słoneczko...Tego nam było potrzeba...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeusz-właśnie kupiłam z 10 ciemnofioletowych krokusów, też będą w naszym podwórkowym.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Takie duże irysy?? Niesprawiedliwe :)

Ależ piekne :)
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Tadeuszu,
u mnie dzisiaj krokuski i iryski nie wytrzymały upału (20 stopni w cieniu) i już padły.
Na szczęście zaczęły kwitnąć narcyzy i cebulice, a wczesne tulipanki mają już duże pąki.

A u Ciebie jak zwykle ogród piękny i zadbany... :lol:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za info o cyprysikach.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Tadeuszu :D w końcu i w naszym podmrożonym lubelskim piękna słoneczna wiosna :D Jak zwykle wpatrywałam się w Twoje zdjęcia i zachwycałam, jak zawsze zresztą :D Masz niesamowitą ilość cudownych krokusów :shock: iryski przepiękne, moje coś w zeszłym roku nie kwitły wypuściły same listeczki, mam nadzieję, że w tym roku pokażą kwiatuszki, a na razie biegnę jeszcze napatrzyć się na Twoje piękności :D Pozdrawiam gorąco i słonecznie :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Hmm, dlaczego ja nie mam irysów :?: . Kupuję różne cebulowe, a irysy jakoś mnie nie przekonywały do siebie, chyba to się zmieni :lol: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu, czy Twoja kalmia szerokolistna już kwitła (tzn, czy kiedykolwiek kwitła). Też mam kalmię szerokolistną, ale w zeszłym roku jeszcze nie miała kwiatów.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny, przyjemnością jest robić na działce o tej porze roku i takiej pogodzie, chociaż wieczorem wszystkie kości bolą.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, to teraz Twoje podwórko będzie wiosnę witać krokusami, które są najpiękniejszymi kwiatami po zimie.

LAMIO- dziękuję za odwiedziny, iryski są niskie, mają nie więcej niż 15 cm, wiosną cieszy każdy nowy kwiatek na rabacie.

DALO- dziękuję za odwiedziny, nasze krokusy, też już odczuwają ten "południowy upał", chociaż nocami są niewielkie przymrozki, po iryskach pierwsze pierwiosnki zaczynają nieśmiało pokazywać kwiatki.

PRZEMKU- dziękuję za odwiedziny, miło Cię witać w naszym ogrodzie.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, krokusy w tym roku w naszym ogrodzie "obrodziły", lubię je bo to długo oczekiwane i fotogeniczne kwiatki, ale już pierwsze zaczynają kończyć kwitnienie.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, Ty nie masz irysków, ja nie mam tych kwiatuszków które by kwitnąć znajdują dziurkę w liściu, "machniom" i będziemy mieli oboje nowe kwiatki w ogródku.

EWO-KOCICO, dziękuję za odwiedziny, moja kalmia w naszym ogrodzie rośnie od trzech lat i dotychczas jeszcze nie kwitła. Nie bardzo widzę nabrzmiałych pąków które by oznaczały zamiar kwitnienia tej rośliny, jeszcze nie widziałem tej rośliny przed kwitnieniem , roślina jest już duża, nie ma szkód pozimowych i gdyby zechciała to mogła by kwitnąć.

Prace porządkowe na działce w toku, zostało mi tylko z zaplanowanych czynności tylko wygrabienie liści nad brzegiem rzeki, pozostałe części działki już posprzątane;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeusz widzę że już uporałeś się z pracami w ogrodzie,
Krokusiki ,irysy kwitną jak u mnie korony cesarskie też w takim samym stadium .
Wiosna w pełni a nawet jak na te pierwsze kwiaty wiosenne to za ciepło i szybko przekwitają
nie nacieszymy się nimi długo.Miłego wiosennego dnia
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”