Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marchew
Ja wczesną to Amsterdamska,średniowczesną to Karotelę, a średniopóżną to Lenkę i Korund.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też Amsterdamska, jak co roku
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie również na pierwszy ogień Amsterdamska, jak rok w rok
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
U mnie udaje się tylko Nantejska, stara dobra odmiana, która zdrowo rośnie też na piachach.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ja wybrałam Mignon, Nantes 5 i Kalinę - żadnej z nich nie znam, więc nie wiem jak będą u mnie rosły ;)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Ja planuję wczesną amsterdamską, nad późną się nie zastanawiałem.
Teraz postaram się rzadziej posiać, bo miałem zbyt gęsto nie przerwaliśmy i wyszły marne knypki.
Teraz postaram się rzadziej posiać, bo miałem zbyt gęsto nie przerwaliśmy i wyszły marne knypki.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
pawelp1320 pisze:Ja słyszałem że Purple Haze ma tylko fioletową wierzchnią warstwę, a w środku jest pomarańczowa.
Purple haze ma ciemno fioletowy miąższ a środek-trzpień marchewki jest jaskrawo pomarańczowy -na surowo ,po ugotowaniu jest szaro pomarańczowa
Deep purple jest w środku cała fioletowo brunatna ,z nieco jaśniejszym trzpieniem ,ale także fioletowo brunatnym-po ugotowaniu jest szaro bura
Osobiście zdecydowanie wolę Purple haze jest ładniejsza,apetyczniejsza i smak jakby nieco lepszy . Uprawiałam obie z ciekawości Surówka z takiej marchewki to uczta dla oczu
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
- 1000p
Nasz ogród powstał chyba w 1989r, klasa gleby-piąta,praktycznie sam piach.Ile zachodu trzeba było ,żeby cokolwiek urosło to wie tylko ten kto przeszedł podobną drogę.Dziś warzywa rosną-pomidory,ogórki,kalafiory,cebula i inne.Marchewka też zawsze ładna,tylko ja przerywam bardzo wcześnie i solidnie.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
U mnie tak samo jak u Marzenki79, nawet ogród od tego samego roku Też przerywam bardzo wcześnie i tylko raz a bardzo solidnie. Uprawiam głównie Flakkese, sprawdza mi się najlepiej. Obsadzam aksamitką dookoła, tylko raz tego nie zrobiłam i wlazła mi śmietka, z katastrofalnym skutkiem- więcej tego błędu nie popełnię.
Kolorową miałam raz, szału nie robiła.
Kolorową miałam raz, szału nie robiła.
-
- 1000p
Beatko ja póżnych odmian nie sieję w marcu bo do jesieni to byłaby już mało smaczna.Na przechowanie póżną marchew sieję w końcu maja albo na początku czerwca-do zimy zdąży urosnąć i nie jest wtedy taka sucha i mączysta.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie, czy redliny pod uprawę marchwi jakoś szczególnie zabezpieczacie (mam tu na myśli przede wszystkim zabezpieczenie przed podmywaniem). Czy w czasie sezonu naprawiacie te redliny (dosypując ziemi)
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja osobiście tylko raz naprawiałem, ale to tylko dlatego że użyłem gracki w celu usunięcia chwastów. Po prostu po całej akcji z chwastami ( wybierałem je ) tą samą gracką nagarniałem ziemię na redlinę. A tak to nie miałem problemu.
Pozdrawiam Paweł