Zioła na działce cz. 1
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Zośka,
ja swoje balkonowe ziółka "uszczykuję", czyli zaczynam zjadać od czubków pędów, tak aby rośliny mogły się rozkrzewiać, a nie iść w górę. Powinno to dać ten sam efekt co obcięcie czubków pędów. Może ta odpowiedź Tobie pomoże .
ja swoje balkonowe ziółka "uszczykuję", czyli zaczynam zjadać od czubków pędów, tak aby rośliny mogły się rozkrzewiać, a nie iść w górę. Powinno to dać ten sam efekt co obcięcie czubków pędów. Może ta odpowiedź Tobie pomoże .
Joasia
Hej Joasia,
Wielkie dzięki czy takie odcinanie czubków działa w każdym przypadku? Kolendra np ma długie łodyżki i liście na samym końcu - czy jeśli poucinam ich więcej, to roślina puści nowe pędy?
Co do borówki - to sadzonka kupiona w supermarkecie, więc przyznam, że nie liczyłam, że się jakoś rozrośnie, ale póki co - wygląda na to, że ma się całkiem nieźle (niedługo będzie kwitnąć).
Dziękuję i pozdrawiam
Zośka
Wielkie dzięki czy takie odcinanie czubków działa w każdym przypadku? Kolendra np ma długie łodyżki i liście na samym końcu - czy jeśli poucinam ich więcej, to roślina puści nowe pędy?
Co do borówki - to sadzonka kupiona w supermarkecie, więc przyznam, że nie liczyłam, że się jakoś rozrośnie, ale póki co - wygląda na to, że ma się całkiem nieźle (niedługo będzie kwitnąć).
Dziękuję i pozdrawiam
Zośka
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zośka,
Wyższe uszczykuję mocniej, a borówkę, jeśli będziesz chciała trzymać cały rok w doniczce, to warto będzie ją za jakiś czas zasilić.
Wyższe uszczykuję mocniej, a borówkę, jeśli będziesz chciała trzymać cały rok w doniczce, to warto będzie ją za jakiś czas zasilić.
Joasia
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Borówkę trzeba często zasilać bo słabo przyswaja azot, w gruncie też. Siarczan amonu - garsteczka pod krzaczek 2 razy w miesiącu do początku lipca, a potem siarczan potasu 1 raz w miesiącu.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Witam zielarzy. Jestem nowa na tym forum i na tym wątku. Nie mam działki ani ogródka więc ogrodnictwo uprawiam na parapetach i balkonie. Poradźcie czym można zasilać zioła w doniczkach tak żeby były zdrowe z wyglądu ale dla nas. Czy biohumus będzie dobry? A może znacie coś lepszego.
Też chciałam zakupić borówkę na balkon. Czytałam, że w przypadku borówki amerykańskiej wcale nie jest konieczne aby były 2 krzaczki tak jak jest to konieczne przy jagodzie kamczackiej.
Karolina.
Też chciałam zakupić borówkę na balkon. Czytałam, że w przypadku borówki amerykańskiej wcale nie jest konieczne aby były 2 krzaczki tak jak jest to konieczne przy jagodzie kamczackiej.
Karolina.
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam ja też uwielbiam zioła prosto w ogrodu,l ale w tym roku miałem niemiłą przygodę i mi prawie wszystkie zioła wyniszczyły dziki i tym sposobem niestety muszę odnawiać kolekcję ziół
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
emma1966 - Twój ogródek ziołowy super
Zazdroszczę takich okazów. U mnie skromniej - no cóż dopiero się rozkręcam -na próbę wysiałam majeranek z gotowych sadzonek .Lubczyk , pietruszka i melisa są zeszłoroczne - wyhodowane od nasionka przeze mnie. Dosadziłam jeszcze tegoroczną szałwię oraz cebulę dymkę i koper.Na działce będę dopiero w czwartek i dam znać czy coś niecoś podrosło. Za to na balkonie mam mini ogródek ziołowy a tam zielono , oj zielono
Zazdroszczę takich okazów. U mnie skromniej - no cóż dopiero się rozkręcam -na próbę wysiałam majeranek z gotowych sadzonek .Lubczyk , pietruszka i melisa są zeszłoroczne - wyhodowane od nasionka przeze mnie. Dosadziłam jeszcze tegoroczną szałwię oraz cebulę dymkę i koper.Na działce będę dopiero w czwartek i dam znać czy coś niecoś podrosło. Za to na balkonie mam mini ogródek ziołowy a tam zielono , oj zielono
Andzia1967Twój ogródek ziołowy też'' niczego sobie'' , duża różnorodność ziół. Fajnie wygląda ciapata nasturcja.A co to jest obok niej takie pierzaste, nie mogę rozpoznać
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
emma1966 - dziękuję za komplement pod adresem mojego mini ogródeczka .To pierzaste to koperek - już nieco oberwany przeze mnie. Ale rośnie bardzo ładnie.Na balkonie brakuje mi już miejsca , bo po przeciwnej stronie mam pomidory w 4 donicach i 1 wiaderku oraz 2 rynienki z papryczką chili.Na parapetach i poręczach kwiaty i kratkę z kobeą. Jak ja zazdroszczę tym, którzy mają własne przydomowe ogródki i duże tarasy Może ja kiedyś też się takowego doczekam.Na razie korzystam z gościnnej działki i pozostaje mi tylko przyglądanie się waszym pięknym własnym ogródkom i balkonom. Pozdrawiam Ania
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Mój tymianek zaczyna kwitnąć,czy to nie za wcześnie?Kiedy mam go wobec tego suszyć?
Mój tymianek też zaczyna kwitnąć i wcale mi to nie przeszkadza
Pozdrawiam,Basia