To nic trudnego kochana. Nazrywaj wiadro pokrzyw zalej to wodą i odstaw na kilka dni.Jak już zgniją pokrzywy to gnojówka gotowa. Cuchnie okropnie,ale jest przydatne. Ja moje pomidorki podlałam już gnojówką dwa razy 1 litr gnojówki na 10l wody. Pozdrawiamcarmen83 pisze:To ja poproszę o przepis na "pokrzywową zupkę" dla pomidorków
Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Dzięki dzięki To ja dziś "wstawiam zupkę na gaz"
Składników u mnie dostatek
Składników u mnie dostatek
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wstawiłam zupę dla pomidorów 2 do 1 pokrzywa i skrzyp. Czy podlewać, czy lepiej pryskać, czy też rozcieńczoną 1 na 10 litrów wody? Moje pomidory rosną pod foliowym daszkiem.
A te pokrzywy zalane na gnojówkę to zostawić w otwartym wiadrze czy przykryć? Lepiej postawić w cieniu czy na słońcu (głupie pytanie, bo słońca nie ma).
Pozdrawiam serdecznie,
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
kajo,moja zupka ma już 10 dni,jeszcze pracuje,choć słońca brak.
Ja mam całkowicie odkrytą.
A i trzeba codziennie ją zamieszać
Ja mam całkowicie odkrytą.
A i trzeba codziennie ją zamieszać
Pozdrawiam,Asia
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
A ja nie mam pojęcia kiedy posadzę w tym roku pomidory, wszystko u mnie pływa
Warzywnik przypomina pobojowisko, miejsce na pomidory jest obecnie bagnem ze stojącą wodą... Pomidory już się męczą w doniczkach i ja z nimi także. A do tego wszystkiego jeszcze straszą przymrozkami za tydzień a nawet dalej
Gorzej już chyba być nie może
Warzywnik przypomina pobojowisko, miejsce na pomidory jest obecnie bagnem ze stojącą wodą... Pomidory już się męczą w doniczkach i ja z nimi także. A do tego wszystkiego jeszcze straszą przymrozkami za tydzień a nawet dalej
Gorzej już chyba być nie może
Pozdrawiam, Maciek.
U mnie od tygodnia pokrzywy nastawione, ale co z tego , szybciej ja zgniję niż one...
W dzień temperatura 7 st, w foliaku 12 , ale przy palących się non stop zniczach szt 5.
Ja zwariuję, niech już nie pada , i niech wyjdzie słonko.... :x do gruntu wysadziłam tylko 15 szt selera, reszta rozsady stoi w foliaku, bo na zewnątrz normalnie zima. nie wiem czy w ogóle je dokarmiać? W sensie pomidory? Bo tak zimno, że nie wiem czy im nie zaszkodzi? Poradźcie!!!
W dzień temperatura 7 st, w foliaku 12 , ale przy palących się non stop zniczach szt 5.
Ja zwariuję, niech już nie pada , i niech wyjdzie słonko.... :x do gruntu wysadziłam tylko 15 szt selera, reszta rozsady stoi w foliaku, bo na zewnątrz normalnie zima. nie wiem czy w ogóle je dokarmiać? W sensie pomidory? Bo tak zimno, że nie wiem czy im nie zaszkodzi? Poradźcie!!!
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Moje pomidory i 2 papryki słodkie,są w gruncie od 2 tygodni(przykryte włókniną).
Dziś zauważyłam,że koralik pójdzie na straty
Dwie sztuki słodkiej papryki,mają się nieźle,jak na warunki.
Inne pomidory,stoją-zmieniają tylko barwę(chłód)
Jednym słowem jest niewesoło
Selery mam wszystkie też w gruncie,jakoś się trzymają.
Brak słów,po prostu.
Trzeba liczyć niestety na cieplejsze dni,a z nimi na choroby,które się zaraz pojawią.
Prognoza niezbyt optymistyczna .
Dziś zauważyłam,że koralik pójdzie na straty
Dwie sztuki słodkiej papryki,mają się nieźle,jak na warunki.
Inne pomidory,stoją-zmieniają tylko barwę(chłód)
Jednym słowem jest niewesoło
Selery mam wszystkie też w gruncie,jakoś się trzymają.
Brak słów,po prostu.
Trzeba liczyć niestety na cieplejsze dni,a z nimi na choroby,które się zaraz pojawią.
Prognoza niezbyt optymistyczna .
Pozdrawiam,Asia
- basia_1987
- 50p
- Od: 11 sie 2009, o 13:53
W moim tunelu foliowym 6x 3 m zapaliłam 2 średnie znicze palą się w dzień i w nocy (ale pomidory i tak są w kropelkach wody i obawiam sie plesni .Nie mam okna tylko drzwi z jednej i drugiej strony i doradźcie proszę drzwi uchylić z obydwu stron czy tylko z jednej a co na noc. dwa znicze to nie za malo, U mnie temp na zewn. 9 st.
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
W tunelu foliowym by pomidory miały suche liście należy go intensywnie wietrzyć, najlepiej to stworzyć przewiew, mimo że jest chłodno nie należy go dogrzewać, no chyba że istnieje zagrożenie przymrozkami. Niskie temperatury , w zasadzie chronią rośliny pomidora przed chorobami grzybowymi. Należy pamiętać że wilgoć plus wysokie temperatury, to pewne i zazwyczaj skuteczne zaproszenie chorób grzybowych do naszego tunelu.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
a moje pomidory wciąż stoją w doniczkach w tunelu... i czekają na lepsze pogodowo czasy... w sobotę lub w niedzielę kiedy aura się trochę za siebie weźmie trafią do gruntu
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
basia_1987 pisze:W moim tunelu foliowym 6x 3 m zapaliłam 2 średnie znicze palą się w dzień i w nocy (ale pomidory i tak są w kropelkach wody i obawiam sie plesni .Nie mam okna tylko drzwi z jednej i drugiej strony i doradźcie proszę drzwi uchylić z obydwu stron czy tylko z jednej a co na noc. dwa znicze to nie za malo, U mnie temp na zewn. 9 st.
U mnie to samo
Listki pomidorów są całe w kroplach wody
Na noc wstawiłam 2 znicze bo naprawde było chłodno - dziś na noc wstawie wiecej bo to stanowczo za mało takie 2 maleńkie znicze
Tunel otwieram jak wracam z pracy i zamykam wieczorem , ale tylko jak nie pada. Jak pada to nie otwieram bo boję sie że pomidory jeszcze bardziej zamokną ( nie mam typowego tunelu tylko "budowlę" z folii na stelażu od namiotu ogrodowego).
Pomidory które miały iśc po 15.05 do gruntu czekają w skrzynkach pod folią niestety nie wiem czy do czasu powrotu ładnej pogody coś z nich zostanie
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I dalej zimno i leje Ponoć dopiero w sierpniu ma być lato