Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Witaj anida
Dziękuję za rozpoznanie mojego nn bo widać w nim wolę życia i dobrze by było aby miał nazwę.
Obecnie dokształcam się w temacie powojników. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję za rozpoznanie mojego nn bo widać w nim wolę życia i dobrze by było aby miał nazwę.
Obecnie dokształcam się w temacie powojników. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To raczej nie Pilu, z tego co pisze ewita44 wynika, że powojnik zakwitł na jednorocznym pędzie, a u mnie Pilu jeszcze nigdy nie zakwitł pełnym kwiatem na jednorocznym pędzie. Poza tym na Pilu te kolory są bardziej kontrastowe...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewita44
Witajcie
W styczniu Wam pisałam o 3 powojnikach kupionych w biedrze a ściętych przez męża przy koszeniu.
W zeszłym roku zakwitł mi fioletowy, który dałam tu do identyfikacji, w tym roku myślałam, że pierwsze pączki ma ten fioletowy.
Ale jakie było niedawno moje zdziwienie jak rozwinął się biały.
Chciałam aby tu na forum znawcy mi pomogli przy identyfikacji jego.
Mam dwa typy po przeczytaniu całego tu wątku ale nie chcę komuś sugerować nazwy i poczekam na Wasze opinie.
Oto on.
W styczniu Wam pisałam o 3 powojnikach kupionych w biedrze a ściętych przez męża przy koszeniu.
W zeszłym roku zakwitł mi fioletowy, który dałam tu do identyfikacji, w tym roku myślałam, że pierwsze pączki ma ten fioletowy.
Ale jakie było niedawno moje zdziwienie jak rozwinął się biały.
Chciałam aby tu na forum znawcy mi pomogli przy identyfikacji jego.
Mam dwa typy po przeczytaniu całego tu wątku ale nie chcę komuś sugerować nazwy i poczekam na Wasze opinie.
Oto on.
- ewita44
Jurku
Dzięki za każdą podpowiedź,po cichu też o tej nazwie myślałam ale super znawcą nie jestem dlatego czekałam na Wasze opinie.
Dzięki za każdą podpowiedź,po cichu też o tej nazwie myślałam ale super znawcą nie jestem dlatego czekałam na Wasze opinie.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Sam kwiat - o ile kolor na zdjęciu nie przełamany - przypomina mi Hagley Hybrid.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Kolor jest taki jak na zdjęciu. Kupiony jako Popiełuszko.
-
Kochani już pytałam o tego powojnika, ale mimo intensywnych poszukiwań nie mogę znaleźć odpowiedzi co to za jeden
Kupiony był w biedronce jako Pillu, więc raczej nie może to być jakiś unikat, prawda?
W tym roku obserwuję go dokładnie, zebrałam więcej zdjęć i informacji to może tym razem komuś zapali się jakaś lampka
Zakwita na początku czerwca, pąki ma wzniesione do góry, więc optuję za wielkokwiatowym późno kwitnącym...
Po rozwinięciu pąka płatki są jaśniutko blade z ciemniejszą pręgą w środku
Rozkwita tak, że najpierw rozkłada pierwsze cztery płatki, pozostałe tworzą taki "dzióbek"
We wczesnej fazie brzegi płatków są jakby zwinięte w rulonik:
Potem płatki podwijają się pod spód, niektóre kwiatki mają więcej płatków i wyglądają jak półpełne
Jedyny trochę podobny jaki znalazłam to F. H. Young, ma ktoś tego powojnika? Jeśli tak to czy mogę prosić o zdjęcia?
A ten to Jan Paweł II? Zdjęcia zrobione przy drugim kwitnieniu na początku września.
Kupiony był w biedronce jako Pillu, więc raczej nie może to być jakiś unikat, prawda?
W tym roku obserwuję go dokładnie, zebrałam więcej zdjęć i informacji to może tym razem komuś zapali się jakaś lampka
Zakwita na początku czerwca, pąki ma wzniesione do góry, więc optuję za wielkokwiatowym późno kwitnącym...
Po rozwinięciu pąka płatki są jaśniutko blade z ciemniejszą pręgą w środku
Rozkwita tak, że najpierw rozkłada pierwsze cztery płatki, pozostałe tworzą taki "dzióbek"
We wczesnej fazie brzegi płatków są jakby zwinięte w rulonik:
Potem płatki podwijają się pod spód, niektóre kwiatki mają więcej płatków i wyglądają jak półpełne
Jedyny trochę podobny jaki znalazłam to F. H. Young, ma ktoś tego powojnika? Jeśli tak to czy mogę prosić o zdjęcia?
A ten to Jan Paweł II? Zdjęcia zrobione przy drugim kwitnieniu na początku września.
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
Czy ma ktoś powojnika Dominika? Jeśli tak, to czy mogę prosić o zdjęcia?
Po kolejnych poszukiwaniach wydaje mi się, że firletka mogła mieć rację i ten mój problematyczny to właśnie Dominika...
Po kolejnych poszukiwaniach wydaje mi się, że firletka mogła mieć rację i ten mój problematyczny to właśnie Dominika...
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe