Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamia to nie jest ta sama roślina co zamiokulkas!!! To dwie zupełnie różne rośliny, szczególnie jeśli chodzi o wymagania!magi pisze:dziś 8 dzień po przesadzeniu zamii (...)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tak masz racjęNalewka pisze:Zamia to nie jest ta sama roślina co zamiokulkas!!! To dwie zupełnie różne rośliny, szczególnie jeśli chodzi o wymagania!magi pisze:dziś 8 dzień po przesadzeniu zamii (...)
w każdym razie cały czas chodzi mi o zamioculcasa
ale poczytałam sobie w sieci że nawet sprzedawcy mylą te 2 rośliny
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Podlewanie w upały
Czy ktoś może wie jak podlewać zamiokulkasa w takie upały,jak są teraz? Bo normalnie to się podlewa raz na dwa tygodnie (szkl.wody).Czy ilość podawanej mu wody pozostaje w takim przypadku nadal bez zmian? Pozdrawiam.
Mój pięcioletni zamiokulkas zaczyna gubić liście. Liście zżółkły i opadły a na koniec zżółkła łodyga. Chociaż ostatnio pojawiły się 2 nowe liście. Ogólnie widać że kwiat marnieje Podlewam go skąpo raz w tygodniu, stoi w tym samym półcienistym miejscu od roku. Był przesadzony w marcu do większej donicy, może w tym jest problem? Ostatnio w miejscu wodnistych plamek, które były zawsze, pojawiły się zdrewniałe plamki. Proszę o radę.
Dziękuję za odpowiedź. Ziemia którą użyłam jest ziemią uniwersalną. W takim układzie czy należy teraz wyjąć go i przesuszyć ziemię? Może zastosować jakiś konkretny rodzaj ziemi? Zmienić może doniczkę na plastikową? Szkoda, bo lubię ceramikę. Jaki rodzaj nawozu doradzacie do tego gatunku kwiata? Pozdrawiam.
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Zamiokulkas lubi mieć ciasno w doniczce. Ta jest trochę zbyt duża. Najważniejsze, aby miała otwór w dnie. Wówczas nadmiar wody wypłynie na podstawkę. Jeśli otworu nie ma, woda zalega na dnie i może spowodować gnicie korzeni i bulwek. Zamiokulkas dobrze znosi przesuszenie, natomiast nadmierne podlewanie go zabija. Ja swojego podlewam co 10-14 dni niewielka ilością wody. Co drugie podlewanie z dodatkiem nawozu do roślin zielonych. Pięknie mi się rozrasta.