Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na zamiokulkasie nigdy go nie widziałem, a mam zamiokulkasa od ok. 4 lat.
Ma grube, mięsiste liście i owadom trudno się do nich dostać.
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

dziś 8 dzień po przesadzeniu zamii - to co zżółkło opadło, reszta listków - odpukać - ma się chyb a dość dobrze , w każdym razie te co zostały zielone sa takie nadal :roll:

ziemia w doniczce zupełnie sucha na głębokość 4 cm
czy podlać ją teraz ??
boję się teraz ruszyć cokolwiek :oops:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie: czy stawiając Zamiokulkasa na południowej wystawie (w południowym oknie),nic mu się nie stanie? Wszak, tam jest koszmarnie gorąco-jak na patelni!!!!
Boję się, że słońce poparzy mi roślinkę.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczytaj sobie o nim pisaliśmy wielokrotnie jakie powinien mieć warunki tutaj i zabierz go z tej plaży bo go usmażysz. :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

magi pisze:dziś 8 dzień po przesadzeniu zamii (...)
Zamia to nie jest ta sama roślina co zamiokulkas!!! To dwie zupełnie różne rośliny, szczególnie jeśli chodzi o wymagania!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

Nalewka pisze:
magi pisze:dziś 8 dzień po przesadzeniu zamii (...)
Zamia to nie jest ta sama roślina co zamiokulkas!!! To dwie zupełnie różne rośliny, szczególnie jeśli chodzi o wymagania!
tak masz rację :oops: :oops:

w każdym razie cały czas chodzi mi o zamioculcasa :wink:

ale poczytałam sobie w sieci że nawet sprzedawcy mylą te 2 rośliny :roll:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Podlewanie w upały

Post »

Czy ktoś może wie jak podlewać zamiokulkasa w takie upały,jak są teraz? Bo normalnie to się podlewa raz na dwa tygodnie (szkl.wody).Czy ilość podawanej mu wody pozostaje w takim przypadku nadal bez zmian? :shock: :shock: Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja podlewam tak samo,czasem go spryskam.
margaryt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2009, o 09:32

Post »

Mój pięcioletni zamiokulkas zaczyna gubić liście. Liście zżółkły i opadły a na koniec zżółkła łodyga. Chociaż ostatnio pojawiły się 2 nowe liście. Ogólnie widać że kwiat marnieje :( Podlewam go skąpo raz w tygodniu, stoi w tym samym półcienistym miejscu od roku. Był przesadzony w marcu do większej donicy, może w tym jest problem? Ostatnio w miejscu wodnistych plamek, które były zawsze, pojawiły się zdrewniałe plamki. Proszę o radę. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

W/g mnie ma za mokro.Wyjmij go z doniczki i sprawdż stan bulw.A w jakiej ziemi rośnie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadzam się z Basią za mokro do tego w ceramice, z pewnością w dolnej partii doniczki jest za wilgotna ziemia. :wink:
margaryt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2009, o 09:32

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Ziemia którą użyłam jest ziemią uniwersalną. W takim układzie czy należy teraz wyjąć go i przesuszyć ziemię? Może zastosować jakiś konkretny rodzaj ziemi? Zmienić może doniczkę na plastikową? Szkoda, bo lubię ceramikę. Jaki rodzaj nawozu doradzacie do tego gatunku kwiata? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Zamiokulkas lubi mieć ciasno w doniczce. Ta jest trochę zbyt duża. Najważniejsze, aby miała otwór w dnie. Wówczas nadmiar wody wypłynie na podstawkę. Jeśli otworu nie ma, woda zalega na dnie i może spowodować gnicie korzeni i bulwek. Zamiokulkas dobrze znosi przesuszenie, natomiast nadmierne podlewanie go zabija. Ja swojego podlewam co 10-14 dni niewielka ilością wody. Co drugie podlewanie z dodatkiem nawozu do roślin zielonych. Pięknie mi się rozrasta.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”