Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
Moja dracena miała identyczne liście. Okazało się, że zżera ją przędziorek.
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Iwono, a mogłabyś rzucić okiem na mój post stronę wcześniej?
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko teraz. Młode liście już takie wyrastają. Przędziorków nie ma.
Pomyślałam jeszcze, że zmienię jej ziemię, albo przestawię. Stoi niedaleko drzwi na taras, którymi wypuszczam psy do ogrodu. Z drugiej strony gdyby to jej przeszkadzało to zareagowały by wszystkie liście, a nie tylko te najmłodsze.
-- Cz 28 sty 2016 20:10 --
Pomyślałam jeszcze, że zmienię jej ziemię, albo przestawię. Stoi niedaleko drzwi na taras, którymi wypuszczam psy do ogrodu. Z drugiej strony gdyby to jej przeszkadzało to zareagowały by wszystkie liście, a nie tylko te najmłodsze.
-- Cz 28 sty 2016 20:10 --
Zrobię oprysk na wszelki wypadek. Tylko gdzie one mogą siedzieć? Potrafię rozpoznać przędziorka, tu go nigdzie nie widzę. Zazwyczaj żeruje na spodniej stronie liści, a tutaj liście pod spodem ładne, nigdzie żadnych pajęczynek nie ma.Ania76 pisze:Moja dracena miała identyczne liście. Okazało się, że zżera ją przędziorek.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
To mogą być też zaburzenia związane z syntezą chlorofilu. Reakcja na nadmierne przechłodzenie. Może właśnie ta pora roku jest przyczyną? Ja bym nie panikowała i zaczekała. W lecie powinno się poprawić.
Tomek!
Te brązowe plamy mogą być spowodowane wilgotnością ale raczej powietrza. Nasada liści może "pogdniwać", miałam kiedyś tak w zimie. Liście takie usuwałam i nie było problemów. Oczywiście podlewając nie lejesz wody po łodydze? Nie spryskujesz jukki?
A w ogóle czy to podlewanie jest konieczne? Moje jukki stoją od jesieni do wiosny zupełnie bez wody.
Ja bym te liście z brązowym usunęła, głównie po to, aby "pień" mógł przeschnąć.
Tomek!
Te brązowe plamy mogą być spowodowane wilgotnością ale raczej powietrza. Nasada liści może "pogdniwać", miałam kiedyś tak w zimie. Liście takie usuwałam i nie było problemów. Oczywiście podlewając nie lejesz wody po łodydze? Nie spryskujesz jukki?
A w ogóle czy to podlewanie jest konieczne? Moje jukki stoją od jesieni do wiosny zupełnie bez wody.
Ja bym te liście z brązowym usunęła, głównie po to, aby "pień" mógł przeschnąć.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Nie, po łodydze nie leję i nie zraszam jej teraz (znaczy zimą, latem owszem). Zaskoczyłaś mnie tym, że od jesieni do wiosny juka może stać w zupełnej suszy (internet mi radził, aby zimą podlewać, co prawda mniej, ale jednak). A czy podlewanie/jego brak nie zależy również od miejsca zimowania? Moja zimę spędza w pokoju, w temperaturach ok. 18-23 stopni C.
Przede wszystkim dzięki za poradę, jak wrócę do domu, liście odetnę i dam roślinie porządnie przeschnąć.
Przede wszystkim dzięki za poradę, jak wrócę do domu, liście odetnę i dam roślinie porządnie przeschnąć.
- Agnieszka Gie
- 100p
Raflezjo, w jakiej temperaturze zimujesz juki. Chciałabym potraktować swoją jako roślinę tarasową, czyli trzymać ją zimą w garażu z oknem, a latem na zewnątrz. Widziałam juki w Barcelonie gdzie zimą temp. spada do ok 5 stopni. U mnie w tym roku w największy mróz było 4 stopnie.
- raflezja
Aga, niestety mam w garażu +12. I mniej nie chce być zwłaszcza przy takiej zimie. No i jukki stoją sobie tam. Nie jest sucho, mała transpiracja, wzrost zahamowany, bo stały do końca listopada na zewnątrz, nie podlewam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Patrzę na Twoje juki Iwona i ...powiedz czemu są tak płytko posadzone?
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do ich wyglądu,piękne je masz ale dziwi mnie widok korzeni na wierzchu.
Moje zimują w ogrzewanym mieszkaniu więc siłą rzeczy muszą być sporadycznie ale muszą być podlewane .
Spuściłam je na moment z oka ,pozostawiając na lato na balkonie córki no i kiedy wciągałam je jesienią do mieszkania to prawie ich nie poznałam...
Zasuszone i biedne takie,że ... teraz nabierają wigoru ale podlewam jak zawsze przez całą zimę.
No ale w niskiej temperaturze nie muszą być a nawet wskazane jest niepodlewanie .
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do ich wyglądu,piękne je masz ale dziwi mnie widok korzeni na wierzchu.
Moje zimują w ogrzewanym mieszkaniu więc siłą rzeczy muszą być sporadycznie ale muszą być podlewane .
Spuściłam je na moment z oka ,pozostawiając na lato na balkonie córki no i kiedy wciągałam je jesienią do mieszkania to prawie ich nie poznałam...
Zasuszone i biedne takie,że ... teraz nabierają wigoru ale podlewam jak zawsze przez całą zimę.
No ale w niskiej temperaturze nie muszą być a nawet wskazane jest niepodlewanie .
- raflezja
Krysiu!
One rosną w tej doniczce od dawna, fakt, trochę podłoża wypłukało się z czasem, wysypało od przewracania, ale tez tworzące się na dnie korzenie "wypchały " roślinę wyżej. W zasadzie doniczka powinna już być zmieniona, bo się rozpada, ale na pewno nie posadzę moich juk głębiej.
Już jakiś czas temu ładnie pogrubiła się nasada pni i zasypywanie tego kaudeksu nie byłoby dobrym rozwiązaniem.
Zakrywając te korzenie mogłabym sprawić, że zgniłaby nasada pnia. A właśnie na niej mi zależy.
Przyglądnęłam się im i sa w zasadzie martwe, gdyby mi się chciało, to mogłabym je ogolić.
A dążę do czegoś takiego.
One rosną w tej doniczce od dawna, fakt, trochę podłoża wypłukało się z czasem, wysypało od przewracania, ale tez tworzące się na dnie korzenie "wypchały " roślinę wyżej. W zasadzie doniczka powinna już być zmieniona, bo się rozpada, ale na pewno nie posadzę moich juk głębiej.
Już jakiś czas temu ładnie pogrubiła się nasada pni i zasypywanie tego kaudeksu nie byłoby dobrym rozwiązaniem.
Zakrywając te korzenie mogłabym sprawić, że zgniłaby nasada pnia. A właśnie na niej mi zależy.
Przyglądnęłam się im i sa w zasadzie martwe, gdyby mi się chciało, to mogłabym je ogolić.
A dążę do czegoś takiego.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Cudowne marzenie masz!!!!
Trzymam kciuki by Ci się udało
Nie goliłabym tych korzeni,
zostaw,ładnie wyglądają ciekawiej niż moja stara .
Trzymam kciuki by Ci się udało
Nie goliłabym tych korzeni,
zostaw,ładnie wyglądają ciekawiej niż moja stara .
- Agnieszka Gie
- 100p
Czy wiecie jaka to odmiana juki? To jest ta, która jest do kupienia z grubymi przyciętymi pniami? W internecie znalazłam nazwę yucca elephanties.
http://www.ikea.com/ca/en/images/produc ... 327_S4.JPG
http://www.ikea.com/ca/en/images/produc ... 327_S4.JPG
- raflezja
Yucca elephantipes.
To jest synonim Y. guatemalensis, czyli tej, najpopularniejszej u nas.
Zerknij:
http://www.llifle.com/Encyclopedia/SUCC ... temalensis
To jest synonim Y. guatemalensis, czyli tej, najpopularniejszej u nas.
Zerknij:
http://www.llifle.com/Encyclopedia/SUCC ... temalensis
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Agnieszka Gie
- 100p
Dzięki, to właśnie te rośliny widziałam rosnące w Barcelonie. Pięknie to wyglądało. Dokupię sobie taką i na wiosnę wylądują na zewnątrz.