Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Ewelino, twój ogród wciąż pięknieje, choć czy to jeszcze możliwe? Zakupy zrobiłaś fajne i, widzę, nie oparłaś się różom Koszyk wspaniały! Pomysł z zielnikiem w kamiennych garnkach wyśmienity. Ja też, już w zeszłym roku, założyłam zielniczek na kawałeczku ogródka. Nie wszystkie zioła przetrwały zimę i te deszcze. Zresztą zielniczek nie jest w odpowiednim miejscu - ma mało slońca, ale gdzie indziej mi nie pasował. Mam tymianek, miętę, melisę, pietruszkę i zasiałam koperek. Zdaje się, że nie masz tymianku, więc chętnie się z tobą podzielę.
Zielnik bardzo mi się podoba , ja myślę o założeniu,jeszcze nie wiem czy w glebie czy też w donicach
A kosz wiklinowy piękny ,lubię zapach wikliny ,taka babcia wiklinowa ze mnie.
Porządek Twój ogrodowy ciutkę mnie przeraża
A kosz wiklinowy piękny ,lubię zapach wikliny ,taka babcia wiklinowa ze mnie.
Porządek Twój ogrodowy ciutkę mnie przeraża
Słonecznie pozdrawiam.Lucyna
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie nie przeraża ani trochę tylko zastanawiam się jak taki porządek jest w ogóle możliwy????Lucilla pisze: Porządek Twój ogrodowy ciutkę mnie przeraża
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko, zakupy piękne i pięknie wkompomowane w ogród.
Bardzo mi się podoba. Musze poszukać u mnie na strychu gdzieś też są takie kamienne gary. Czas najwyższy je odkurzyć
Bardzo mi się podoba. Musze poszukać u mnie na strychu gdzieś też są takie kamienne gary. Czas najwyższy je odkurzyć
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Już trzeci sezon patrzę na Twój ogród, który stanowi dla mnie wzór niedościgły. Zastanawiam się dlaczego mam bałagan w lesie, a u Ciebie pod sosnami rabatki w kształcie idealnego okręgu? Jedyna odpowiedź jaka mi się nasuwa i jednocześnie pociesza to, że u Ciebie jest ogród leśny, a u mnie dziki las z podszytem, z którego usiłuję zrobić ogród.
Bardzo udane zakupy, ślicznie wyglądają jasne kwiaty w donicach na tle zieleni. Pomysłowy zielnik, jedyny problem to szybkie wysychanie ziemi w doniczkach, wszak zioła lubią słoneczko, a więc robótka przy podlewaniu zapewniona.
Pozdrawiam, Danuta
Bardzo udane zakupy, ślicznie wyglądają jasne kwiaty w donicach na tle zieleni. Pomysłowy zielnik, jedyny problem to szybkie wysychanie ziemi w doniczkach, wszak zioła lubią słoneczko, a więc robótka przy podlewaniu zapewniona.
Pozdrawiam, Danuta
Ewelinko, byłam, spacerowałam, podziwiałam
Ogród jak zwykle pięknie wygląda, dodatkowo ukwiecony surfiniami i pelargoniami
Pomysł na zioła w glinianych garach - doskonały Zainspirowałaś mnie i kto wie czy w przyszłym roku nie pójdę Twoim śladem, bo garów u mnie dostatek...Póki co ziółka rosną sobie na specjalnej grządeczce, a -co więcej- często robię z nich kulinarny użytek, bo uwielbiam ich smaki i zapachy Właśnie popijam herbatkę ze świeżej mięty i melisy...
Miłego wieczorku
Ogród jak zwykle pięknie wygląda, dodatkowo ukwiecony surfiniami i pelargoniami
Pomysł na zioła w glinianych garach - doskonały Zainspirowałaś mnie i kto wie czy w przyszłym roku nie pójdę Twoim śladem, bo garów u mnie dostatek...Póki co ziółka rosną sobie na specjalnej grządeczce, a -co więcej- często robię z nich kulinarny użytek, bo uwielbiam ich smaki i zapachy Właśnie popijam herbatkę ze świeżej mięty i melisy...
Miłego wieczorku
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ewelinko, uwielbiam Twoje sosny. Mimo, że pokazałaś tyle wspaniałych roślin ja chyba najwięcej uwagi zwracam na nie i na charakter Twojego ogrodu.
Podoba mi się szczególnie sosna z bluszczem płożącym się u jej stóp.
Ale rh masz cudowne. Ja w przyszłym roku będę zakładała rabatę z kwasolubami.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Staram się już nie szaleć , ale ... to trudne . Prawie mi się nie zdarza wyjść z centrum ogrodniczego z pustymi rękamimme33 pisze: Nadal szalejesz z zakupami?Wspaniałe ,zdrowe roślinki nabyłaś.
Ale Twój ziołowy zakątek mnie oczarował i sama zapragnęłam taki mieć.
Mam nawet takie same gary jak twoje.....pomyślę o tym ale w przyszłym roku.
Białe akcenty kwiatowe są chyba moimi ulubionymi ,szczególnie na tle bluszczy i i całej gamy zieleni .
Wspaniale u Ciebie....ale to już każdy wie .
Cóż - to taka choroba, która u mnie się pogłębia: "zakupoholizm maniakalno - botaniczny"
Izuś - TYMIANEK chętnie przyjmę Mam nadzieję ,że po niedzieli będzie okazja .A mój garnkowy zielniczek to w sumie akt rozpaczy - uwielbiam zioła, a mam niewiele rabat wystarczająco nasłonecznionych. Garnki stoją na dość słonecznych schodach.[Iza] pisze: Pomysł z zielnikiem w kamiennych garnkach wyśmienity. Ja też, już w zeszłym roku, założyłam zielniczek na kawałeczku ogródka. Nie wszystkie zioła przetrwały zimę i te deszcze. Zresztą zielniczek nie jest w odpowiednim miejscu - ma mało slońca, ale gdzie indziej mi nie pasował. Mam tymianek, miętę, melisę, pietruszkę i zasiałam koperek. Zdaje się, że nie masz tymianku, więc chętnie się z tobą podzielę.
No to jesteśmy sobie dwie "babcie wiklinowe " , bo ja też bardzo lubię wyroby z wikliny.Lucilla pisze: A kosz wiklinowy piękny ,lubię zapach wikliny ,taka babcia wiklinowa ze mnie.
Porządek Twój ogrodowy ciutkę mnie przeraża .
A dlaczego Ciebie przerażą ogrodowy porządek ? To mnie raczej powinien przerażać , bo to ja staram się go jakoś zaprowadzić i utrzymać , a to nie takie łatwe...Lubię uporządkowane ogrody , choć pracy z tym co niemiara
To wieczna walka ... na okrągło... czasem , niestety przegranasosna1 pisze:A mnie nie przeraża ani trochę tylko zastanawiam się jak taki porządek jest w ogóle możliwy????
Poszukaj koniecznie , bo warto. Takie starocie to skarb !dodad pisze:Ewelinko, zakupy piękne i pięknie wkompomowane w ogród.
Rabatki są takie , jak je kiedyś wytyczyłam. Czy w kształcie okręgu? Hm, raczej jaja jakiegoś , czy innej niegeometrycznej figury, ale mnie , humanistce , wcale to nie przeszkadzaFrida pisze:Już trzeci sezon patrzę na Twój ogród, który stanowi dla mnie wzór niedościgły. Zastanawiam się dlaczego mam bałagan w lesie, a u Ciebie pod sosnami rabatki w kształcie idealnego okręgu? Jedyna odpowiedź jaka mi się nasuwa i jednocześnie pociesza to, że u Ciebie jest ogród leśny, a u mnie dziki las z podszytem, z którego usiłuję zrobić ogród.
Pomysłowy zielnik, jedyny problem to szybkie wysychanie ziemi w doniczkach, wszak zioła lubią słoneczko, a więc robótka przy podlewaniu zapewniona.
O zielnikowym kompromisie pisałam wyżej - masz rację , co do podlewania . Aby ziółka miały dość wilgoci ( zwłaszcza mięta i melisa) wlewam nieco wody na dno garnków. Czy to im wystarczy - zobaczymy !
Dalu, ja też wykorzystuję zioła - do sałatek , mięs i herbatek... Dotychczas kupowałam w marketach , teraz będę miała własne w zasięgu ręki ( no prawie) Chciałabym jeszcze kilka ziół dodać : oregano, tymianek , cząber i majeranek.Znowu więc będzie pretekst , by pobuszować po ogrodniczych ...dala pisze:Ewelinko, byłam, spacerowałam, podziwiałam.
Ogród jak zwykle pięknie wygląda, dodatkowo ukwiecony surfiniami i pelargoniami.
Pomysł na zioła w glinianych garach - doskonały . Zainspirowałaś mnie i kto wie czy w przyszłym roku nie pójdę Twoim śladem, bo garów u mnie dostatek...Póki co ziółka rosną sobie na specjalnej grządeczce, a -co więcej- często robię z nich kulinarny użytek, bo uwielbiam ich smaki i zapachy Właśnie popijam herbatkę ze świeżej mięty i melisy...
Rabatę z rododendronami załóż koniecznie - one są takie niezwykłe !!! A co do sosny z bluszczem u stóp... takich sosen mam w ogrodzie ... 5 ! Właściwie tylko pod jedną nie ma jeszcze bluszczu.Margo2 pisze:Ewelinko, uwielbiam Twoje sosny. Mimo, że pokazałaś tyle wspaniałych roślin ja chyba najwięcej uwagi zwracam na nie i na charakter Twojego ogrodu.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Na dobranoc porcja zdjęć niektórych roślin ze skalniaków. Brakuje rojników , które wchodzą w fazę kwitnienia . Zdjęcia pokażę , gdy obfotografuję .
A na razie :
Witaj Ewelino, widzę, że zakupy cd To nie jestem jedyny Wybrałaś ciekawe rośliny. Tawułki ładne, sam mam kilka kolorów i planuję dokupić tych co jeszcze nie mam. Są ładnym kontrastem dla ich roślin na rabacie.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Ewelino, piękny Twój ogród jak zawsze
Twoje Rh, niezmiennie podnoszą mi ciśnienie ( notuję skwapliwie upatrzone odmiany )
Bardzo podoba mi się Twój nowy ogródeczek w kamionkowych donicach
Mam tylko małe pytanko,( trochę mnie to dręczy, nazywa się to chyba fachowo: natręctwo myśli ) odnośnie tych "doniczek"? Czy one mają wywiercone w dnie otworki, na odprowadzenie nadmiaru wody?
Wiem, wiem, ale ja już tak mam:muszę to mieć na piśmie, czarne na białym
Pozdrawiam serdecznie
Twoje Rh, niezmiennie podnoszą mi ciśnienie ( notuję skwapliwie upatrzone odmiany )
Bardzo podoba mi się Twój nowy ogródeczek w kamionkowych donicach
Mam tylko małe pytanko,( trochę mnie to dręczy, nazywa się to chyba fachowo: natręctwo myśli ) odnośnie tych "doniczek"? Czy one mają wywiercone w dnie otworki, na odprowadzenie nadmiaru wody?
Wiem, wiem, ale ja już tak mam:muszę to mieć na piśmie, czarne na białym
Pozdrawiam serdecznie
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Te rojniki w szczelinie są super - wyglądają jak jaszczurka wygrzewająca się na kamieniu, suuuper!
"zakupoholizm maniakalno - botaniczny" - wreszcie to ktoś porządnie nazwał
Tak czytam i czytam o tych glinianych pojemnikach, jeszcze pamiętam jak z 7 lat temu jeden od babci wysępiłam i ogóry w nim kisiłam. Najlepsze są z bącloka (to jest ich nazwa u nas na śląsku). Nie mogę jednak tego u przytachać- nie przeżyłoby. Ale tu jest inna tendencja na wykorzystywanie starych przedmiotów. Najpopularniejsze są stare porcelanowe zlewy "Belfast sink". Widziałam wykorzystane jako skalniak albo dla roślin lubiących stać w wodzie. Teraz poluję na taki
"zakupoholizm maniakalno - botaniczny" - wreszcie to ktoś porządnie nazwał
Tak czytam i czytam o tych glinianych pojemnikach, jeszcze pamiętam jak z 7 lat temu jeden od babci wysępiłam i ogóry w nim kisiłam. Najlepsze są z bącloka (to jest ich nazwa u nas na śląsku). Nie mogę jednak tego u przytachać- nie przeżyłoby. Ale tu jest inna tendencja na wykorzystywanie starych przedmiotów. Najpopularniejsze są stare porcelanowe zlewy "Belfast sink". Widziałam wykorzystane jako skalniak albo dla roślin lubiących stać w wodzie. Teraz poluję na taki
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
Ja rowniez czestym gosciem jestem w Twoim ogrodzie Ewelino!
Podziwiam i zachwycam sie za kazdym razem kiedy tu jestem! rowniez bardzo lubie takie uporzadkowane ogrody..zreszta wszystko lubie... bardzo uporzadkowane Pozdrawiami zycze milego weekendu!
Podziwiam i zachwycam sie za kazdym razem kiedy tu jestem! rowniez bardzo lubie takie uporzadkowane ogrody..zreszta wszystko lubie... bardzo uporzadkowane Pozdrawiami zycze milego weekendu!
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
A mi się bardzo podoba skalniak. Tak naturalnie wszystko wygląda.