Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Truskawki "zwisające"
dzięki Majs, tak też myślałam A powiedz mi czy taką kępę się rozrywa czy tnie? a jak wiosną od razu zacznie kwitnąć to też można dzielić? mógłbyś trochę więcej napisać laikowi bo nie mam żadnej książki..
A tak w ogóle może wiesz co to za rodzaj truskawki? to, że stale owocująca to widzę, ale jak ją kupowałam to miała chyba tylko taki jeden 'stożek wzrostu" czy jak wy to nazywacie, teraz widać że jest ich chyba ze 3/4..jeśli ja to dobrze ogarniam
A tak w ogóle może wiesz co to za rodzaj truskawki? to, że stale owocująca to widzę, ale jak ją kupowałam to miała chyba tylko taki jeden 'stożek wzrostu" czy jak wy to nazywacie, teraz widać że jest ich chyba ze 3/4..jeśli ja to dobrze ogarniam
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam kilka truskawek Selva w skrzyneczkach pod folią. Kwitną i owocują teraz. Problem mam z mszycami. Opanowały kilka roślin. Jakim sposobem się ich pozbyć, bez chemii?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
monika
Zastanawiam się czemu chcesz je dzielić? ten krzak nie jest jakoś bardzo wielki i gęsty.
Co do dzielenia to powiem, że czasami zwykłe są zrośnięte i można je rozerwać, ale tak poza tym to jestem kiepskim chirurgiem .
Poczekaj do wiosny wykop otrząśnij ziemie i zobaczysz czy rozdzielenie jest możliwe.
A może czeka Cię niespodzianka i w doniczce były trzy sadzonki zamiast jednej.
Zastanawiam się czemu chcesz je dzielić? ten krzak nie jest jakoś bardzo wielki i gęsty.
Co do dzielenia to powiem, że czasami zwykłe są zrośnięte i można je rozerwać, ale tak poza tym to jestem kiepskim chirurgiem .
Poczekaj do wiosny wykop otrząśnij ziemie i zobaczysz czy rozdzielenie jest możliwe.
A może czeka Cię niespodzianka i w doniczce były trzy sadzonki zamiast jednej.
brak polskich znaków
Szczerze mówiąc do głowy by mi nie przyszło, żeby ją dzielić gdyby miała 'wąsy'..
Chciałabym ją rozmnożyć jakoś bo jest fajna
Chciałabym ją rozmnożyć jakoś bo jest fajna
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Witam
Mam pytanko.
Skoro truskawka jest podobna do poziomki:) to czy poziomki owijać na zimę włókniną przed pierwszymi przymrozkami czy już po?
Mam pytanko.
Skoro truskawka jest podobna do poziomki:) to czy poziomki owijać na zimę włókniną przed pierwszymi przymrozkami czy już po?
- seedkris
Dziś nabyłem truskawki odmiany Albion. Czy wymagają też starannego okrycia na zimę? Teraz kwitną i mają zielone owoce.
- majs
seedkris
Szkoda, że dopiero dziś o tej porze roku już nie powinno się sadzić truskawek. A odmian wrażliwych na wymarzanie tym bardziej. Miejmy nadzieje, że zdąży się "zaaklimatyzować"
Moja rada, obcinak te wszystkie kwiatki i owoce, całą siłę roślinka skieruje w wzrost i korzonki.
Tak ten gatunek należy okrywać. A na przyszłość polecam sadzenie wiosną.
Pozdrawiam.
Szkoda, że dopiero dziś o tej porze roku już nie powinno się sadzić truskawek. A odmian wrażliwych na wymarzanie tym bardziej. Miejmy nadzieje, że zdąży się "zaaklimatyzować"
Moja rada, obcinak te wszystkie kwiatki i owoce, całą siłę roślinka skieruje w wzrost i korzonki.
Tak ten gatunek należy okrywać. A na przyszłość polecam sadzenie wiosną.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- seedkris
Pytałem, jak ekologicznie pozbyć się mszycy i nie dostałem odpowiedzi. Pokombinowałem sam. Naturalnym wrogiem mszycy jest biedronka. Tylko gdzie teraz są te biedronki? Nagrabiłem worek opadłych liści w parku i przyniosłem pod folię. W słoneczny dzień biedronki same wyszły z liści na krawędź worka. Delikatnie je pozbierałem i przesadziłem na moje truskawki. Po kilku dniach problem mszycy jakby się rozwiązał.Teraz czyste sadzonki powędrowały na strych.
- majs
seedkris
Potrzeba matką wynalazku.
Na forum są wątki z mnóstwem ekologicznych "przepisów" na mszyce grzyby i inne robactwo.
Potrzeba matką wynalazku.
Na forum są wątki z mnóstwem ekologicznych "przepisów" na mszyce grzyby i inne robactwo.
brak polskich znaków
- seedkris
Moje truskawki kwitną jak szalone. Każdy krzaczek ma pędy z kwiatami. Temperatura dziś w nocy +4 (termometr leży przy truskawkach). Pozostałe krzaczki, co się nie zmieściły na strych wyjąłem z doniczek i zadołowałem w skrzyneczce. Skrzyneczka powędrowała do piwnicy. Mam pytanie o zimowanie - czy światło jest potrzebne do dobrego przezimowania tych sadzonek?
- majs
seedkris
Jeżeli temperatura w piwnicy będzie ujemna (-2) światło jest zbędne, truskaweczki będą sobie grzecznie spały. W tem. dodatniej będą chciały rosnąc a do tego potrzebne jest światło, bez niego padną.
Jeżeli temperatura w piwnicy będzie ujemna (-2) światło jest zbędne, truskaweczki będą sobie grzecznie spały. W tem. dodatniej będą chciały rosnąc a do tego potrzebne jest światło, bez niego padną.
brak polskich znaków
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
więc na chłopski rozum najlepiej jest je ustawić w piwnicy przy oknie jeśli tam temperatura jest poniżej zera. A może lepiej donice po prostu przysypać ziemią? Takie coś praktykuje się do okrywania krzewów winorośli może i przy tym się uda
- seedkris
W piwnicy mam ciepło ok.+10C. Może lepiej zakopię całość gdzieś w namiocie foliowym. W namiocie mam też doniczki z malinami innymi krzewami. Jak się zdecyduję na zakopanie, to na jaką głębokość? Czy liście mam usunąć przed zakopcowaniem?