Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki
Wełnowce na storczykach i krassuli załatwił u mnie jednokrotny oprysk środkiem olejowym.
Witajcie,
Mamy w biurze fikusa nitida. Drzewko wysokości ok 4-5 m. Od jakiegoś czasu bardzo gubi liście, codziennie rano cała szufelka liści do wyrzucenia. W międzyczasie atak wełnowca, oprysk mospilanem. Dzisiaj koleżanka na spodzie kilku liści zauważyła takie malutkie ciemnobrązowe kupki, jakby mielona kawa, po troszeczku na niektórych liściach. Proszę o pomoc, co zrobić by drzewo nie "odeszło"?
Zdjęcia:
http://imageshack.com/a/img921/5372/QkUhtG.jpg
http://imageshack.com/a/img924/5268/emSEUa.jpg
http://imageshack.com/a/img923/1976/uN6tUv.jpg
Mamy w biurze fikusa nitida. Drzewko wysokości ok 4-5 m. Od jakiegoś czasu bardzo gubi liście, codziennie rano cała szufelka liści do wyrzucenia. W międzyczasie atak wełnowca, oprysk mospilanem. Dzisiaj koleżanka na spodzie kilku liści zauważyła takie malutkie ciemnobrązowe kupki, jakby mielona kawa, po troszeczku na niektórych liściach. Proszę o pomoc, co zrobić by drzewo nie "odeszło"?
Zdjęcia:
http://imageshack.com/a/img921/5372/QkUhtG.jpg
http://imageshack.com/a/img924/5268/emSEUa.jpg
http://imageshack.com/a/img923/1976/uN6tUv.jpg
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Zabrałam siostrze fikusa beniamina, ponieważ nikt o niego nie dbał tak wygląda:
i moim zdaniem nie jest idealnie. Jak mu pomóc? Stoi w tym momencie od str wschodniej, na parapecie. Czy lepiej będzie na podłodze? Rośnie krzywo (a z jednej strony jest prawie łysy), i zastanawiam się, czy go nie przesadzić i nie przyciąć. Poproszę o porady
Zabrałam siostrze fikusa beniamina, ponieważ nikt o niego nie dbał tak wygląda:
i moim zdaniem nie jest idealnie. Jak mu pomóc? Stoi w tym momencie od str wschodniej, na parapecie. Czy lepiej będzie na podłodze? Rośnie krzywo (a z jednej strony jest prawie łysy), i zastanawiam się, czy go nie przesadzić i nie przyciąć. Poproszę o porady
- norbert76
Małe masz okna na tak dużą roślinę. Przesadź teraz, bo widzę że to podłoże nadaje się do wymiany, a przytnij na wiosnę. Część liści i tak pewnie straci wskutek zmiany otoczenia.
Proponuję postawić poniżej poziomu parapetu, najlepiej na kwietniku.
Proponuję postawić poniżej poziomu parapetu, najlepiej na kwietniku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Re: Beniamin gubi mnustwo liści
Czy on stoi cały czas obok tego kaloryfera?
Bo to może być przyczyną.
Bo to może być przyczyną.
- norbert76
Polecam przeczytać cały wątek od początku, a następnym razem przed założeniem nowego wątku skorzystać z wyszukiwarki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lut 2017, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie,
znalazłem fikusa benjamina w markecie, był na wyprzedaży i szkoda mi się go zrobiło, więc go wziąłem pod moje strzechy. Jest już prawie miesiąc z nami, aklimatyzuje się, stanowisko jasne, ok. 20C, średnio raz dziennie zraszanie, wypuszcza nowe listki, ale te stare nie wyglądają dobrze, co widać na załączonych zdjęciach. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, czy fikus odżyje, czy trzeba użyć jakiejś chemii?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Michał
znalazłem fikusa benjamina w markecie, był na wyprzedaży i szkoda mi się go zrobiło, więc go wziąłem pod moje strzechy. Jest już prawie miesiąc z nami, aklimatyzuje się, stanowisko jasne, ok. 20C, średnio raz dziennie zraszanie, wypuszcza nowe listki, ale te stare nie wyglądają dobrze, co widać na załączonych zdjęciach. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, czy fikus odżyje, czy trzeba użyć jakiejś chemii?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Michał
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Wyglądają jakby były podmarznięte. Ale skoro roślinka wypuszcza nowe listki, to nic jej nie będzie.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- norbert76
Stanowisko jasne, tzn jakie, jaka odległość od okna? Jak często podlewasz? W pobliżu jest grzejnik?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok. 1m od okna wschodniego oraz południowo-wschodniego, też ok.1m od grzejnika, ale nie jest on ustawiony na full, podlewanie raz w tygodniu, gdy wierzchnia warstwa przeschnie.
- norbert76
Nałożyłbym nawilżacz z wodą na grzejnik. A na wiosnę bym poprzycinał gałązki, żeby korona za bardzo niewyłysiała.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok, bardzo Wam(norbert76 i Nolinka) dziękuję. Jestem trochę spokojniejszy