Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- nina1611
- 500p
- Posty: 821
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
robiłam z takiego przepisu dżem w zeszłym roku i potwierdzam że jest pyszny!
w tym roku też będę robić dżem z dyni z tego przepisu
w tym roku też będę robić dżem z dyni z tego przepisu
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
153. Dżem dyniowo pomarańczowy
Składniki :
1kg dyni
3 pomarańcze
2 laski wanilii
0,5 kg cukru
1 żelfix
ok. 3 łyżki soku z cytryny
można dodać cynamon w laskach oraz ziarenka kardamonu do smaku
Dynię obrać i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu). Najlepiej ostrym nożem albo specjalnym skrobakiem. Niestety nie mam takiego, więc dodatkowa robota ? pociąć ją na drobne paseczki.
Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4kg cukru, dodać laskę cynamonu i ziarenka kardamonu oraz wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Teraz dodać żelfix wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Teraz do czystych słoiczków. Zakręcić i postawić dnem do góry. W/g przepisu znalezionego przepisu nie pasteryzuje się dżemiku, ale dla bezpieczeństwa można to zrobić. Z tej porcji składników wyszły mi prawie cztery słoiczki. Jeden jest już w trakcie spożycia. Z bułeczkami maślanymi smakuje przepysznie. Skórka pomarańczowa daje taki świąteczny klimat. To chyba pozostało mi z czasów gdy cytrusy królowały właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Jeszcze jedna rada : aby łatwo było wybrać miąższ z pomarańczy, trzeba ją obrać ostrym nożem do golasa.
Składniki :
1kg dyni
3 pomarańcze
2 laski wanilii
0,5 kg cukru
1 żelfix
ok. 3 łyżki soku z cytryny
można dodać cynamon w laskach oraz ziarenka kardamonu do smaku
Dynię obrać i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu). Najlepiej ostrym nożem albo specjalnym skrobakiem. Niestety nie mam takiego, więc dodatkowa robota ? pociąć ją na drobne paseczki.
Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4kg cukru, dodać laskę cynamonu i ziarenka kardamonu oraz wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Teraz dodać żelfix wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Teraz do czystych słoiczków. Zakręcić i postawić dnem do góry. W/g przepisu znalezionego przepisu nie pasteryzuje się dżemiku, ale dla bezpieczeństwa można to zrobić. Z tej porcji składników wyszły mi prawie cztery słoiczki. Jeden jest już w trakcie spożycia. Z bułeczkami maślanymi smakuje przepysznie. Skórka pomarańczowa daje taki świąteczny klimat. To chyba pozostało mi z czasów gdy cytrusy królowały właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Jeszcze jedna rada : aby łatwo było wybrać miąższ z pomarańczy, trzeba ją obrać ostrym nożem do golasa.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Suzana, na czym polega to rozsmażenie ????suzana pisze:Dżem z dyni
5 kg obranej dyni, pokrojonej w kawałki
2 kg cukru
2 łyżki kwasku cytrynowego
5 galaretek brzoskwiniowych albo pomarańczowych
Dynię zasypać cukrem i zostawić do następnego dnia.
W następnym dniu rozsmażyć, dodać kwasek, można zmiksować jak dynia nie rozpuściła się, potem wsypać galaretki, dobrze rozmieszać aby galaretka rozpuściła się. Wkładać gorące do słoików, pasteryzować słoiki.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2344
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Trzeba to smażyć, czas od czasu mieszając, ma to odparować aby była gęsta konsystencja. Jeżeli ktoś chce z kawałkami dyni to nie trzeba miksować. Od długości smażenia- odparowywania zależy potem konsystencja dżemu, mnie wyszedł lużniejszy a znajomej wyszedł gęsty jak marmolada.
- Renata1962
- 1000p
- Posty: 2587
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witajcie tyle ciekawych i smakowicie wyglądających przepisów podajecie dzięki .Kolekcjonuję je a w przyszłym roku do pracy.....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dopiero teraz znalazłam ale w tym roku na pewno spróbuję.
Pelasia pisze: 154. Sos paprykowy
3 kg papryki,
30 dkg ostrej papryki,
1/2 oliwy z oliwek (może być zwykła),
1/2 szklanki octu,
200g przecieru pomidorowego,
2 główki czosnku,
10 ziaren ziela, 5 listków laurowych,
sól do smaku
Zmielić w maszynce ,zagotować 2o minut
Naprawdę pyszne ,polecam
Asia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Znacie jakieś przepisy z okry? Dostałem nasiona, tylko nie wiem, czy jest sens wysiewać, ponieważ
w ogóle nie znam tej rośliny i nie mam pomysłu co by można było z niej przyżądzić.
w ogóle nie znam tej rośliny i nie mam pomysłu co by można było z niej przyżądzić.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam, znalazłam przepisy. Osobiście też nie znam tej roślinki ale ...
http://www.przepisy.pl/przepis/curry-z-okry
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w ... dalna.html
To link do przepisów z okry
pozdrawiam
Ewa
http://www.przepisy.pl/przepis/curry-z-okry
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w ... dalna.html
To link do przepisów z okry
pozdrawiam
Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wielkie dzięki Ewo, na pewno wypróbuje.
Macie jakieś własne doświadczenia z tym warzywem?
Mam małą działkę i nie jestem pewien czy wato przeznaczać na nią miejsce.
Macie jakieś własne doświadczenia z tym warzywem?
Mam małą działkę i nie jestem pewien czy wato przeznaczać na nią miejsce.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja nie mam własnych doświadczeń ale inni mają.
Niestety raczej nieciekawe....
Niestety raczej nieciekawe....
- amis
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 42
- Od: 18 sty 2012, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Piaseczna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
155. Sałatka z pieczarek i papryki
0,5kg pieczarek
0,5kg papryki czerwonej
0,5kg cebuli
0,5kg marchewki
0,5kg ogórków kiszonych
ok.1,5łyżki soli
Zalewa na podwójną porcję
5szkl. wody
1szkl octu 10%
20 dag cukru
10 ziarenekziela angielskiego
10liści laurowych
Lyżeczka pieprzu ziarnistego
olej na wierzch do słoików
Marchew ugotować na półmiękko i pokroić w plasterki lub półplasterki,pieczarki pokroić w paski i sparzyć w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego(3-5min),osączyć.Paprykę pokroić w paski nasolić1 1 łyżką soli zostawić na 2 godziny.Cebulę pokroić i też nasolić ,Ogórki pokroić w plasterki lub słupki.Zagotować zalewę,włożyć do niej osączone paprykę,cebulę i resztę składników,gotować 8-10 minut.Wkładać do słoików gorące,zalać zalewą,wlać do każdego słoika 1 łyżkę oleju .Poodwracaćdo góry dnem lub krótko pasteryzować.
Jako baza do zimowych sałatek,odlać zalewę ze słoikai dodać np.jaja na twardo,starty żółty ser,kilka łyżek majonezu ,śmietanyalbo kilka płatów marynowanych śledzi,abłko,majonez śmietanę.
Zjadłam właśnie taką sałatkę z dwuletniego słoika i bardzo smakowała.Może komuś też przypadnie do gustu
0,5kg pieczarek
0,5kg papryki czerwonej
0,5kg cebuli
0,5kg marchewki
0,5kg ogórków kiszonych
ok.1,5łyżki soli
Zalewa na podwójną porcję
5szkl. wody
1szkl octu 10%
20 dag cukru
10 ziarenekziela angielskiego
10liści laurowych
Lyżeczka pieprzu ziarnistego
olej na wierzch do słoików
Marchew ugotować na półmiękko i pokroić w plasterki lub półplasterki,pieczarki pokroić w paski i sparzyć w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego(3-5min),osączyć.Paprykę pokroić w paski nasolić1 1 łyżką soli zostawić na 2 godziny.Cebulę pokroić i też nasolić ,Ogórki pokroić w plasterki lub słupki.Zagotować zalewę,włożyć do niej osączone paprykę,cebulę i resztę składników,gotować 8-10 minut.Wkładać do słoików gorące,zalać zalewą,wlać do każdego słoika 1 łyżkę oleju .Poodwracaćdo góry dnem lub krótko pasteryzować.
Jako baza do zimowych sałatek,odlać zalewę ze słoikai dodać np.jaja na twardo,starty żółty ser,kilka łyżek majonezu ,śmietanyalbo kilka płatów marynowanych śledzi,abłko,majonez śmietanę.
Zjadłam właśnie taką sałatkę z dwuletniego słoika i bardzo smakowała.Może komuś też przypadnie do gustu
____________________
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
156. Sos słodko- kwaśny
3kg pomidorów
1 kg cebuli
1kg papryki
2 puszki ananasa w kawałkach
puszka pędów bambusa
0,5 kg cukru - ja dałam mniej
2 łyżki musztardy
0,5 szkl. octu
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
starty korzeń imbiru
sos sojowy
pieprz i sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić na kawałki i wrzucić do garnka.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, wrzucić do pomidorów, całość gotować pół godziny
Wrzucić resztę składników oraz wszystkie przyprawy, gotować 10 min ja gotowałam z 20 min.
Gorącym sosem napełnić słoiki i ustawić dnem do góry do wystygnięcia
Słoiki same zaciągną mi wyszło 7 słoików pół litrowych i dodatkowy na obiad .
Polecam słoiki są większe niż te sklepowe więc....
3kg pomidorów
1 kg cebuli
1kg papryki
2 puszki ananasa w kawałkach
puszka pędów bambusa
0,5 kg cukru - ja dałam mniej
2 łyżki musztardy
0,5 szkl. octu
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
starty korzeń imbiru
sos sojowy
pieprz i sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić na kawałki i wrzucić do garnka.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, wrzucić do pomidorów, całość gotować pół godziny
Wrzucić resztę składników oraz wszystkie przyprawy, gotować 10 min ja gotowałam z 20 min.
Gorącym sosem napełnić słoiki i ustawić dnem do góry do wystygnięcia
Słoiki same zaciągną mi wyszło 7 słoików pół litrowych i dodatkowy na obiad .
Polecam słoiki są większe niż te sklepowe więc....
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witaj.Do czego się stosuje ten sos?
Pozdrawiam -Gienia.