Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
przepis na ciasto świąteczne rodem z głębokiej komuny a zwie się bardzo niesocjalistycznie; bo
KRÓLEWICZ
ciasto miodowe
30 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki miodu
2 jajka
2 łyżeczki kakao
15 dag margaryny
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto-upiec i przekroić w poprzek, ale można surowe ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki , ja tak robię
ciasto biszkoptowe
1 szkl. cukru
4 jajka
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąki z proszkiem i już teraz delikatnie wymieszać. Po upieczeniu przekroić w poprzek.
masa
0,5 L mleka
15 dag cukru
1 kostka margaryny ( za komuny były tylko po 250g )
1 duża łyżka mąki pszennej
1 duża łyżka maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do odlanego mleka dodać mąki, dobrze wymieszać i połączyć z gotującym mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. Ostudzić, dodawać miękką margarynę porcjami miksując. Gorącą masą przekładać placki zaczynając od ciemnego, na wierzchu musi być krem. Powierzchnię wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi lub zalać czekoladą.
Po przestudzeniu do lodówki lub zimnej spiżarki. Jest dobre po 2-3 dniach, jak placki miodowe nasiąkną masą i zwilgotnieją.
PS porcja na komunistyczną blaszkę prostokątną, sory nie pamiętam jaki toto miało wymiar
KRÓLEWICZ
ciasto miodowe
30 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki miodu
2 jajka
2 łyżeczki kakao
15 dag margaryny
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto-upiec i przekroić w poprzek, ale można surowe ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki , ja tak robię
ciasto biszkoptowe
1 szkl. cukru
4 jajka
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąki z proszkiem i już teraz delikatnie wymieszać. Po upieczeniu przekroić w poprzek.
masa
0,5 L mleka
15 dag cukru
1 kostka margaryny ( za komuny były tylko po 250g )
1 duża łyżka mąki pszennej
1 duża łyżka maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do odlanego mleka dodać mąki, dobrze wymieszać i połączyć z gotującym mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. Ostudzić, dodawać miękką margarynę porcjami miksując. Gorącą masą przekładać placki zaczynając od ciemnego, na wierzchu musi być krem. Powierzchnię wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi lub zalać czekoladą.
Po przestudzeniu do lodówki lub zimnej spiżarki. Jest dobre po 2-3 dniach, jak placki miodowe nasiąkną masą i zwilgotnieją.
PS porcja na komunistyczną blaszkę prostokątną, sory nie pamiętam jaki toto miało wymiar
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mam, ale to chyba nie ciastka, ale może )kogra pisze:Dziewczyny idą Święta.
Znacie jakieś przepisy na zdrowe ciasteczka bez pieczenia ?
Wiecie.......nie wszyscy mają czas na zabawę w pieczenie.
CHATKA PUCHATKA
przepis też komunistyczny
0,5 kg twarogu
2 jajka
3/4 szklanki cukru
zapach do ciast-ulubiony
bakalie - też ulubione
kilka opakowań herbatników BABETEK
Wszystkie składniki ( oprócz herbatników) zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół i do jednej części dodać 2 łyżki kakao.
Herbatniki wyłożyć na folii spożywczej w czterech rzędach, jeden obok drugiego. Na środkowe dwa wykładamy masę- najpierw jasną, potem ciemną, po środku na sztorc wstawiamy po pół herbatnika. Zawijamy całość w kształt trójkąta i wkładamy do zamrażalnika, gdzieś na 2 godzinki, przekładamy do lodówki a na drugi dzień kroimy w plastry i jemy, smacznego
PS mam jeszcze przepis na Saleson, jak ktoś będzie chętny to wpiszę
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko dzięki za przypomnienie przepisów.
Królewicza się przejadłam, ale o Chatce Puchatka zapomniałam.
Królewicza się przejadłam, ale o Chatce Puchatka zapomniałam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Grażynko, dziewczyny zaczęły wrzucać na innych wątkach stare przepisy, więc coś też mi się przypomniało, więc u mnie na święta jednak będzie ponownie Królewicz, a masz przepis na salceson, haha chętnie przypomnę
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko przypomnij nam ten salceson .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Proszę bardzo
SALCESON
będzie potrzebna odcięta butelka po wodzie 1,5 L
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 masło
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
3 paczki herbatników
wiórki kokosowe
Mleko zagotować, odlać połowę i rozpuścić w nim żelatynę. W reszcie mleka rozpuścić kakao,masło i cukry, dodać wiórki. Porządnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Herbatniki połamać, dodać do masy. Przełożyć do butelki i na godzinę do lodówki. Po schodzeniu przeciąć butelkę i pokroić w plastry.
SALCESON
będzie potrzebna odcięta butelka po wodzie 1,5 L
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 masło
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
3 paczki herbatników
wiórki kokosowe
Mleko zagotować, odlać połowę i rozpuścić w nim żelatynę. W reszcie mleka rozpuścić kakao,masło i cukry, dodać wiórki. Porządnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Herbatniki połamać, dodać do masy. Przełożyć do butelki i na godzinę do lodówki. Po schodzeniu przeciąć butelkę i pokroić w plastry.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oczywiście w plastry pokroić ciasto a nie butelkę
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aaaaaa.....tego nie znałam.
Ciekawy sposób i przyznaję, że w tamtych czasach pomysłowość mnie urzekała.
Robiło się coś dosłownie z niczego i ile to dawało satysfakcji.
Dzisiaj już wszystko można kupić, ale nie ma tamtego nastroju.
Cóż.....czasy się zmieniają, my też.
Ciekawy sposób i przyznaję, że w tamtych czasach pomysłowość mnie urzekała.
Robiło się coś dosłownie z niczego i ile to dawało satysfakcji.
Dzisiaj już wszystko można kupić, ale nie ma tamtego nastroju.
Cóż.....czasy się zmieniają, my też.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Grażynko, a pamiętasz czekoladę robioną w domu i szyszki z ryżu preparowanego ?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To akurat pamiętam, bo sama robiłam.
Zresztą nawet stosunkowo niedawno też zrobiłam.
Ale coraz trudniej u mnie kupić ryż dmuchany.
Zresztą nawet stosunkowo niedawno też zrobiłam.
Ale coraz trudniej u mnie kupić ryż dmuchany.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5311
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja mam torbę ryżu ze dwa miesiące i nie wiem co zrobić Dajcie jakiś przepis dziewczynki ........wpisuję się żeby śledzić fajny wątek
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Romeczko, tego dmuchanego masz ?Romualda Witczak pisze:Ja mam torbę ryżu ze dwa miesiące i nie wiem co zrobić Dajcie jakiś przepis dziewczynki ........wpisuję się żeby śledzić fajny wątek
Jeśli tak daję przepis z "pamięci" nie mam go w przepisach, mam nadzieję, że dobrze pamiętam, jak nie to ktoś może poprawić, haha
no to było tak :
25 dag irysów
25 dag krówek
25 dag toffi
25 dag margaryny
Wszystko roztopić, wrzucić ryż i robić szyszki, najlepiej dwoma łyżkami, ale ja pamiętam, że w domku rodzinnym na szybko rączkami lepione, zostawić do wystygnięcia, ehh to naprawdę jest pyszne
PS poprawić poproszę jeśli przepis sknociłam
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oststnio robiła szyszki,z cukierków miałam tylko irysy do tego ryż i dałam tylko łyżke margaryny, nigdy nie dawałam całej kostki a irysów miałam ponad 0,5kg
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata