Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki na słomie????
Samo polewanie wodą chyba nie załatwi problemu z rozgrzewającą się słomą, a przynajmniej nie w tak krótkim czasie o którym wspomniał forumowicz
Napisz:
jaka to słoma? kiedy była wyłożona? jest w ziemi czy na wierzchu? czy są to bele bezpośrednio z prasy? jakimi nawozami dysponujesz? jaką odmianę ogórków posiadasz i jaką ilością? czy posiadasz system nawadniający itd, itd
Rozwiń temat a na pewno ktoś ci pomoże.
Napisz:
jaka to słoma? kiedy była wyłożona? jest w ziemi czy na wierzchu? czy są to bele bezpośrednio z prasy? jakimi nawozami dysponujesz? jaką odmianę ogórków posiadasz i jaką ilością? czy posiadasz system nawadniający itd, itd
Rozwiń temat a na pewno ktoś ci pomoże.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... Gg&cad=rja
Myślę, że ta publikacja zawiera elementy, które przydać się mogą i zwykłym działkowcom.
Myślę, że ta publikacja zawiera elementy, które przydać się mogą i zwykłym działkowcom.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
czarek92, to tak na szybko, to teraz wtop w słomę saletrę amonową, około 100-150g na 1mb. Po kilku dniach powinna temperatura wzrastać. Jak uzyskasz 25 °C to wtop w słomę wieloskładnikowy także 100g na 1mb. , po dniu lub dwóch daj na wierzch kredę 250g jw. i po wtopieniu przykryj na wierzchu podłożem ( ziemią) i możesz sadzić ogórki. Po rozłożeniu linii kroplujących utrzymuj temperaturę 25 °C, jeśli zacznie wzrastać, można podlewaniem obniżać temperaturę podlewaniem. To tak można zrobić, żeby zdążyć w półtora tygodnia posadzić ogórki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Słuchajcie ja mam pytanie z innej beczki- mam rozsadę ogórków, ma liścienie i mlaeńkie wykluwające się listki. Zamierazm posadzić ją w czwartek na polu jdnak obawiam się że słońce może je upalić. Stąd moje pytanie: czy wy po wysadzaniu takie rozsady na polu przykrywancie ją na jakiś czas białą agrotkaniną czy wysadzacie na żywioł ?
Dodam, że u mnie gleba jest przewiewna i szybko traci wilgoć a na działce nie jestem w stanie być codzień
Proszę o porady.
Dodam, że u mnie gleba jest przewiewna i szybko traci wilgoć a na działce nie jestem w stanie być codzień
Proszę o porady.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Zielona__23
Przed zadaniem pytania warto trochę przejrzeć wątek - choćby poprzednią stronę gdzie masz odpowiedź na pytanie jak postępować z rozsadą ogórka.
Przed zadaniem pytania warto trochę przejrzeć wątek - choćby poprzednią stronę gdzie masz odpowiedź na pytanie jak postępować z rozsadą ogórka.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Oby Ci się udało, ale ogórki są wrażliwe na niedobór wilgoci w glebie. Nie każda gleba nadaje się pod ich uprawę bez nawadniania.
Czy korzonki kiełkujących ogórków mają takie malutkie jakby włoski ?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Taaaa, mają takie maleńkie włośniczki.
Jak podkiełkowujesz na papierowym ręczniku, to widać doskonale.
Jak podkiełkowujesz na papierowym ręczniku, to widać doskonale.
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Ostatnia szansa
Dzięki wielkie!
Ale ze mnie gapa, przeglądam swoje wątki ale jakoś mi umknęło, chyba zbyt dawno to było
Dzięki wielkie!
Ale ze mnie gapa, przeglądam swoje wątki ale jakoś mi umknęło, chyba zbyt dawno to było
Moje ogóreczki wysiane kilka dni emu już się wychylają z ziemi, rosną w oczach
Trzymam je na parapecie zachodnim i temperatury specjalnej jakoś nie pilnuje, bo mam ona pootwierane nawet nocą.
Zostaną posadzone do ziemi może za tydzień, albo 2, zależy jak czasu starczy i jak im będzie szło rośnięcie.
Już mam smaka na takiego małego chrupiącego pachnącego ogóreczka
Pozdrawiam, a jak podrosną to zaprezentuje
Trzymam je na parapecie zachodnim i temperatury specjalnej jakoś nie pilnuje, bo mam ona pootwierane nawet nocą.
Zostaną posadzone do ziemi może za tydzień, albo 2, zależy jak czasu starczy i jak im będzie szło rośnięcie.
Już mam smaka na takiego małego chrupiącego pachnącego ogóreczka
Pozdrawiam, a jak podrosną to zaprezentuje
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Kto się zakocha w rozsadzie ogórków, to nie przestanie. Fajnie tak mieć pod ręką i obserwować wzrost maluchów. I wiedzieć, że są bezpieczne, że nie dosięgnie je żaden ślimak czy przymrozek.
Moja rozsada jest planowana do wysadzenia w najbliższą środę . Zapowiada się pracowita środa. Obok ogórków wysadzana będzie i fasola szparagowa ,pomidory gruntowe i cukinie .
Na parapecie czekają jeszcze ogórki sałatkowe i tyczna fasola szparagowa.
Moja rozsada jest planowana do wysadzenia w najbliższą środę . Zapowiada się pracowita środa. Obok ogórków wysadzana będzie i fasola szparagowa ,pomidory gruntowe i cukinie .
Na parapecie czekają jeszcze ogórki sałatkowe i tyczna fasola szparagowa.
Ja też już będę się trzymała rozsady ogórków i innych dyniowatych też .Przynajmniej jestem pewna ,że jak już wysadzę na miejsce docelowe to tak zostaną .Bez wypatrywania i oczekiwania w ciemno -w przypadku bezpośredniego siewu .Łatwiej jest też opanować chwasty .
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kto nie ma możliwości zrobienia rozsady ,może wysiewać podkiełkowane nasiona ( na ręcznikach papierowych lub zmieszane z piaskiem ). Ja tak robię co roku i nie narzekam. Wschodzą wszystkie po kilku dniach. W ubiegłym roku miałam kilka z rozsady i resztę z siewu skiełkowanych nasion. W efekcie pierwsze ogórki pokazały się jednocześnie
Należy pamiętać,ze rozsadę trzeba przed wysadzeniem dobrze zahartować.
Należy pamiętać,ze rozsadę trzeba przed wysadzeniem dobrze zahartować.
Pozdrawiam serdecznie- Ela