Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
Po polsku nic wartościowego nie znajdziesz.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Marta!
Nie miałam wyjścia. Tak się jakoś oskubało.
Mało tego. Każdy korzeń, ten palowy, lekko przycięłam.
Ale chyba się udało, gdyż po podlaniu litopsy 'pociągnęły' wodę i przestały się marszczyć. Zobaczymy. ni będą te, to się rozglądnę za innymi.
Nie miałam wyjścia. Tak się jakoś oskubało.
Mało tego. Każdy korzeń, ten palowy, lekko przycięłam.
Ale chyba się udało, gdyż po podlaniu litopsy 'pociągnęły' wodę i przestały się marszczyć. Zobaczymy. ni będą te, to się rozglądnę za innymi.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To musisz dać tutaj znać jak im idzie! Ja jestem bardzo ciekawa
Oby żyły jak najdłużej, powodzenia!
Oby żyły jak najdłużej, powodzenia!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mogą być i w języku obcym:)hen_s pisze:Po polsku nic wartościowego nie znajdziesz.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Najlepsza i najaktualniejsza monografia lithopsów to "Lithops ? Flowering Stones" Cole'a, ale ceny są astronomiczne (na amazonie 700$). Za free w pdf możesz mieć starszą publikację Nel'a: http://www.cactuspro.com/biblio/en:nel .
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- hen_s
Wydają się być OK. No i rosną!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyglądają super!
A oto moje 1,5 miesięczne kamyki po posypaniu piaskiem. Postanowiłam że jeszcze trochę zostaną w tej ziemi (mam nadzieję że nie wyjdzie im to na złe).
Przynajmniej widać że pleśń zniknęła
Widać że zmieniają kolor - czy to normalne czy jest to może efekt zbytniego nasłonecznienia?
Dodatkowo mam wrażenie że są one trochę "miękkie" w dotyku.
Myślicie że rozwijają się normalnie?
A oto moje 1,5 miesięczne kamyki po posypaniu piaskiem. Postanowiłam że jeszcze trochę zostaną w tej ziemi (mam nadzieję że nie wyjdzie im to na złe).
Przynajmniej widać że pleśń zniknęła
Widać że zmieniają kolor - czy to normalne czy jest to może efekt zbytniego nasłonecznienia?
Dodatkowo mam wrażenie że są one trochę "miękkie" w dotyku.
Myślicie że rozwijają się normalnie?
Hej nie mam zbyt dużego doświadczenia z lithopsami dlatego zwracam sie do forumowiczów o pomoc. Mam 20 lithopsów różne odmiany w marcu przesadziłem je ze sklepowego podłoża w lawe pumeks antuke seramis, w każdej donicy mam po 10 sztuk niektóre nawet sie podzieliły. Mam takie pytanie niektóre już wyszły ze starej skóry dosć dawno i zaczynają się marszczyć i powinieniem je podlać ale w tej samej donicy są treż egzemplaże które jeszcze tego procesu nie przeszły do końca, te lithopsy które dzielą się widze że ten proces dłużej im zajmuje pomóżcie??
- hen_s
Trudno jest na odległośc ocenić stan Twoich roślinek. Ale litopsy nie są jednakowe w wyglądzie, wzorach i kolorze więc zakładam, że wszystko z nimi w tym względzie jest w porządku,Alex_ania napisał(a):
To nie kamienie (pomimo ich polskiej nazwy) więc mogą być troszkę miękkie. Kontroluj jednak ich stan aby w razie czego szybko zareagować.Dodatkowo mam wrażenie że są one trochę "miękkie" w dotyku.
Wilczek napisał(a):
Mam 20 lithopsów różne odmiany w marcu przesadziłem je ze sklepowego podłoża w lawe pumeks antuke seramis, w każdej donicy mam po 10 sztuk niektóre nawet sie podzieliły. (...) niektóre już wyszły ze starej skóry dosć dawno i zaczynają się marszczyć i powinieniem je podlać ale w tej samej donicy są treż egzemplaże które jeszcze tego procesu nie przeszły do końca, te lithopsy które dzielą się widzę że ten proces dłużej im zajmuje.
Nie ma co liczyć, że wszystkie skończą wylinkę w jednym czasie.
Ponieważ już czerwiec to i czas je podlać skoro jak piszesz się zaczynają marszczyć bez wody. Nie patrz na te jeszcze w trakcie przeobrażania się - jeśli większość jest już "po" to je podlej.
Jeśli podłoże jest tak mineralne jak piszesz to do kolejnego podlania dodaj odżywkę.
Jakie dać stężenie tej odżywki i jak częst ją podawać - jakczęsto mawozić??
- hen_s
Ja do swoich przypołudników zawsze dawałem połowę dawki podanej na opakowaniu.
Nie za często podawaj odżywki - ja to robię tylko 4ry razy w roku.
Nie za często podawaj odżywki - ja to robię tylko 4ry razy w roku.
podlałem moje kamyczki 11.06.2012 r. pierwszy raz po wyjsciu ze starej skórki, podlałem je dość oszczędnie, nadal są pomarszczone i teraz nie wiem czy za kilka dni podlać jeszcze raz ale obficiej czy na razie sie wstrzymać??