Stewia (Stevia rebaudiana)
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Stewia
W jakiej ziemi jest ta stevia? Bo to, że nie była nawożona, wcale nie oznacza nie nie może być przenawożona To że lubi stanowiska słoneczne to raczej jest dla części nadziemnej i głównie o uprawie w gruncie. Już wyjaśniam o co mi chodzi bo sam widzę że kręce Chodzi mi o to, że jeśli Stevia jest wsadzona w ziemię jakąś kupną z dawką startową nawozu, to podczas wystawienia jej na słońce w upalny dzień, doniczka, która może jest mała, z automatu się nagrzewa, przez co woda wyparowywuje i zwiększa się zasolenie ziemi. Właśnie na taką mi wygląda ta stevia. Zdarzyło się Tobie przyjść kiedyś do stevi i ziemia była sucha na wiór?
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ziemia kupiona w kwiaciarni i ta ziemia już miała nawóz w sobie więc może faktycznie przenawożona.Ziemia nigdy na wiór nie wyschła,ale prawie...zdarzyło się,że doniczka była ciepła od słońca i ta doniczka ma 2l
- BobejGS
- Kontakt:
Tak samo mogły gotować się korzenie. Przy ustawianiu stevi w doniczce na pełnym słońcu, polecam zakryć czymś doniczke, aby ziemia się zbytnio nie nagrzewała. Czy to wsadzenie doniczki w jakieś niższe roślinki, czy nawet włożenie jej w drugą trochę większą doniczke, najlepiej białą.
- gapapl
Dzięki Błażej
Przestawię ją w inne miejsce by też nie stała na bezpośrednim słońcu.Mam nadzieję,że stan roślinki się poprawi.
Przestawię ją w inne miejsce by też nie stała na bezpośrednim słońcu.Mam nadzieję,że stan roślinki się poprawi.
- BobejGS
- Kontakt:
Podkuruj ją trochę. No i nie mówię tu o żadnym nawozie. Pilnuj podlewania ale nie przelewaj i zraszaj liście tylko nie w słońcu :)Powinna wrócić do siebie, bo źle nie wygląda, a jedynie jakby broniła się przed utratą wody.
Ja próbowałam wyhodować stewie z nasion jednak prawie nic nie wyrosło
no chyba, że ta roślina kiełkuje po prawie 3 miesiącach co raczej jest niemożliwe
no chyba, że ta roślina kiełkuje po prawie 3 miesiącach co raczej jest niemożliwe
- BobejGS
- Kontakt:
Moja Jedna z nasion padła, a druga jako tako się trzyma Szału nie ma, ale postaram się później wstawić zdjęcie
- gapapl
Mojej stewii zmianiłam miejscówkę rano idę do niej zajrzeć a tam cała roślinka pokryta mszycami Jedynie wierzchołki są ok tak pomyślałam by je odciąć i ukorzenić...
- BobejGS
- Kontakt:
A to moja stevia z nasion z akcji. Ostała się tylko jedna, choć wykiełkowały trzy nasionka. Myślę że rośnie nawet ok. Nie wiem jedynie czy jej zjeść czubek aby szła na boki czy zostawić tak jak jest, bo i tak widzę boczne rozłogi
Błażej przytnij wierzchołek,wtedy boczne pędy się rozrosną i będzie z niej ładny krzaczek.Czubek możesz potraktować jako sadzonkę,lub użyć do naparu słodzącego
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje ruszyły,circa półtora miesiąca po wysadzeniu do gruntu!
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje za poradę Powiedz mi jeszcze tylko jak ukorzenia się stevia? Czy wsadzić ją bezpośrednio do ziemi czy w wodę?
Ja zawsze ukorzeniam w ziemi.W pierwszych dniach po wsadzeniu do ziemi sadzonka wygląda na podwiędniętą,ale tak po ok.tygodniu ,dy zaczyna puszczać korzonki wszystkie listki się podnoszą i w niedługim czasie zaczyna wypuszczać nowe listki.Ktoś pisał na forum,że ukorzeniał w wodzie,ale ja nie próbowałam,więc nie wiem z jakim skutkiem.U mnie nie było żadnych strat,zawsze ukorzeniały się wszystkie sadzonki,nawet te słabe i delikatne.