Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

TomekD pisze:Z tego co się doczytałem na wszystkich tych etapach pomidory powinny być przeszczęśliwe mając takie podłoże:
N - P - K: 1,25 - 1,00 - 3,21
(wartość średnia graniczna wg:http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html
w podłożu mamy: N - P - K: 80 - 70 - 225 [mg/l]
A skąd te dane ?

W linkowanej publikacji azot podany jest w innych jednostkach/ kg/ha/ a fosfor i potas w innych /mg/l/. Jak wiec można porównywać liczby o różnym mianie i wysuwać z tego daleko idące wnioski ?
Tego azotu na hektar powinno być, jak podano, od 150 - 200 kg. Jak absolwent podstawówki już zapewne wie, hektar to jest 10.000m2 a kilogram to 1000 gram. Kiedy się więc podzieli te podane kilogramy przeliczone na gramy przez m2 to wychodzi nam ,że na każdy m2 przypada ...20 gram azotu. Ponieważ fosfor i potas sa podane w mg/l więc aby porównać je do azotu należy ten azot sprowadzić do tej samej jednostki czyli nie g/m2 a mg/l. Ponieważ liczby graniczne odnoszą się do analizy gleby metodą uniwersalną/ objętościową/ przyjmuje się, że podane w tej metodzie wyniki tyczą się warstwy ornej o grubości 20 cm. Tym sposobem możemy teraz przeliczyć zawartość składnika z g/m2 na mg/l wiedząc, że na każdym m2 jest 200 l warstwy ornej. W wyniku tego przeliczenia otrzymujemy, że taka dawka azotu na hektar jak podana jest w tej linkowanej tabeli spowoduje zawartość w glebie w granicach 75-100 mg/l. Średnia więc to nie 80- jak kolega podał-a 88.

I teraz rzecz najważniejsza. Otóż w swoich wywodach popełnił kolega błąd, który ja nazywam " błędem Kajka". Otóż w linkowanej przez kolegę tabeli liczb granicznych fosfor i potas podane są w czystym składniku. Na nawozach zaś producenci podają zawartość fosforu i potasu w formach tlenkowych, a to nie te same liczby. By móc te wartości graniczne przyrównywać do podanych na danym nawozie to najpierw trzeba je przeliczyć, I gdyby kolega to zrobił to wtedy stosunek NPK wyrażony w wartościach granicznych wyniósłby

Azot - 88 w zaokr 90

Fosfor 70x2,3= 161 w zaokr. 160

Potas 225x1,2= 270

zatem N:P:K powinno wynosić 1:1,8: 3

Pozostałe wyliczenia i wywody też są obarczone poważnymi błędami. Matematycznymi i logicznymi

:wit

Poza tym jest jeszcze jedna publikacja p dr Grześkowiaka

http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html

I jeśli chodzi o pomidory proponuję sie tego trzymać
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
Uwaga na " błąd Kajka " :!:
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak teraz widzę niezbyt fortunne i mylące było z mojej strony użycie standardowego opisu N-P-K dla oznaczenia czystych składników N/P/K zamiast N/P2O5/K2O.
Dla mnie przy braku doświadczenia to tylko cyferki, dla osób z doświadczeniem zapewne takie proporcje wyglądają dziwnie.
Póki co jeszcze w tym poście jako NPK będę podawał czyste składniki.

Na to że na cytowanej stronie azot jest w [kg N/ha] a fosfor i potas [mg/l] zwróciłem uwagę i przeliczyłem.
Przeliczenie z [kg N/ha] na [mg/l] to, po skróceniu jednostek to podzielenie przez 2.
Gdybym popełnił błąd o jaki mnie podejrzewasz to otrzymałbym NPK 2,5-1-3,21
a nie 1,25-1-3,21, te wartości wynikają z: 88/70-70/70-225/70
Faktycznie pomyłkowo przepisałem 80 zamiast 88 ale jak widać powyżej - reszta się chyba zgadza ?

Nie mogę się przyznać do popełnienia 'błędu Kajka'.
Postąpiłem odwrotnie - wszystkie składniki przeliczyłem do czystych składników i tak je porównywałem.
pozdrawiam, Tomek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tomek D napisał :
Na pierwszy ogień sprawdzam chwaloną na forum 'magiczną siłę' czyli nawóz mineralny do pomidorów firmy S...
Rozczytując skład mamy:
N - P - K: 2,3 - 1,00 - 5,7
A co podaje producent : http://www.gardenexpress.pl/pl/p/Substr ... -350-g/237
Skład:
Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.
Więc NPK 1:1:3 a nie 2,3:1:5,7
Jako drugi przeliczam nawóz organiczny - fermentowany obornik. Mam niewykorzystany granulowany kurzeniec, deklarowany przez producenta skład to:
N - P - K: 3,3 - 1,00 - 1,9
jak doczytam na forum kurzeniec fermentować należałoby w proporcji 1:3 z wodą, podlewać po rozcieńczeniu 1:20.
policzyłem i wychodzi mi wtedy całkiem końska a wcale nie kurza dawka :-) - dla nawożenia doglebowego:
N - P - K: 800 - 240 - 457 [mg/l]
No to przeliczmy np azot

3,3 % odpowiada stężeniu 33 g/kg . Przy rozcieńczeniu 1:60 daje to zawartość azotu 33.000 : 60= 550 mg/kg a nie 800.

Poza tym proporcja 1:3 tyczy się objętości a nie ciężaru. Wątpię, by suchy kurzeniec miał ciężar objętościowy równy wodzie. Jeśli ciężar objętościowy tego kurzeńca będzie mniejszy niż wody, to ta zawartość będzie jeszcze mniejsza niż 550. A jestem pewien, że te podane proporcje, jeśli tu padły na forum, dotyczyły kurzeńca z kurnika a nie ze sklepu :D .

To tylko fragment tego co napisałem wyżej
forumowicz pisze:Pozostałe wyliczenia i wywody też są obarczone poważnymi błędami. Matematycznymi i logicznymi
Dziękuję za dyskusje ale dla mnie to strata czasu.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Jak już pisałem, to co policzyłem i oznaczyłem jako NPK to przeliczenie na czyste składniki czyli 'moje' NPK:
- czysty azot [N]
- czysty fosfor [P] (nie P2O5)
- czysty potas [K] (nie K2O)
wszystkie wyliczenia i podane wartości w moim pierwszym poście dotyczą czystych: azotu, fosforu i potasu.

Jeszcze raz napiszę: zdaję sobie sprawę że użycie standardowego skrótu NPK dla czystych składników było niefortunne, co jednak nie zmienia poprawności obliczeń.

Przykładowo, licząc czyste składniki 'Magicznej siły' z jej składu mamy:
- 9% azot całkowity N
- 9% P2O5
- 27% K20
przeliczając na czyste składniki:
- N 9% * 1 = 9,00% czysty N
- P2O5 9% * 0,436 = 3,92% czysty P
- K20 27% * 0,830 = 22,41% czysty K
stąd moje NPK czystych składników:
N - 9/3,92 = 2,3 [N]
P - 3,92/3,92 = 1 [P]
K - 22,41/3,92 = 5,7 [K]

Trochę szkoda że w tym wszystkim uciekło to o co pytałem - różnice dawek dostarczanych roślinom składników w zależności od nawozu i jego aplikacji.
forumowicz pisze:Dziękuję za dyskusje ale dla mnie to strata czasu.
forumowicz, żałuję że tak uważasz, dziękuję za odpowiedzi i poświecony czas.
pozdrawiam, Tomek
cynamonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2013, o 22:14

Post »

Mam pytanie z innej beczki do szanownego forumowicz, a mianowicie zastanawiam się nad użyciem kamienia kotłowego ( z czajnika) do reakcji z kwasem cytrynowym aby otrzymać cytrynian wapnia, jako łatwo dostępny węglan wapnia. Pytanie jest takie: czy ma to praktyczny sens?
pawel879
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2013, o 21:37

Post »

Witam

Czy stosował ktoś nawóz: Substral Eko do Pomidorów ?
http://www.zdrenka.com/substral-naturen ... p-451.html

Kupiłem taki może nie zaszkodzi, szukałem opini w internecie ale jakoś mało piszą o nim, a tak nawiasem to po przeczytaniu dawkowania to troszę mało wydajny ;)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

To chyba jakaś nowość, nie znam go ale z opisu chyba go kupię bo mi się spodobał.
Przypadkiem mam sporo do nawożenia ;:172
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

cynamonek pisze:Mam pytanie z innej beczki do szanownego forumowicz, a mianowicie zastanawiam się nad użyciem kamienia kotłowego ( z czajnika) do reakcji z kwasem cytrynowym aby otrzymać cytrynian wapnia, jako łatwo dostępny węglan wapnia. Pytanie jest takie: czy ma to praktyczny sens?
Kamień z czajnika nie będzie się nadawał. Może zawierać obok węglanu wapnia również siarczan wapnia. Najlepiej kup sobie kredę malarską. Ona jest stosunkowo najpewniejsza.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... mUuDd-q9zg
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

pawel879 pisze:Witam

Czy stosował ktoś nawóz: Substral Eko do Pomidorów ?

Kupiłem taki może nie zaszkodzi, szukałem opini w internecie ale jakoś mało piszą o nim, a tak nawiasem to po przeczytaniu dawkowania to troszę mało wydajny ;)
Cienki jak najniższa krajowa . Albo pokrzywówka ;:306
Typ nawozu: nawóz organiczno-mineralny w płynie NPK: 3+2+6
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Przynajmniej mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia zieleniny :)

? propos

Mam rozrobioną butlę 5 litrów siarczanu magnezu wg instrukcji forumowicz. Ponieważ jak dla moich pomidorów to ogromna ilość mam pytanie jakie jeszcze rośliny mogę dolistnie tym zasilić, tzn iglaki, kwiaty, inne warzywa?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, tylko popatrz na cenę

a tego, choć ma dwa razy więcej azotu

http://www.ceneo.pl/14854288
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

radog pisze:
Mam rozrobioną butlę 5 litrów siarczanu magnezu wg instrukcji forumowicz. Ponieważ jak dla moich pomidorów to ogromna ilość mam pytanie jakie jeszcze rośliny mogę dolistnie tym zasilić, tzn iglaki, kwiaty, inne warzywa?
Możesz nadwyżką zasilić glebę, bo dlatego stosujesz dolistnie, gdyż za dużo nie masz w magnezu ziemi.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Uzupełnię jeszcze Ludwika

Magnez dajesz dolistnie / tylko dolistnie/ jeśli pomidory były podtopione lub kiedy zostały przenawożone potasem. Wtedy mimo, ze w glebie jest magnez rosliny nie są go w stanie pobrać poprzez korzenie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”