Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Papryke, bo pół to było porażone. Piwka to ja nie wyrzucam :D Bawole raraz dachu dosięgną. Ogławiać je? forumowicz to dla Ciebie http://www.youtube.com/watch?v=9I9Ar6upx34
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PaulaPola pisze:forumowicz to dla Ciebie
Rozumiem, że to za radę czy możesz jeść tą pryskana sałatę.
Paula
Powiem tak. jak ta sałata jest pogryziona przez ślimaki- możesz jeść :lol:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dobre ;:136 A wracają do tematu,mam pomidora koktailowego w wiadrze 20 l.Załapał suchą zgnilizne. Robiłam mu oprysk saletrą wapniową tydzień temu i wczoraj. Dzisiaj oglądałam owocki ,dalej mają to świństwo.Ale nie wszystkie. Czy mu to mnie? Czy mogę jeszcze coś dla niego zrobić?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

heh, a jak nie jest, bo ślimaki tam nie włarzą?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Paula

A od czego masz męża ? Wypróbuj na Nim
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mąż pomidory pryskał i piwo donosi, a sałaty nie jje.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Danutka66, mi to wygląda na antraknozę owoców pomidora. Później owoce gniją na mokro, czyli najpierw robią się przejrzyste plamki, a potem cały owoc na ciapę. Zwalczysz środkami przeciwko zarazie.
Leniawka, opryskaj wieczorem. Co do tych podgotowanych pomidorów, to za kilka dni mogą się pojawiać jakieś przebarwienia na liściach i zahamowanie wzrostu. Na pewno utraciły część korzeni.
Pozostałe więcej nie udźwigną. Zjesz trochę owoców, to wtedy dorobią następnych. Swoją drogą osiągnęłaś sukces w uprawie doniczkowej. Nie jest łatwo nie zasuszyć, przekarmić, zagłodzić itp. Gratulacje ;:63
Estil, mleko ma na pewno sens do odkażania nasion, przed pikowaniem, przed sadzeniem, przed podrywaniem liści. Zabiegi są skuteczne do 24 godzin po oprysku, chronią przed chorobami wirusowymi. Warto stosować, jeśli ktoś wcześniej miał do czynienia z wirusem brązowej plamistości liści, lub ta choroba pojawiła się choćby na jednej roślinie.
Jeśli dożywisz pomidory, to mszyce same się wyniosą. Jeśli dziłaja na nerwy, to do oprysku wystarczyłoby mydło potasowe z piołunem.
Brzoskwinka, do 30 stopni. Powyżej zawsze się coś schrzani. Podkarpacie dzisiaj miało 35 stopni w cieniu, miejscami jeszcze więcej. Nie ma szans, aby teraz pomidory zawiązały owoce. Wieczorem kwiaty były ugotowane.
Krykiet66, intensywny wzrost. Teraz jest ważne, aby we właściwym momencie zwiększyć ilość wody. Jeśli na dole są już zawiązane owoce, można zacząć więcej podlewać, aby łodygi nie zdrewniały i nie zdrobniały za bardzo.

Pozdrawiam, kozula
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13

Post »

To znowu ja :wink:
Czy to nie jest czasem jakas choroba??? Czy tylko dalsze stadium niedokarmienia?

Obrazek
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Asia..
poszukaj..
Ania ostatnio mi odpisywała na suchą zgnilizne..
i pisała że zaczyna się jak zaczyna się pomidor szklić..wtedy jest już stan alarmowy..ale jeszcze owoc nieporażony
jak się szklą.. to dawaj im kolejną dawkę wapna po owocach i może podlej wapnem.. :roll:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

kozula pisze: Brzoskwinka, do 30 stopni. Powyżej zawsze się coś schrzani. Podkarpacie dzisiaj miało 35 stopni w cieniu, miejscami jeszcze więcej. Nie ma szans, aby teraz pomidory zawiązały owoce. Wieczorem kwiaty były ugotowane.

Pozdrawiam, kozula
Aniu, bardzo Ci dziękuję. ;:196 U mnie niestety 33-34C :(

Od gorąca kwiatki zasychają? zamierają? jak odróżnić "ugotowane" kwiaty od szarej pleśni?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

kozula pisze:Danutka66, mi to wygląda na antraknozę owoców pomidora. Później owoce gniją na mokro, czyli najpierw robią się przejrzyste plamki, a potem cały owoc na ciapę. Zwalczysz środkami przeciwko zarazie.

Pozdrawiam, kozula
Kozula wielkie dzięki.Potraktowałam/niestety :( / środkiem o szerokim spektrum,ale zastanawiam się czy on poskutkował,gdyż było to rano a w nocy oczywiście lało.Następny oprysk powinnam zrobić za 10 dni,ale czy ten deszcz ne zniweczył tego poprzedniego i należałoby go powtórzyć już teraz?

------------
Ps.Jest tu wielu ludzi z ogromną wiedzą i doświadczeniem,ale niewielu,którzy potrafią to wszystko przekazać zrozumiale i z klasą...do takich należy Kozula.Dziękuję za takich ludzi :)
Awatar użytkownika
estil
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 12:09

Post »

------------
Ps.Jest tu wielu ludzi z ogromną wiedzą i doświadczeniem,ale niewielu,którzy potrafią to wszystko przekazać zrozumiale i z klasą...do takich należy Kozula.Dziękuję za takich ludzi :)[/quote]
Dziękujemy Kozulo.Można jeszcze podziękować forumowicz za to,że też posiada ogromny zasób wiadomościi które przekazuje wszystkim przedszkolakom i starszakom ogrodnictwa. I za to składamy serdeczne podziekowania.Pozdrawiam.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

kozula pisze: Oczywiście, że może być Nutrifol czerwony. Każdy z wieloskładnikowch nawozów można sobie wybrać jako bazę przy nawożeniu. W zależności od fazy wzrostu roślin, dodaje się do nich różne pojedyncze nawozy. Nutrifol czerwony zawiera azot prawie w całości w formie azotanowej, a w uprawach gruntowych pomidory do prawidłowego wzrostu muszą mieć większą ilość azotu w formie amonowej, niż w uprawach bezglebowych. Do stałego podlewania ten nawóz ma za mało azotu i czasem trzeba go dodawać. W Twoim przypadku grube krzaki z wyrastającymi z liści pędami, dają mylne wrażenie przeazotowania. Faktycznie taki wygląd jest spowodowany zbyt małym stężeniem soli w podłożu i za małą ilością formy amonowej azotu. Dodatek saletry zmusi pomidory do przyrostu w górę i spowolni dalsze grubienie łodyg. Oczywiście nie możesz dać za dużo saletry, bo rzeczywiście się przeazotują. Już jedno podlanie powinno dać efekt w postaci jasnego przyrostu po dwóch trzech dniach.
Faktycznie, łodygi na tych krzakach są bardzo grube a liście duże i takie poskręcane. Wczoraj wszystkie dostały z podlewaniem Nutrifol a dzisiaj z konewki pójdzie jeszcze trochę saletry amonowej. Następnym razem zakupię w takim razie Kristalon bo on w składzie ma amonową formę azotu.
Kozula, dzięki wielkie

Dzisiaj jeszcze przeszukując informacje dotyczące chorób oberżyny (prawdopodobnie mam na nich alternariozę) znalazłem coś takiego http://www.agropogoda.pl/1127/News. Może się komuś przyda z wymienionych regionów. Ale co ciekawe na każdy z patogenów od razu podają listę preparatów je zwalaczjących.

Pozdrawiam
Marcin
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”