Kawon ( arbuz ) - część 3
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Jakie najcięższe owoce arbuza mieliście jak dotąd? Czy komuś sie udało wyhodować owoc ponad 10kg? Jeśli tak to jaki to był gatunek?
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Bingo.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
U mnie dzisiaj na oknie dostrzegłem Crimson Sweet, SB i Janosika jak już zaczynają wschodzić pochwalę się że ładne zdrowe zieloniutkie okazy ^^ Jedynie Złoto Wolicy się opóźnia - czyżby było niepłodne?
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Ja w tym roku sieje janosika, Amarillo F1 oraz Sugar baby;), ktoś miał w ogrodzie ten Amarillo moze?
- piotrek7725
- 200p
No dobra z czystym sumieniem mogę powiedzieć że Złoto Wolicy które na akcji było odemnie jest płodne ^^ dzisiaj również i Złoto wzeszło
Tomku czy masz zamiar w jakiś sposób pikować te swoje siewki? bo jestem w tej samej sytuacji, kiedy najlepiej pikować jak będzie ile liści (właściwych?)
Tomku czy masz zamiar w jakiś sposób pikować te swoje siewki? bo jestem w tej samej sytuacji, kiedy najlepiej pikować jak będzie ile liści (właściwych?)
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Arbuza, jak i inne dyniowate sieje się od razu do docelowych pojemników.
Nie lubią gmerania w korzeniach
Nie lubią gmerania w korzeniach
Pozdrawiam, Jacek
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku mało precyzyjnie się wyraziłeś.
Robi się rozsadę po przez siew do doniczki np 10x10 na cztery tygodnie przed planowanym sadzeniem. Najlepiej podkiełkować nasiona na ligninie i wsadzać pojedynczo, po jednej sztuce do doniczki. Tak przygotowaną rozsadę z dobrze przerośniętą bryłą korzeniową sadzimy na miejsce stałe.
Dyniowate nie tolerują pikowania.
Robi się rozsadę po przez siew do doniczki np 10x10 na cztery tygodnie przed planowanym sadzeniem. Najlepiej podkiełkować nasiona na ligninie i wsadzać pojedynczo, po jednej sztuce do doniczki. Tak przygotowaną rozsadę z dobrze przerośniętą bryłą korzeniową sadzimy na miejsce stałe.
Dyniowate nie tolerują pikowania.
- piotrek7725
- 200p
Wiem że nie tolerują ale wiecie szkoda mi tak po prostu wywalać tych próbnych egzemplarzy...
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Możesz spróbować delikatnie rozdzielić korzenie bez ich skracania i rozsadzić pojedynczo, ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo. Zawsze dwie czy trzy roślinki mogą się ostać.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Rozdzielaj delikatnie, ja często rozdzielałam, jak w jednej doniczce wyszły mi 3 a w drugim nic. Jeszcze nigdy nic mi nie padło.
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Mi też nie padły ale mocno odchorowały. Moje arbuzy czekają jeszcze w torebce do połowy kwietnia i wiem, że jeszcze zdążą urosnąć i zaowocować.
- piotrek7725
- 200p
18 marca próbnie wysiałem:
Crimson Sweet
Sugar Baby
Janosik
Złoto Wolicy
Trzy pierwsze odmiany wzeszły jako pierwsze Złoto Wolicy 2 dni później, wszystko w ciągu tygodnia się wyrobiło. Dobra do rzeczy wszystkie pojemniczki stały na grzejniku jak na zdjęciach niżej wymienionych pudełeczko po maśle było niższe i padał na nie cień a pudełko po jogurcie było wyższe i dochodziło do niego więcej słońca, jak widać na zdj. paletka na parapecie rzuca cień na grzejnik. Zwróćcie uwagę na wybiegnięcie sadzonek które były niżej i były bardziej zacienione przez paletkę. Przyrosty są mniej więcej 2 razy większe.
PS: Ta folia bąbelkowa to przykrycie na paletkę wysiewową o której mowa.
Pudełko po maśle - Crimson Sweet
Pudełko po jogurcie - Sugar Baby
PS: Też Wam brakuje miejsca na parapecie?
Crimson Sweet
Sugar Baby
Janosik
Złoto Wolicy
Trzy pierwsze odmiany wzeszły jako pierwsze Złoto Wolicy 2 dni później, wszystko w ciągu tygodnia się wyrobiło. Dobra do rzeczy wszystkie pojemniczki stały na grzejniku jak na zdjęciach niżej wymienionych pudełeczko po maśle było niższe i padał na nie cień a pudełko po jogurcie było wyższe i dochodziło do niego więcej słońca, jak widać na zdj. paletka na parapecie rzuca cień na grzejnik. Zwróćcie uwagę na wybiegnięcie sadzonek które były niżej i były bardziej zacienione przez paletkę. Przyrosty są mniej więcej 2 razy większe.
PS: Ta folia bąbelkowa to przykrycie na paletkę wysiewową o której mowa.
Pudełko po maśle - Crimson Sweet
Pudełko po jogurcie - Sugar Baby
PS: Też Wam brakuje miejsca na parapecie?
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Nie za wcześnie na arbuzy? nawet jeśli chodzi o tunele?