Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Wojtek, gdzie kupowałeś nasiona Bizona?
Pozdrawiam
Adam
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a no ryzyk fizyk... każdy sieje, więc zaryzykowałem. Przeglądałem pogody to ponoć zima już nie wróci, choć osobiście podchodzę do tego z dystansem. Nasiona kupiłem w sklepie ogrodniczym w Rawiczu.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Czy twój bób Bizon to produkt firmy Plantico?
Pozdrawiam
Adam
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53

Post »

siałeś suche nasiona czy podkiełkowane? stosujesz agrowłókninę lub folie perforowaną?
wojtekman
200p
200p

Post »

Bizon jest firmy Plantico
Siałem suche nasiona, w tym roku kupiłem agrowłókniny na 640m2 zobacze jaki będzie czas wegetacji w porównaniu do kontroli :wink:
weber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2013, o 11:32

Post »

Wojtek jaką szerokość agrowłókniny masz?Ja sie zastanawiam nad 4metrową.Sadziłeś ręcznie bób,czy sadzarką?Dużo go już posadziłeś?Będziesz robił rozsadę?
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

I jak już zasypujemy Wojtka pytaniami to zadam jeszcze jedno, ponieważ smaka mi narobiłeś ;:65
Jak sprawić aby jeść bób teraz? Wystarczy go dać do zamrażarki? Bób traci wiele na smaku?
wojtekman
200p
200p

Post »

Weber
Kupiłem agrowłókninę p23 3,20x100m (miała być szersza, ale tylko taka była w sklepie..) Przede wszystkim kupiłem tak aby zrobić doświadczenie (odkąd sieje bób to ciągle robie jakieś doświadczenia, po prostu ciągle się uczę czegoś nowego :wink: )
Posadziłem ogółem +/- 17arów. Rozsady nie będę robił, bo na większą skale nie mam warunków... Poza tym kiedyś z bratem wsadziłem pare nasion na rozsadę i fakt faktem zbiór był dużo wcześniejszy, ale plon był mniejszy w porównaniu z siewem wprost do gruntu :wink:
WaF90
Trudno mi jest na to pytanie odpowiedzieć, bo tym zajmuje się moja mama i babcia, ale z tego co zaobserwowałem to do dawałem im bób w woreczkach 0,5kg i w takiej postaci wkładali je do zamrażarki. Wczoraj widziałem, że się długo gotował, ale potem był dobry. Powiedzmy w ten sposób, że nie był idealny jak ten świeży, ale był dobry, naprawdę w niczym nie mogłem wybrzydzać... Dodam, że zdarzyło się tak, że teraz w zimę po ugotowaniu był obleśny w smaku... Musiałem go wyrzucić, bo nie nadawał sie do jedzenia. Do dzisiaj nie wiem od czego to zależało...

Na forum pare stron wstecz, była już podobna dyskusja i tam więcej osób opisywało jak przygotowują bób na przechowanie. Myślę, że warto ich o to zapytać, bo mają większą wiedzę nt. :wink:

Pozdrawiam
Wojtek
diamante82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2014, o 12:29

Post »

Odnośnie przechowywania- niektórzy bób blanszują, mój ojciec nigdy tego nie robił, surowy wyłuskany bób wkładał do woreczków i zamrażał. Smak? Z pewnością nie taki jak świeży ale zjeść się dało .
tenpolski
50p
50p

Post »

ja posiałem dziś bób, koło 4,5 ara. połowa podkiełkowana pod włókniną, połowa namoczona pod folią. Odmiany bizon, bachus, windsor i jeszcze jedną ze swojego siewu ale nie pamiętam co to było.
wojtekman
200p
200p

Post »

Zrobiłem oprysk na chwasty stompem 330ec w dawce 3l/ha w 300l wody. Mam nadzieje, że nie zaszkodzi nasioną, starałem się je przykryć najgłębiej jak to możliwe. Jutro przykrywam agrowłókniną i wstawie zdjęcie.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

glohal pisze:Co do pogody , właśnie czytałam, że zima nam już nie grozi ;:224
;:185 na razie nie grozi... ale nikt na świecie jeszcze nie wie, czy zima nie zaatakuje nas na chwilę na przełomie marca i kwietnia? zrezygnowałam z pędzenia bobu z nasion, bo nie zamierzam go potem osłaniać, jak nadejdą nieplanowane opady śniegu
Pozdrawiam, Ilona
tenpolski
50p
50p

Post »

ja nie pryskałem, jak wyjdzie z ziemi bób i chwasty zastosuje "dziabakol" ;p. A do pogody, to anomalia z zeszłego roku nie powinna się powtórzyć, mam nadzieję :). Chociaż w zeszłym roku śnieg i mrozy nic mu nie zrobiły.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”