Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Pokrzywy kwitną? Wyrwać lub skosić i wykorzystać młode które odrosną.
Zmineralizowany, czyli taki bardzo bardzo dobrze przerobiony, tudzież przekompostowany. Nie wiem ile mój leżał na gnojowniku, ale przerobił się do tego stopnia, że została z niego ziemia z kawałkami obornika, więc nie obawiam się popalenia roślin.
Zmineralizowany, czyli taki bardzo bardzo dobrze przerobiony, tudzież przekompostowany. Nie wiem ile mój leżał na gnojowniku, ale przerobił się do tego stopnia, że została z niego ziemia z kawałkami obornika, więc nie obawiam się popalenia roślin.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O ile dobrze pamiętam mój dziadek podlewał warzywa rozcieńczonym obornikiem. Zwyczajnie wsypywał obornik do beczki z wodą i tym specyfikiem lał pod ogórki i pomidory . Rosły że aż miło. taki sam koktajl zafunduje mojemu gigantowi + pryśnięcie dolistnym.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rozcieńczony obornik to gnojówka:D w zeszłym roku taki używałem spod byków:D cuchnął nieziemsko chyba gorzej od pokrzywówki. Chyba zbije jakąs skrzynie z dech i będe tam ładował obornik od królikow i kozy tylko czy przesypywac to ziemią?Siekier pisze:O ile dobrze pamiętam mój dziadek podlewał warzywa rozcieńczonym obornikiem. Zwyczajnie wsypywał obornik do beczki z wodą i tym specyfikiem lał pod ogórki i pomidory . Rosły że aż miło. taki sam koktajl zafunduje mojemu gigantowi + pryśnięcie dolistnym.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 14:45
GnojowicaBobejGS pisze:Rozcieńczony obornik to gnojówka:D
- BobejGS
- Kontakt:
Niech będzie:D Witam.MarekMorzy pisze:GnojowicaBobejGS pisze:Rozcieńczony obornik to gnojówka:D
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Teraz jest za późno żeby cokolwiek zasilać gnojówką z pokrzyw lub gnojowicą, bo azot jest potrzebny tylko kiedy rozwijają się liście.
pozdrawiam, Gunnar
-
Kurzeniec i obornik gołębi są ponoć bardzo dobre, gnojowica z nich powinna zaspokoić apetyt dyni.
Gunnar, wymienione nawozy nie zawierają tylko azotu, mają też w sobie dużo innych, bardziej przydatnych dla dyni smakołyków. Wybierze sobie, co będzie chciała.
Gunnar, wymienione nawozy nie zawierają tylko azotu, mają też w sobie dużo innych, bardziej przydatnych dla dyni smakołyków. Wybierze sobie, co będzie chciała.
Tak, normalnie to kompostujesz, zieleniny też możesz rzucić.Chyba zbije jakąs skrzynie z dech i będe tam ładował obornik od królikow i kozy tylko czy przesypywac to ziemią?
- BobejGS
- Kontakt:
DziękiDrako pisze:Kurzeniec i obornik gołębi są ponoć bardzo dobre, gnojowica z nich powinna zaspokoić apetyt dyni.
Gunnar, wymienione nawozy nie zawierają tylko azotu, mają też w sobie dużo innych, bardziej przydatnych dla dyni smakołyków. Wybierze sobie, co będzie chciała. Podpisuje się pod tym powyżej:D
Tak, normalnie to kompostujesz, zieleniny też możesz rzucić.Chyba zbije jakąs skrzynie z dech i będe tam ładował obornik od królikow i kozy tylko czy przesypywac to ziemią?
-
LightAtDawn, moja dynia też zamiast pomarańczowej jest zielona... Boję się wyobrażać sobie jak by wyglądał placek dyniowy z zielonym nadzieniem... Zdjęcie mojego zielonego okruszka.
Jak wygląda dziedziczenie barw skórki u dyń?
EDIT: uff, zdążyłem. Dla zainteresowanych - praca na temat genetyki dyń w j. angielskim. http://hortsci.ashspublications.org/con ... 0.full.pdf Pierwsza tabela wymienia allele różnych genów u różnych gatunków i odmian dyń i co one kodują. Jeśli dobrze czaję, zielona skórka jest warunkowana recesywnym allelem. Szczęście w nieszczęściu?
Jak wygląda dziedziczenie barw skórki u dyń?
EDIT: uff, zdążyłem. Dla zainteresowanych - praca na temat genetyki dyń w j. angielskim. http://hortsci.ashspublications.org/con ... 0.full.pdf Pierwsza tabela wymienia allele różnych genów u różnych gatunków i odmian dyń i co one kodują. Jeśli dobrze czaję, zielona skórka jest warunkowana recesywnym allelem. Szczęście w nieszczęściu?
U mnie kolejne dyniobranie, Hokkaido i JPBanana, to już w sumie 15 sztuk
- BobejGS
- Kontakt:
W takim razie smacznego życzymy:Daria pisze:U mnie kolejne dyniobranie, Hokkaido i JPBanana, to już w sumie 15 sztuk
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja wczoraj zerwałam dwie Hokkaido. Strasznie małe, z cienkim miąższem. W przyszłym roku postaram się bardziej Tymczasem przeszukuję wątek "w pogoni" za mięsistą, niedużą dynią. Zastanawiam się nad Butternut, ale czy ją da się zawekować na słodko jak brzoskwinie?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Myślę, że na słodko Butternut będzie dobra, bo ma dość neutralny smak. Kiedyś zrobiłam marynatę z Hokkaido i smak był zbyt intensywny. Trzeba eksperymentować.
Z małych dyń o kasztanowym smaku polecam Buttercup i bardzo słodką Green Delicious lub Chestnut te dynie najlepsze są pieczone z przyprawami lub w zupie.
Z tych odmian najlepiej przechowuje się Butternut, praktycznie do maja.
Z małych dyń o kasztanowym smaku polecam Buttercup i bardzo słodką Green Delicious lub Chestnut te dynie najlepsze są pieczone z przyprawami lub w zupie.
Z tych odmian najlepiej przechowuje się Butternut, praktycznie do maja.