Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Forumowicze czy to już ZZ ???
Oraz moje ulubione pomidorki sakiewka od chudziak oraz rudy wczesny Suppa.
Oraz moje ulubione pomidorki sakiewka od chudziak oraz rudy wczesny Suppa.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Pytanie dotyczyło sąsiedztwa i wzajemnego wpływu roślin na siebie a nie ew.opryskówmonika pisze:[
Ani sałata ani koper ani pietruszka itp..wszystko, co jest spożywane na bieżąco nie jest dobrym sąsiadem pomidorów. Wlaśnie z powodu ew oprysków pomidorów. .
Kwestia inna...kto nawozi czymkolwiek warzywa o krótkim okresie wegetacji...ja bynajmniej nie,no ale teraz wiadomo dlaczego rzodkiewka w sklepie jak dyniamonika pisze:Super smaczna przeazotowana sałata.. w dodatku nie wyobrażam sobie jeść np sałatę podlewaną gnojówkami, z zielska też
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
PytalamJolantaM pisze:Finestramonika
Nie jestem na 100 procent pewna ale moze spytaj o Epsom sol, to jest gorzka sol
COs im sie obilo o uszy ale nie wiedza i nie maja
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nowicjuszek ..na bank zaraza ziemniaczana
-
- 50p
O dziękuję w końcu ktoś zauważył mój post .W takim razie dziś pójdzie Acrobat.
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
Nowicjuszek Acrobat jest środkiem kontaktowym i jest dobry zapobiegawczo, a Ty w tej chwili potrzebujesz śor o działaniu systemicznym. Podpięty jest jest na górze wątek z linkami do stron z śor, sprawdź tam może masz coś z tej listy albo uda Ci się szybko kupić.
Nowicjuszek coś z tej grupy:
"Przy dość zaawansowanym rozwoju patogenu w roślinie
bardziej przydatne są fungicydy systemiczne,
których substancje aktywne mogą krążyć
wewnątrz roślin. Do tych fungicydów należy Amistar
?2 250 SC, Ridomil Gold MZ?2 67,8 WG,
Mildex?1 711,9 WG lub Infinito?1 687,5 SC*.
Wymienione przykładowe środki systemiczne
mogą w wielu przypadkach uchronić już
porażone rośliny."
Nowicjuszek coś z tej grupy:
"Przy dość zaawansowanym rozwoju patogenu w roślinie
bardziej przydatne są fungicydy systemiczne,
których substancje aktywne mogą krążyć
wewnątrz roślin. Do tych fungicydów należy Amistar
?2 250 SC, Ridomil Gold MZ?2 67,8 WG,
Mildex?1 711,9 WG lub Infinito?1 687,5 SC*.
Wymienione przykładowe środki systemiczne
mogą w wielu przypadkach uchronić już
porażone rośliny."
Pozdrawiam Kinga
Jest kontaktowym i wgłębnym. I działa zapobiegawczo i interwencyjnie.Galadier pisze:Nowicjuszek Acrobat jest środkiem kontaktowym i jest dobry zapobiegawczo
-
- 100p
Kasencja
Ale nie układowym.
Ja to wolę dmuchać na zimne
To z pierwszego podpiętego wątku:
Środki ochrony roślin
Fungicydy do zwalczania zarazy ziemniaka należą do trzech grup:
- systemiczne (układowe) - przemieszczają się w roślinie chroniąc przed porażeniem także nowo przyrastające części roślin
- wgłębne - działają w miejscu naniesienia, przenikają kilka warstw komórek liścia, ale nie przemieszczają się w roślinie
- kontaktowe - zapobiegają zakażeniu przez działanie w miejscu naniesienia i muszą być zastosowane przed infekcją
To co prawda mój pierwszy rok z pomidorami, ale już na swoich zobaczyłam jak szybko się rozwija ZZ, a u Nowicjuszka wydaję mi się że te pomidory są bardzo porażone i też na zdjęciach wygląda, że one nie są w foli więc jest dodatkowe ryzyko deszczu w każdej chwili. Moim zdaniem przy takim porażeniu pod chmurką lepiej od razu zastosować środek systemiczny bo np jutro może być za późno.
Ale nie układowym.
Ja to wolę dmuchać na zimne
To z pierwszego podpiętego wątku:
Środki ochrony roślin
Fungicydy do zwalczania zarazy ziemniaka należą do trzech grup:
- systemiczne (układowe) - przemieszczają się w roślinie chroniąc przed porażeniem także nowo przyrastające części roślin
- wgłębne - działają w miejscu naniesienia, przenikają kilka warstw komórek liścia, ale nie przemieszczają się w roślinie
- kontaktowe - zapobiegają zakażeniu przez działanie w miejscu naniesienia i muszą być zastosowane przed infekcją
To co prawda mój pierwszy rok z pomidorami, ale już na swoich zobaczyłam jak szybko się rozwija ZZ, a u Nowicjuszka wydaję mi się że te pomidory są bardzo porażone i też na zdjęciach wygląda, że one nie są w foli więc jest dodatkowe ryzyko deszczu w każdej chwili. Moim zdaniem przy takim porażeniu pod chmurką lepiej od razu zastosować środek systemiczny bo np jutro może być za późno.
Pozdrawiam Kinga
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Potwierdzam. Moje po zastosowaniu Infinito z Gwarantem żyją i rosną bez nowych oznak choroby.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Galadier, nie musisz mi tłumaczyć o środkach, bo wiem o co kaman.
Napisałaś, że Acrobat jest środkiem zapobiegawczym i działa kontaktowo. A działa też wgłębnie i interwencyjnie i finito.
Napisałaś, że Acrobat jest środkiem zapobiegawczym i działa kontaktowo. A działa też wgłębnie i interwencyjnie i finito.
-
- 100p
Masz rację Kasencja, poszłam na skróty i jeszcze chyba źle odebrałam twój post.
Też nie było moją intencją uczenie nikogo, tylko mając w głowie zdjęcia Nowicjuszka chciałam powiedzieć dlaczego w tym konkretnym przypadku moim zdaniem lepszy będzie inny środek.
A wracając do ZZ jeżeli krzaki są już porażone to znaczy że teraz na okrągło trzeba będzie je pryskać? Jest możliwe że wystarczy jeden oprysk? I czy należy usunąć wszystkie porażone części?
Mam niewielką plamę na łodyżce grona i jakoś tak...
Też nie było moją intencją uczenie nikogo, tylko mając w głowie zdjęcia Nowicjuszka chciałam powiedzieć dlaczego w tym konkretnym przypadku moim zdaniem lepszy będzie inny środek.
A wracając do ZZ jeżeli krzaki są już porażone to znaczy że teraz na okrągło trzeba będzie je pryskać? Jest możliwe że wystarczy jeden oprysk? I czy należy usunąć wszystkie porażone części?
Mam niewielką plamę na łodyżce grona i jakoś tak...
Pozdrawiam Kinga
-
- 50p
Właśnie dobre pytanie moje rosną na gruncie czy po tym Acrobacie coś ponownie zastosować w najbliższym czasie nawet gdyby ZZ się nie rozprzestrzeniała?
np Mildex?
np Mildex?
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Kontakt:
Ja mam podobną ZZ do Twojej Nowicjuszek, wczoraj zmuszony byłem 1szy raz prysnąć Mildexem - 18zł za 20g
Teraz poczekam tydzień i zobaczę, może najpierw skrzypem spróbuję żeby nie dokładać chemii
P.s na ulotkach pisze aby mieszać preparaty, "Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych".
Teraz poczekam tydzień i zobaczę, może najpierw skrzypem spróbuję żeby nie dokładać chemii
P.s na ulotkach pisze aby mieszać preparaty, "Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych".