Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców
Przeczytaj ten wątek od samego początku, przynajmniej moje posty. Też się nabrałem...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Dzięki będę czytać.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Zamówiłem w tym roku sporo kiwi z różnych szkółek i chciałbym się pochwalić że najlepsze egzemplarze dostałem z e-clematisa. Najgorsze niestety ze Starkla. Cenowo wszystkie podobnie ale to co Starkl oferuje to jest coś śmiesznego. Jedno kiwi padło, bez Black Tower również, był tak mały że ledwo wystawał z doniczki. To samo Magnolia Satisfaction. Koszt 54 zł a kikut miał z 15 cm. Poniżej fotki kiwi:
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ale krzaczor , to już wiem gdzie w razie W kupować...chociaż mama akurat się rzuca na takie przecenione zdechlaki które nie wiadomo czy odżyją...woli dać 5zł za zdechlaka niż 17 za duży krzak (logika).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Faktycznie różnica bardzo duża.
Moje z targu za 20 zł prezentują się całkiem nieźle. Mam nadzieję, że będą mieli i tego Adama, bo nie uśmiecha mi się płacić tyle samo za przesyłkę.
Moje z targu za 20 zł prezentują się całkiem nieźle. Mam nadzieję, że będą mieli i tego Adama, bo nie uśmiecha mi się płacić tyle samo za przesyłkę.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
Witam,
Warto też przeglądać działy ogrodnicze supermarketów. W Auchan kupiłam sadzonki właśnie ze szkółki Clematis - kiwi, wisterię i parę klematisów. Ceny naprawdę dobre, brak kosztów przesyłki no i można sobie wybrać najładniejsze
Warto też przeglądać działy ogrodnicze supermarketów. W Auchan kupiłam sadzonki właśnie ze szkółki Clematis - kiwi, wisterię i parę klematisów. Ceny naprawdę dobre, brak kosztów przesyłki no i można sobie wybrać najładniejsze
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Dawno temu pracowałem w starklu, oddział mieścił się w Krakowie a wysyłki były z podkrakowskiej wsi (nie pamiętam już, Michałowice, Węgrzce - ta okolica). Trafiały się ładne sadzonki, ale generalnie to właśnie taka bida, czasami ludzie dzwonili z płaczem jak zobaczyli za co płacili po kilkaset złotych (połowa lat 90, kilkaset złotych to była płaca minimalna). W 2014 ktoś mi tu napisał że teraz wysyłają z Czech i że jakość ok, no to zamówiłem. Sadzonki małe, słabo wyrośnięte. Kupiłem wtedy gruszę józefinkę, clappova, dwie odmiany fig, kasztana jadalnego i jak wykopałem z archiwum miałem dostać jakieś lilie których nie dostałem bo cośtam (jakaś niby promocja była na stronie, a później chyba wyszło że brakło towaru. "za moich czasów" w tej firmie też takie "promo" były, oczywiście w gazetce. Do dziś te grusze są najsłabsze ze wszystkich i plan na przyszły rok to przeszczepienie na moje podkładki i wywalenie tych słabeuszy (w tym roku nie bardzo było z czego pobrać zrazy). Jedynie kasztan (tfu tfu) ładnie rośnie.
Generalnie w starklu warto kupować wyłącznie jakieś nietypowe rzeczy, które są słabo dostępne w polskich sklepach.
Generalnie w starklu warto kupować wyłącznie jakieś nietypowe rzeczy, które są słabo dostępne w polskich sklepach.
Bez czarny Black Tower od Starkla jest już raczej martwy. A tak w ogóle ma ktoś sadzonki na zbycie tego bzu?
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie będą chyba pierwszy raz owoce na Issai. Mam ją drugi rok.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
tylko pozazdrościć, to teraz musisz im dużo wody dawać jeśli nie ma częstych deszczów, tak coby nie zrzuciły owocków .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Jak ktoś chce ładne sadzonki to w bricomarche jeszcze są przynajmniej w mojej okolicy odm Geneva i Hardy red w cenie 9.90. Pędy przynajmniej metrowe bo one bardzo szybko rosną.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na razie deszczu pod dostatkiem, ale rzeczywiście trzeba będzie latem przypilnować, bo szkoda by byłoGinka pisze: tylko pozazdrościć, to teraz musisz im dużo wody dawać jeśli nie ma częstych deszczów, tak coby nie zrzuciły owocków .
Wiosenne mrozy jej trochę dokuczyły i już się bałam, że nic z tego. A tu taka niespodzianka
Raz tylko dorwałam w sklepie owoce aktinidii i uważam, że były smaczniejsze od tradycyjnego kiwi. Czekam więc z niecierpliwością na własne
Powiedzcie, czy nawozić je teraz czymś? Wiosną wyściółkowałam kompostem.
Pozdrawiam Marta
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Ja mam co roku taki sam problem. Tworzą się pędy pną się i w którymś okresie czasu jakoś przysychają i odpadają. Wtedy kiwi nie wypuszcza już dalej nowych pędów i na tym kończy swoje rośnięcie w danym roku. W tym roku to co zdążyło wypuścić to już końcówki przyschły i opadły. I koniec rozrastania się krzewu.. Wygląda dobrze zielone liście itd nic nie usycha tyle, że te końcówki pędów jakoś marnieją. Podłoże dobre słońce w 2 części dnia. Nie ogarniam o co chodzi.