Mój mały kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały kawałek raju

Post »

:wit

Właśnie wróciłam z wieczornego spaceru, zima jest bajeczna gdy jest biała,czyściutka, niestety nie wzięłam ze sobą aparatu, jutro zrobię zdjęcia.
Teraz Cubana w roli głównej z Lawendą zgrany duecik ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudny widok Cubana cudna w tej lawendzie ;:167 Krysiu masz racje ,że biała zima jest cudna i miło popatrzyć przez okno .My teraz jak dzieci cieszymy się śniegiem :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj ta Jalitah jaka ona piękna,dobrze,że ją posadziłam na jesieni,ale szkoda,że tylko jedną zamówiłam ;:224
Cubana w lawendzie pięknie się prezentuje,takie duety wpadają w moje oko ;:215
Oglądając Twoje wspominki tęsknię bardzo za działeczką ;:167

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Krysiu, Jalitah posadzona jest na samym brzegu - z racji swojego wzrostu. Po jednej stronie dosadziłam Mariatheresia, z drugiej Garden of Roses, w bezpośrednim towarzystwie został wsadzony różowy rozchodnik nn (trochę ciemniejszy niż ten twój), w tyle, w odpowiednich odstępach Boscobel, Dieter Muller. Może opis nie jest zbyt przejrzysty, ale tak to wygląda na chwilę obecną :lol: :lol: Zobaczymy jak się sprawdzi ten układ w sezonie
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Pokażę Wam obrazki mojej zimy, chociaż sądzę,że większość z Was ma ją taką piękną ;:3

Obrazek to scieżka,którą odśnieżyłam aby móc pójść do sąsiada ;:224

ogdód zasypany :) śpi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabata z Cubanami
Obrazek

Obrazek

Jadziu ;:196 Cubana to taka wdzięczna różyczka, mieni się kolorami, a w duecie z lawendą wygląda bosko, do tego nie zawodzi, kwitnie obficie mam trzy krzaczki sadzone w 2014, jeden był taki wątły,ale w tym roku dorównał i miał masę pąków :tan Pozdrawiam :wit Dla Ciebie Pastella w jesiennej szacie :wink:

Obrazek

Aniu Będziesz zadowolona z Jalitah, a zawsze można dokupić następną, ja tak zrobiłam, ale gdy zakwitła okazało się ,że to inna róża, tej jesieni zamówiłam kolejną mam nadzieję,że już nie będzie pomyłkowa ;:224 Tęsknota nas ogarnia,styczeń się ciągnie, ale juz juz niedługo będziemy wypatrywać nosków wychodzących z ziemi. Pozdrawiam ;:4 dla Ciebie Nostalgia

Obrazek

Sabinko Same pięknoty będą koło siebie rosły, ale najlepiej sprawdzisz to w sezonie jak już pokażą swoje oblicza. Czy Boscobel to nasadzenie jesienne, ja też ją wsadziłam jesienią,naoglądałam się u różankowych dziewczyn i tak bardzo mi się spodobała,że musiałam ją mieć, nie mogę się już doczekać tego sezonu i moich nowości ;:170 dla Ciebie Schloss Eutin Pozdrawiam ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Przynajmniej masz dużo śniegu na te mrozy ;:108 u mnie tylko troszkę i już -14 ;:303
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu ogródek dokładnie zasypany ;:333 i różyczki mają super pierzynkę przy takich mrozach.No to u mnie aż tyle nie ma śniegu lecz nie narzekam na braki tak jak niektórzy którzy mają tylko namiastkę śniegu.Cudna ta Cubana. Niektórym roślinom trochę dosypałam śniegu ze ścieżek lecz zbytnio nie ingerowałam w pokrywę niech osłania wszystko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Zima trwa dalej,śnieżek leży i okrywa roślinki, dzisiaj w dzień było -3, ale teraz wieczorem jest znacznie chłodniej ;:oj patrzę na termometr -14. Ciekawe jak tam różyczki się mają, czy będzie dużo strat po zimie, mam nadzieję,że mróz wymrozi paskudy które niszczą nam roślinki w ogrodzie ;:224 Dzisiejszy dzień był ;:3 i całkiem przyjemny, dlatego człowiek chyba bardziej w takie dni tęskni do wiosny.
Dlatego parę fotek przypominających ten piękny letni czas :)

Jadziu, Lady-r ;:196

Lewizja, zrobiłam jej daszek, jakie macie doświadczenia z nią?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu pomroziło dziś ostro. :shock: Ogród zasypany śniegiem jakiś bardziej optymistyczny. :) Teraz tylko czekać, czy nasze ogrody nie ucierpią od mrozów. ;:218 Wolę jednak kolory, ;:108 szczególnie piwonie masz cudne, oczywiście koralowa wspaniała. Jak się wzmocni będzie zjawiskowy krzew. ;:108 Zaplanowałaś kolejne, będzie co podziwiać. ;:215 Róże kochamy bardzo, Jalitah przepiękna, ;:oj szkoda, że nie mam cienistych miejsc. ;:131 Azalię Schneeperle zasypałam całą śniegiem, bo malutka, ale ma dużo pąków, czy jej to nie zaszkodzi? Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Krysiu wczoraj złożyłam zamówienie i kliknęłam aż 2 szt Jalitah,czyli teraz będę miała 3 szt.Wiosną będę obserwowała jak wystartują ;:108 Ładne towarzystwo dla róż masz wokół,bodziszki,goździki i floksy. Sama wysiewasz?
Lewizje bardzo mi się podobają,ale niestety po dwukrotnym zagniwaniu nie kupuje więcej ;:224
U mnie dziś - 11,ale słonko pięknie świeci i daje energię ;:3
Dziękuję ślicznie za Nostalgię,na początku przygody z działką właśnie ją kupiłam i zachwycałam się jak zakwitła.
Niestety sroga zima wymroziła i wiele innych róż...

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ja miałam kilka podejść do Lewizji, niestety trudna z niej zawodniczka. Musi być posadzona lekko po skosie, żeby woda ie utrzymywała się w rozecie, trzeba ją właśnie osłaniać daszkiem przed deszczami, śniegami itd.
Kwiaty są cudowne, jednak już zrezygnowałam z niej, jest zbyt kłopotliwa, nie mam coś serca do niej... został mi jeszcze jeden egz. na skalniaku, ale nie wiem czy zimę przetrwa, bo przywalona śniegiem ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 Widzę,że Jalitah wychwytywana, ale to piękność, nie dziwię się wcale,że domówiłaś ;:138 Na początku mojej przygody z ogrodem nakupiłam jesienią róż, chyba u Cwika, ale jako niedoświadczony ogrodnik wówczas widocznie dostatecznie ich nie okryłam, po srogiej zimie, cały styczeń był mrożny ok -20 przeżyła tylko jedna, byłam taka wówczas zła,bo oczekiwania, bo kasa wydana a tu co porażka, no i na dwa lata dałam sobie spokój z ogrodowaniem, ale moja natura silniejsza i umiłowanie do kwitnących wygrało :wink: , poczytałam, poobserwowałam i ciągle dosadzam te kapryśnice, bo sobie bez nich ogrodu nie wyobrażam, Nostalgia jest piękna, szkoda,że Ci przemarzła, ale masz tyle innych ślicznotek ;:180 ;:215 , które wynagradzają jej brak. Gożdziki, kiedyś wysiałam,a teraz same się sieją, floksy szydlaste pokupiłam małe sadzonki, które się bardzo szybko rozrastają i je po prostu rozsadzam po ogrodzie, oj dużo mam jeszcze do zrobienia, wiosną kolejne plany. Bodziszki te fioletowe kupiłam tutaj na FO, widzę,że urosła ładna kępka, którą już będzie można podzielić, zrobiłam też zamówienie na liliowce, jeżówki i jeszcze inne roślinki... Czytam,że Lewizja trudny zawodnik, cóż zobaczę po zimie, ale jej kwiaty takie piękne. Pozdrawiam ;:3

Basiu ;:196 Mam swoją Lewizję właśnie tak posadzoną jak piszesz, ale z tego co czytam to bardzo trudna roślinka, a taka piękna ;:167 a może jednak przetrwają, wszystko niedługo się okaże. U mnie dzis słonecznie i przyjemnie. Pozdrawiam ;:4

Soniu Ja swoje Azalie okrywam agrowłókniną, a to dlatego że lubią u mnie wiać wiatry mrożne,które niszczą pąki, jeśli okryłaś ją śniegiem to myślę,że zakwitnie, gorsze są przymrozki wiosenne, zdarza się ,że już ściągnę włókninę, a zapowiadają przymrozek to jeszcze narzucam, odkąd tak robię azalie ładnie mi kwitną. Piwonie bardzo lubię i na pewno będę powiększać ich kolekcję. Jeśli chodzi o Jalitah, to czytałam w jakimś wątku,że świetnie sobie radzi na słońcu, może zależy od sadzonki, to są moje obserwacje ostre południowe słońce odbiera rumieńce, które są jej ozdobą. Pozdrawim ;:168
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia floksów szydlastych, to takie wdzięczne kwiaty, poduchy kwitnące ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek