Lilie-uprawa cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Lilie-uprawa cz.6

Post »

U nas na rynku pokazały się cebule lili - wybór duży , ceny przystępne i chętnie bym coś kupiła , ale te cebulki są skiełkowane i mają zielone pędy tak z 10cm długości. Czy jeśli posadzi się takie wyrośnięte to one nie zmarzną zimą i zakwitną w przyszłym roku???
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te cebulki są prawdopodobnie z chłodni, przeznaczone do pędzenia na późniejsze kwitnienie. Jeśli teraz posadzisz to będą rosły, bo jeszcze ciepło jest, w gruncie nie zdążą zakwitnąć przed zimą, a o przyszłorocznym kwitnieniu też można zapomnieć.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie są z chłodni a że było ostatnio bardzo ciepło to zanim dojechały zaczęły rosnąć.
Czyli z tego wniosek że lepiej takie wyrośnięte kupić wiosną bo będą mieć dłuższy okres rośnięcia to i kwiaty może by pokazały :D
Dziękuję Dorotko
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Ja też takie kupiłam w tamtym i tym roku. W tamtym roku dodatkowo objadły je (większość całkowicie - ślimaki). Ja bym kupiła i posadziła - niech rosną dokąd mogą i może coś z nich będzie w przyszłym roku. Jeśli cebule będą słabsze to najwyżej nie zakwitną, ale będą u Ciebie. Zakwitną w następnym roku. Mnie w tym zakwitły przepięknie - wszyscy się pytali co ja robiłam z tymi liliami, że tak pięknie wyrosły.
Życzę Ci tego samego.
Te, które kupiłam w tym roku chciały zakwitnąć, ale je ogłowiłam - nie chciałam dodatkowo osłabiać cebul (sadziłam je 1 sierpnia) - niech rosną w siłę, a nie wysilają się na kwiat.
;:215
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te z rynku aż takie tanie nie były , powiedzmy że w średniej cenie i jednak się wstrzymam , wiosną też pewnie będą wtedy kupię, tym bardziej że mam do posadzenia 2 pudła cebulek - tulipany, szafirki itp.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie. Zamówiłam przez internet troszkę lilii a nigdy ich nie sadziłam jesienią . Mam tylko dwie OT sadzone tej wiosny. Powiedzcie mi czy już mogę sadzić czy poczekać jeszcze do połowy października ??
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

A ja doszłam do wniosku że chyba lepiej posadzić lilie jesienią. Wiosną kupiłam z AL bardzo dużo, dostałam takie badziewo wyrośnięte i częściowo zapleśniałe, za 100 cebulek 16-18 rozmiaru, dostałam 126 szt ale takich które kupiłabym na wagę. Połakomiłam się na cenę 1 zł. pan zapowiadał 100% zgodności, a z 6 odmian po 100 szt zakwitło 3 odmiany po kilka szt i żadna się nie zgadzała. Z orientpetów zrobiły się zwykłe azjatyckie. Teraz pan nie odbiera telefonów, a ja mam nauczkę żeby kupować u sprawdzonych dużych firm, a nie u jednorazowych handlowców z Holandii.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. W tym roku wiosną posadziłam moje pierwsze lilie a były to dwie lilie OT no i do tej pory łodyga z liśćmi jest zielona. Czytałam , że jak zżółknie należy ją wykręcić no ale coś nie chcą żółkną. Czy to się dzieje bliżej zimy ? Wybaczcie moje być może głupie pytanie no ale z tą materią mam do czynienia po raz pierwszy. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina Twoje lilie mają się dobrze. Ja też martwiłam się że nie mogę wykręcić łodygi ubiegłej jesieni. Eksperci mi odpowiedzieli że łodygi mogą zostać nawet do wiosny. Tak też się stało, zbrązowiałe łodygi wykręcałam wiosną. Musisz tylko okryć lilie korą.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź. W takim razie poczekam cierpliwie a na zimę zabezpieczę je korą. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Ja orientalne okrywam włókniną. Kory za bardzo nie lubię - ewentualnie przysypuję przekompostowaną pierwiosnki.
:uszy
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niczym nie okrywam, ale z orientalnych mam tylko Star Gazer, pozostałe to Azjatki i OT.
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam też tylko dwie orientalne. Cała reszta to Azjatki i OT . Jednak wolę je okryć chociażby gałązkami iglastymi bo to tegoroczne nabytki i nie wiem jaka będzie zima. Szkoda byłoby stracić te lilie. Mam nadzieję, że za rok zobaczę chociaż 90 % tego co posadziłam.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”