Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Ja w tych dyniach żadnego zapachu piżma nie czuję, tylko marchewkę Inne z tej grupy, Chirimen, Shishigatani, Muscadee de Maroc też wypadły u mnie z uprawy po jednym sezonie. Jest wiele dyń, które mi smakują i gotując zupę nie muszę ich dodatkowo przecierać przez sitko.
Dziewczyny, ciekawe, co piszecie, czy możecie rozwinąć swoje myśli?
Bo ja całe życie dzieliłam smak i konsystencję dyni na 2 grupy:
dynie mączyste, podobne do kasztanów jadalnych, o nieco korzennym zapachu, twarde - coś jak Hokkaido (to oryginalne, w sklepie jest jakieś skundlone), dobre do pieczenia w kawałkach.
dynie bardziej "owocowe" do jedzenia na słodko, zwykle mocniej pomarańczowy kolor, wodniste po upieczeniu, struktura bardziej jak cukinia. Świetne do dżemów i na słodko, ew. do zupy.
A te marchewkowe - to jakaś nowa kategoria dla mnie
Bo ja całe życie dzieliłam smak i konsystencję dyni na 2 grupy:
dynie mączyste, podobne do kasztanów jadalnych, o nieco korzennym zapachu, twarde - coś jak Hokkaido (to oryginalne, w sklepie jest jakieś skundlone), dobre do pieczenia w kawałkach.
dynie bardziej "owocowe" do jedzenia na słodko, zwykle mocniej pomarańczowy kolor, wodniste po upieczeniu, struktura bardziej jak cukinia. Świetne do dżemów i na słodko, ew. do zupy.
A te marchewkowe - to jakaś nowa kategoria dla mnie
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpowiedzcie jaka odmiana dyni tworzy duże, mocne liście? Po pierwsze zależy mi, aby szybko zagłuszyła chwasty na pasie nieuprawianej ziemi. Mniej ważne jest jakie będą owoce, ważne by odpadł mi kolejny kawałek do koszenia kilka razy w roku. Mogą to być nawet dynie ozdobne lub pastewne. Gdyby znalazła się jednak odmiana o dużych liściach, która nada się na dżem to by było idealnie. Druga sprawa to przygotowanie stanowiska. Jest to pas ziemi około 2,5 m. na 20 m. Czy wystarczy przekopać kilka "gniazd" dodając obornik pod spód, czy przekopywać całość? Ziemia pierwszej lub drugiej klasy, wystawa południowa.
W zeszłym roku pierwszy raz uprawiałem dynię, była to jakaś odmiana w typie Hokkaido i rosła na kompostowniku. Owocowała dobrze ale liście miała małe i rzadkie. Nie mam pomysłu, jaką odmianę kupić ale liczę na Waszą pomoc.
W zeszłym roku pierwszy raz uprawiałem dynię, była to jakaś odmiana w typie Hokkaido i rosła na kompostowniku. Owocowała dobrze ale liście miała małe i rzadkie. Nie mam pomysłu, jaką odmianę kupić ale liczę na Waszą pomoc.
Przerobiłem już wiele odmian dyni i wszystkie rosły u mnie pięknie. Jednak w tym sezonie chcę odejść od dużych odmian bo są mało praktyczne. Na początku zraziłem się trochę do smaku Hokkaido, ale dam jej drugą szansę. Jakie dynie wśród tych mniejszych polecacie uprawiać?
Drapichrust - Myślę, że Bambino spełniłaby Twoje oczekiwania. Duże, silnie krzewy, bardzo dobrze zagłuszające chwasty. Sadziłam z rozsady, dosyć gęsto.
Sweet Dumpling z Legutko sprzedawana jako ozdobna.
U mojej mamy miała po kilkanaście owoców na krzaku. Jest idealna w całości pieczona jako porcja dla jednej osoby. No i oczywiście bardzo smaczna. Mam jeszcze kilka na parapecie. Zmieniły kolor na pomarańczowy.
U mojej mamy miała po kilkanaście owoców na krzaku. Jest idealna w całości pieczona jako porcja dla jednej osoby. No i oczywiście bardzo smaczna. Mam jeszcze kilka na parapecie. Zmieniły kolor na pomarańczowy.
Kasia
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Podpowiedzcie mi czy blue kuri bedzie w typie hokkaido, czy to rozne dynie?
Podpowiedzcie mi czy blue kuri bedzie w typie hokkaido, czy to rozne dynie?
Jak najbardziej. Dla mnie smaczniejsza nawet od pomarańczowej.
Kasia
Mi chodziło oczywiście o wielkość i zastosowanie Od kilku lat sieje mieszankę, pomarańczowej, niebieskiej i zielonej dyni w ,,typie hokkaido"
Kasia
Emalio, w tej grafice jest kilkanaście odmian dyń, prawdziwa jest tu http://www.kcb-samen.ch/kuerbissamen/91 ... a-Seiguri-
Jeśli szukacie wiadomości o odmianach, to najbardziej wiarygodne są strony dużych firm nasiennych. Najlepiej jeszcze porównać z kilku. Natomiast grafiki to już wolna amerykanka, nie polecam. Najlepszym przykładem jest dynia funkcjonująca na forach jako Red Melk, ktoś kupił nasiona żółtej tykwy, wyrosła dyńka, ktoś rozpoznał w niej odmianę i nasiona idą w świat funkcjonując jako ta odmiana.
Jeśli szukacie wiadomości o odmianach, to najbardziej wiarygodne są strony dużych firm nasiennych. Najlepiej jeszcze porównać z kilku. Natomiast grafiki to już wolna amerykanka, nie polecam. Najlepszym przykładem jest dynia funkcjonująca na forach jako Red Melk, ktoś kupił nasiona żółtej tykwy, wyrosła dyńka, ktoś rozpoznał w niej odmianę i nasiona idą w świat funkcjonując jako ta odmiana.
Dziś kupiłam nasiona dyni Zora F1, pomarańczowa w typie mini Hokkaido, polecana do uprawy w pojemnikach, ciekawe jaka będzie w uprawie