CHOROBY róż - Cz.2
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Róża - choroby liści
Proszę pokaż zdjęcie całego krzewu, miejsc chorych o których piszesz, przekrojonego pędu byśmy mogli rozpoznać problemy. Sam opis i zdjęcie bukietów jest dla wróżki a nie posłuży nam do merytorycznej odpowiedzi. Co oznacza opis,że "gniją u podstawy" - prosimy o zdjęcia a także o ogólne warunki uprawy w jakiej ziemi, na jakim stanowisku rośnie krzew, jak często jest podlewany.
Na pewno widać na zdjęciach:
-czarną plamistość liść viewtopic.php?f=41&t=7574
Na pewno widać na zdjęciach:
-czarną plamistość liść viewtopic.php?f=41&t=7574
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sie 2017, o 00:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY róż - Cz.2
Przecież na zdjęciach widać czarne pędy, brazowy miękisz, oraz zgnile u podstawy kwiaty tam jest Ok. 7 zdjęć. Co oznacza „zdjęcie bukietów”? Nie zamieszczałam tam bukietów tylko zgniłe i uschnięte kwiaty na żywym krzewie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Do pytań KaRo dołożę jeszcze jak stary jest ten krzew.
A bukietami nazywa się kilka kwiatów razem na końcu jednego pędu.
A bukietami nazywa się kilka kwiatów razem na końcu jednego pędu.
Pozdrawiam. Sławka
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Choroba grzybowa porażająca w szczególności pędy i szyjki to taki rak powoduje zamieranie pędów róż. Rozwojowi raka pędów róż sprzyja zbyt głębokie posadzenie roślin, a także obecność ran na pędach. Moim zdaniem pryskanie to już nic nie da, ja bym ścięła bardzo nisko zerknij aby
łodyga była zielona. Róża powinna puścić zdrowe łodygi, odbije. Nie wiem czy dobrze widzę ściółkowana jest róża korą? jeśli tak to bym wokół korzenia trochę nieco odsłoniła niech złapie powietrza. Korzeń powinien być zdrowy, można też ją wykopać umyć i ponownie posadzić,
łodyga była zielona. Róża powinna puścić zdrowe łodygi, odbije. Nie wiem czy dobrze widzę ściółkowana jest róża korą? jeśli tak to bym wokół korzenia trochę nieco odsłoniła niech złapie powietrza. Korzeń powinien być zdrowy, można też ją wykopać umyć i ponownie posadzić,
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Moim zdaniem przyciąć dość niskie ale nie za nisko, powinna odbić.
Dzień dobry. Z góry bardzo przepraszam, jeśli wpisałam się do złego wątku lub podczepiłam , jestem na forum nowa, chociaż nie pierwszy już raz i zawsze się stresuję żeby wpisać pytanie w odpowiednim miejscu ale do rzeczy:
Przeszukuję internet wszędzie i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Na mojej róży pojawiły się plamki ale nie czarne czy brązowe tylko zielone. Nie wiem czy to jakieś niedobory, np żelaza czy jakaś choroba. Moim zdaniem na czarna plamistość to nie wygląda chyba że to jakiś początek choroby.
Dodam jeszcze, że problem dotyczy dolnych liści a górne są piękne i zdrowe jak widać na zdjęciu
Bardzo proszę o radę doświadczonych ogrodników.
Przeszukuję internet wszędzie i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Na mojej róży pojawiły się plamki ale nie czarne czy brązowe tylko zielone. Nie wiem czy to jakieś niedobory, np żelaza czy jakaś choroba. Moim zdaniem na czarna plamistość to nie wygląda chyba że to jakiś początek choroby.
Dodam jeszcze, że problem dotyczy dolnych liści a górne są piękne i zdrowe jak widać na zdjęciu
Bardzo proszę o radę doświadczonych ogrodników.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
O tej porze roku cokolwiek by to nie było to usunęła bym te liście które Cię niepokoją i tyle.
Pozdrawiam. Sławka
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14