Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też tak myślę. Kwiaty powinno się pokazywać jak najczęściej, są przecież kwintesencją naszej hodowli, trudu i starań w nią włożonych.
Ciekawe, kiedy moje maluchy zakwitną ?: - może w przyszłym roku ?
Ciekawe czy ktoś ma już kwiaty w innym kolorze niż w tym nazwijmy go umownie standardowym - różowym jak właśnie u Eby ?
Ciekawe, kiedy moje maluchy zakwitną ?: - może w przyszłym roku ?
Ciekawe czy ktoś ma już kwiaty w innym kolorze niż w tym nazwijmy go umownie standardowym - różowym jak właśnie u Eby ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Kontakt:
U mnie jedno z pięciu nasionek wykiełkowało po 10 dniach, cztery pozostałe jakiś tydzień później. Jedno w ogóle się nie ruszyło, a gdy sprawdziłam później ziemię, okazało się, że go... nie ma.ciucma pisze:Jak dlugo czekalyscie az wam cos wykielkuje?
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
nie wytrzymalam i pogrzebalam w ziemi, z 19 znalazlam 2 zgnile (mialy byc czerwone), no i jeszcze 11 innych w calkiem dobrym stanie. Ale dopiero im "plaszczyk" pekal ;) wiec im pomoglam. I zasadzilam je z powrotem tylko juz nie tak gleboko. Reszta nasionek doslownie zapadla sie pod ziemie Tylko teraz niestety nie wiem ktore jakiego rodzaju. Mialam je w 3 kolorach, fiolet, czerwien i biale.... Znow sie uzbrajam w cierpliwosc, moze cos z tego w koncu bedzie
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Kontakt:
Ja swoje przykryłam, chociaż niezbyt grubą warstwą. Znajdowały się może jakiś 1 cm pod ziemią.phantom pisze:Nasion Adenium nie przykrywamy ziemią, powinny leżeć na powierzchni, co najwyżej lekko przyciśnięte do podłoża.
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
Witajcie-ja również muszę pochwalić się swoją różyczką.Kupiłam ją 28 sierpnia br.na wystawie rolniczej,przywędrowała aż z okolic Bielska Białej.Ma około 20cm i była jedną z niewielu roślinek,która miała już pączki.Od paru dni rozwinął się już kwiatek,nie jest okazały,ale cała roślinka jest jeszcze dosyć mała.Teraz czekam na pozostałe kwiatki.Pani sprzedająca mówiła aby w czasie kwitnienia podlewać obficie z nawozem do surfinii.Doniczkę ma ciasną ,ale boję się przesadzać,żeby nie straciła kwiatków.Tyle o mojej różyczce,gdy rozwinie się drugi pączek dam zdjęcie.Z tego wniosek ,że nie ma reguły ,jedne kwitną po roku lub jeszcze dłużej,inne bardzo młode===pozdrawiam
Renia
Ja też mam nowe Adenium!
Właśnie nabyłam trzy nowe sadzonki (ze stycznia tego roku). Mają po 5 cm wysokości i są w malutkich 5 cm doniczkach. Czy powinnam je przesadzić teraz do większych doniczek, czy powinnam poczekać do wiosny?
Właśnie nabyłam trzy nowe sadzonki (ze stycznia tego roku). Mają po 5 cm wysokości i są w malutkich 5 cm doniczkach. Czy powinnam je przesadzić teraz do większych doniczek, czy powinnam poczekać do wiosny?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika