Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I słusznie bo masz czym! :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Też tak myślę. Kwiaty powinno się pokazywać jak najczęściej, są przecież kwintesencją naszej hodowli, trudu i starań w nią włożonych.
Ciekawe, kiedy moje maluchy zakwitną ?: Obrazek - może w przyszłym roku ?
Ciekawe czy ktoś ma już kwiaty w innym kolorze niż w tym nazwijmy go umownie standardowym - różowym jak właśnie u Eby ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

oj to ja mysle ze chyba zrobilam cos nie tak. Ponad 2 tygodnie temu posadzilam moje namoczone nasionka i nadal nic... :( Hmmm będę dalej czekac, ale nadzieja jakos zanikla niestety.... :cry: Jak dlugo czekalyscie az wam cos wykielkuje?
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

ciucma pisze:Jak dlugo czekalyscie az wam cos wykielkuje?
U mnie jedno z pięciu nasionek wykiełkowało po 10 dniach, cztery pozostałe jakiś tydzień później. Jedno w ogóle się nie ruszyło, a gdy sprawdziłam później ziemię, okazało się, że go... nie ma. :roll:
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sie 2009, o 18:42

Post »

ja posadzilem 10 nasionek i po 4 dniach sie zdziwilem :o z ziemi wyroslo mi 8 :D i to wszystkie na raz jakby sie zmowily :D
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

nie wytrzymalam i pogrzebalam w ziemi, z 19 znalazlam 2 zgnile (mialy byc czerwone), no i jeszcze 11 innych w calkiem dobrym stanie. Ale dopiero im "plaszczyk" pekal ;) wiec im pomoglam. I zasadzilam je z powrotem tylko juz nie tak gleboko. Reszta nasionek doslownie zapadla sie pod ziemie :lol: Tylko teraz niestety nie wiem ktore jakiego rodzaju. Mialam je w 3 kolorach, fiolet, czerwien i biale.... Znow sie uzbrajam w cierpliwosc, moze cos z tego w koncu bedzie
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

'ciucma', przyczyna jest bardzo prosta. Nasion Adenium nie przykrywamy ziemią, powinny leżeć na powierzchni, co najwyżej lekko przyciśnięte do podłoża.
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

phantom pisze:Nasion Adenium nie przykrywamy ziemią, powinny leżeć na powierzchni, co najwyżej lekko przyciśnięte do podłoża.
Ja swoje przykryłam, chociaż niezbyt grubą warstwą. Znajdowały się może jakiś 1 cm pod ziemią.
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ooooo dzięki!!! To je trochę odkryje :lol: zobaczę możne coś z tego będzie... Na pewno będę was trzymać na bieżąco
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Witajcie-ja również muszę pochwalić się swoją różyczką.Kupiłam ją 28 sierpnia br.na wystawie rolniczej,przywędrowała aż z okolic Bielska Białej.Ma około 20cm i była jedną z niewielu roślinek,która miała już pączki.Od paru dni rozwinął się już kwiatek,nie jest okazały,ale cała roślinka jest jeszcze dosyć mała.Teraz czekam na pozostałe kwiatki.Pani sprzedająca mówiła aby w czasie kwitnienia podlewać obficie z nawozem do surfinii.Doniczkę ma ciasną ,ale boję się przesadzać,żeby nie straciła kwiatków.Tyle o mojej różyczce,gdy rozwinie się drugi pączek dam zdjęcie.Z tego wniosek ,że nie ma reguły ,jedne kwitną po roku lub jeszcze dłużej,inne bardzo młode===pozdrawiam
Renia
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

to czekamy na zdjecia... A u mnie jak nic tak nic... Moze innym razem jak znow kupie nasionka ;)
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Ja też mam nowe Adenium! :D
Właśnie nabyłam trzy nowe sadzonki (ze stycznia tego roku). Mają po 5 cm wysokości i są w malutkich 5 cm doniczkach. Czy powinnam je przesadzić teraz do większych doniczek, czy powinnam poczekać do wiosny?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

pochwale się i moją różą, jak na razie rośnie powoli ale bez kłopotu.
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”