Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
W tym roku miałem gorszy niż zazwyczaj urodzaj na dynie zwyczajne i dynie olbrzymie. Nie nazbierałem też za wiele pestek.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Orlik, podzielisz się przepisem na sałatkę z dynią?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja myślałam, że to tylko u mnie. A to taki rok był, że nasiona się słabo wykształciły.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Słabo? Przed momentem rozkroiłam Muscata, nie ma ani jednej pestki...
Pozdrawiam, Gosia:)
Czy Muscat jest modyfikowany genetycznie?
Nie to stara odmiana ustalona ( Muscade de Provence)
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Z pestkami faktycznie w tym roku dość dziwnie. Kilka odmian mam z wieloma pustakami, oczywiście to co jest, wystarczy i dla mnie i na AWN ale onegdaj bywało, że z jednej dyni był wór pestek, a w tym sezonie raczej tak sobie Szczególnie w Hokaido u mnie różnica jest bardzo widoczna.
Kontrolowane zapylenie od przyszłego sezonu wchodzi na stałe do mojego ogródka, czasochłonne czy nie.
Nie narzekam, kundelki, które u mnie się tworzą są naprawdę bardzo zacne, wręcz niektóre krzyżówki to życzyłabym sobie by się ustaliły, takie były pyszne(niestety zazwyczaj nie wiem z czego powstały, mogę się tylko domyślać) ale chcąc dzielić się nasionami na AWN, a naprawdę uważam, że propagowanie ustalonych odmian w ten sposób jest warte zachodu, warto zadbać o ich odmianową czystość.
Przechowuję nasiona w szafce w papierowych torebkach po pieczywie, do lodówki nie zmieściłoby mi się to wszystko chyba nie starczyłoby miejsca na nic innego. Nie zauważyłam jednak by zdolność kiełkowania była przez to mniejsza, choć nie wszystkim odmianom robiłam próbę w tym roku, może więc po prostu nie mam do końca danych.
Kontrolowane zapylenie od przyszłego sezonu wchodzi na stałe do mojego ogródka, czasochłonne czy nie.
Nie narzekam, kundelki, które u mnie się tworzą są naprawdę bardzo zacne, wręcz niektóre krzyżówki to życzyłabym sobie by się ustaliły, takie były pyszne(niestety zazwyczaj nie wiem z czego powstały, mogę się tylko domyślać) ale chcąc dzielić się nasionami na AWN, a naprawdę uważam, że propagowanie ustalonych odmian w ten sposób jest warte zachodu, warto zadbać o ich odmianową czystość.
Przechowuję nasiona w szafce w papierowych torebkach po pieczywie, do lodówki nie zmieściłoby mi się to wszystko chyba nie starczyłoby miejsca na nic innego. Nie zauważyłam jednak by zdolność kiełkowania była przez to mniejsza, choć nie wszystkim odmianom robiłam próbę w tym roku, może więc po prostu nie mam do końca danych.
- borowa
- 200p
W przyszłym sezonie dopełnię wszelkich starań by moje kontrolowane zapylanie było bardziej skuteczne. Też jestem takiego zdania że warto utrzymywać nasiona odmian ustalonych, tym bardziej, że w Polsce oferta sklepowa na nie jest taka uboga.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
W tym roku planowałam KZ, ale w praktyce nie starczyło mi na to czasu. Może w przyszłym roku się uda, ale jeszcze nie wiem czy znajdę czas. Asekuracyjnie, każdą odmianę posadzę osobno, w większych odległościach to i w razie WZ ryzyko przekrzyżowania będzie małe.
Zastanawiam się, czy wysiewać nasiona z dyni kupionej w Tesco, podpisanej jako "Muscat", podobnej do popularnej na forum "żabiej z Biedronki", inaczej "Muskata Brazylijskiego". Może to to samo, ale z tego co czytałam, u jednych osób dynia powtórzyła cechy, u innych nie. Miąższ był bardzo aromatyczny i smaczny, świetnie nadawał się do jedzenia na surowo.
Zastanawiam się, czy wysiewać nasiona z dyni kupionej w Tesco, podpisanej jako "Muscat", podobnej do popularnej na forum "żabiej z Biedronki", inaczej "Muskata Brazylijskiego". Może to to samo, ale z tego co czytałam, u jednych osób dynia powtórzyła cechy, u innych nie. Miąższ był bardzo aromatyczny i smaczny, świetnie nadawał się do jedzenia na surowo.
- borowa
- 200p
Camelia, zawsze możesz spróbować z 1-2 sadzonkami w przyszłym sezonie, przy czym zachowaj wszystkie nasiona z dyni. Jak coś wyhodujesz będziesz wiedziała czy nasionka są czyste. Ja tak zrobiłam z Muscate de Provance 2 lata temu, Hokkaido i właśnie Muscatem Brazylijskim w ub roku. Wszystkie wypróbowane na własnej działce a zapas mam taki, że na kilka ładnych lat mi jeszcze wystarczy.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie czy jest sens posadzić dynie na działce 200 km od domu, jest tam stary warzywnik, dobrze nawożony, no ale rośliny musiałyby praktycznie radzć sobie same, planuję posadzić topinambur i brukiew, zastanawiałam się też właśnie nad dyniami, ale z drugiej strony nie chciałabym ich skazywać na zagładę ?
-- 30 gru 2016, o 21:30 --
Jestem tam kilka razy w sezonie po kilka dni.
-- 30 gru 2016, o 21:30 --
Jestem tam kilka razy w sezonie po kilka dni.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Uprawiaj co się da na grubej czarnej folii budowlanej: ogórki, dynie, truskawki, i to co można z sadzonek. Nie trzeba podlewać.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jest ogrodzony od np ludzi i zwierząt? sens zawsze jest...jedynie musiałabyś zawiązane dyńki podnieść z ziemi aby ślimaki ich nie dopadły.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"