Emi 128 podziwiam Twoja czerwona roze francuska, Tez ja kupilam wiosna w Carefourze. Posadzilam wprost do gruntu, wiec zakwitla jednym kwiatkiem dopiero teraz i zachwycila mnie . Zdecydowanie nie jest czerwona lecz w przepieknym kolorze burgundu ewentualnie purpury z fioletem. Jako, ze nie robie zdjec, wyszukalam w sieci i najbardziej przypomina roze Souvenir du Docteur Jamain. Czyzby to byla ona? Niemniej trafilo mi sie cudo.
Amelka1 w takim razie masz szczęście. Kiedyś myślałam o zakupie róży Souvenir du Docteur Jamain- jest bardzo ładna.
Moja czerwona też coraz bardziej mi się podoba. Ma bardzo trwałe kwiaty.
tara kolorystycznie podobna jest do Peace, ale kwiat inny.
Witajcie
Wracam do róży pasiastej ze str 32,33 (na zdj ta po lewej).
Jak wcześniej pisałam w zeszłym roku nie miałam kwiatów na niej.
W tym roku pojawił się pączek żółto-bordowy i wygląda tak...
.... jak rozwinie się w całości to dam fotę.
Taro
Chyba to nie Double Delight, rozwinięta wygląda tak, słabo pachnie, od spodu płatki maźnięte żółtym,płatki wew. to kolor podobny do The Prince, ma aksamitne płatki, na łodydze małe kolce, liście duże ciemnozielone, wygląda na wielkokwiatową .
Zapomniałam o czymś napisać. Otóż kilka dni temu zauważyłam w Biedronce okazałe krzewy róż w donicach. Może tego na zdjęciu tak nie widać, ale te doniczki są duże i ciężkie, chyba 4-5 litrowe. Najzabawniejsze jest to, że na etykiecie nie jest podana nazwa odmiany ani nawet ...oznaczenie koloru! Jednak wczoraj się skusiłam i nabyłam jedną sztukę. Ciekawa jestem czy ktoś z użytkowników tego forum też kupił te róże?
Emi128: Prawda, że piękna róża się trafiła, wygląda jak piwonia (nie mogę się powstrzymać i pokażę jeszcze jedno dzisiejsze jej zdjęcie). Mam jeszcze kilka innych tegorocznych niespodzianek z Auchana, ale tamte mają przez zimną wiosnę dopiero maleńkie pąki. Jednak zaprezentuję wszystkie jak zakwitną.
Emi 128, roze, ktora pokazujesz na 1 zdjeciu, prawdopodobnie mam od 2 lat (musialabym jeszcze zobaczyc w pelnym rozkwicie). jeśli dobrze kojarze, jest to chyba zakup -od Botanik21, ewentualnie zakupiona w Carrefourze. Faktycznie jest piekna z duzym kwiatem, okraglym pakiem, ktory bardzo szybko sie rozwija. W tym roku kupilam roze francuska z napisem na opakowaniu Komtesa ale chyba nie bedzie podobna do Twojej, bo ma inny ksztalt paka, na razie jest malutki podluzny. Ja licze, ze bedzie to Comtesse de Segur, rozowa, tak jak na kartoniku.
Odnosnie zas drugiej rozyczki, moim zdaniem nie jest to Olivia, chociaz kolor ten sam,natomiast rozni sie oczkiem. Oliwia nie posiada tak zwanego srodka. Ja stawialabym raczej na Lady Salisbury.