Kawon ( arbuz ) - część 1
-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Jestem początkująca w uprawie tego rarytaska ale wydaje mi się ze wszystko zależy od stanowiska na który są uprawiane . A co do choroby to proszę spojrzeć .
Dwa krzaki mieszające się z tymi chorymi bez żadnych oznak . Prześledziłam wszystkie pędy . Może u mnie to naturalna jakaś nie wiem mutacja ? Trudno to wyjaśnić . Pozdrawiam cieplutko
Dwa krzaki mieszające się z tymi chorymi bez żadnych oznak . Prześledziłam wszystkie pędy . Może u mnie to naturalna jakaś nie wiem mutacja ? Trudno to wyjaśnić . Pozdrawiam cieplutko
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie arbuzy rosną razem z melonami i cukinią w tunelu. Cukinię już jedliśmy, melony też już są spore, a arbuza ani widu ani słychu
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
A u mnie nie wiem co się dzieje....poszłam dziś a tam 3 krzaki normalnie zwiędły, boję się żeby to nie pędrak....a takie ładne arbuzy na tych krzaczkach są
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
U mnie jest podobnie. Na 4 krzakach zauważyłem zwiędnięte liście pędów, myślę że to jest od deszczu, położyłem je na kamieniach aby nie dotykały gleby i trochę się poprawiły tzn. nabrały koloru i się podniosły.
zadam to samo pytanie co na poprzedniej stronie...Jak przycinacie swoje arbuzy?? tzn. czy obcinacie pędy te które nie mają owocu?, czy obcinacie pęd 3 - 4 liście za owocem i przy jakiej wielkości owocu należy to zrobić?? ( jeżeli ma to znaczenie )
zadam to samo pytanie co na poprzedniej stronie...Jak przycinacie swoje arbuzy?? tzn. czy obcinacie pędy te które nie mają owocu?, czy obcinacie pęd 3 - 4 liście za owocem i przy jakiej wielkości owocu należy to zrobić?? ( jeżeli ma to znaczenie )
Piotr
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Książkowo to przycina się pęd za zawiązkami, gdy osiągną wielkość jabłka. Ale w praktyce to arbuz stopniowo zawiązuje owoce i dopiero jak zawiąże 2-3, to coś usuwam. U mnie jeden zawiązek to huk i mam dylemat gdzie uciąć, bo jak utnę za zawiązkiem to arbuz nie będzie miał prawie liści! Tylko jedna roślina rośnie jak człowiek i nie ma jeszcze zawiązka ;)
Boczne pędy wycinam.
Boczne pędy wycinam.
Tomek
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Rolnik ja jak dziś zaszłam to wszystkie już były normalne, tak się zastanawiam, i może to od słonka, bo wczoraj u mnie był pierwszy słoneczny dzień od kilkunastu dni...
A co do przycinania, to ja w ogóle nie przycinam, obrywam tylko liście które zasłaniają owoce
A co do przycinania, to ja w ogóle nie przycinam, obrywam tylko liście które zasłaniają owoce
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
mój arbuz w gruncie też więdnie..a miał 6 zawiązanych owoców. Normalnie kilka pędów ma zielonych, a kilka jakby popalonych i zwiędniętych.Obok rośnie melon nic mu nie jest. Arbuzy w tunelu rosną na razie dzielnie ;)
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Przyłączam się do ubolewających nad więdnącymi liściami arbuza. Czytałam gdzieś, że fuzaryjne więdnięcie występuje u bardzo młodych roślin na niedługo po wysadzeniu na stałe miejsce. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości.
Tak czy inaczej u mnie w końcu pojawił się jeden jedyny maleńki arbuzik, a tu zaczynają właśnie więdnąc liście od początku pędu jeden po drugim. Podobnie jak u Was liście są cały czas zielone i bez żadnym zewnętrzynych objawów chorobowych, tylko takie oklapnięte. W mojej uprawie tunelowej podlewam je raz na dzień lub na dwa dni, więc chyba nie miały za mokro. Choc faktycznie to więdnięcie pojawiło się po ostatnim maratonie deszczowym. Jak u Was tymi objawami, coś lepiej czy gorzej?
Tak czy inaczej u mnie w końcu pojawił się jeden jedyny maleńki arbuzik, a tu zaczynają właśnie więdnąc liście od początku pędu jeden po drugim. Podobnie jak u Was liście są cały czas zielone i bez żadnym zewnętrzynych objawów chorobowych, tylko takie oklapnięte. W mojej uprawie tunelowej podlewam je raz na dzień lub na dwa dni, więc chyba nie miały za mokro. Choc faktycznie to więdnięcie pojawiło się po ostatnim maratonie deszczowym. Jak u Was tymi objawami, coś lepiej czy gorzej?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie nic złego się nie dzieje, arbuzy już zajęły całą swoją kwaterę i się nie mieszczą
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
A ja donoszę że zjedliśmy naszego największego do tej pory arbuzika . Ważył niewiele bo 2,76 kg. i nie do końca był dojrzały . Myślę że tydzień by mu wystarczył . Był słodziutki do zielonego i pestki też zostały skonsumowane Następnego zerwę później bo wiemy jak już smakują . Pozdrawiam cieplutko
- zelwi
- 500p
U mnie mączniak zaczyna sobie coraz śmielej poczynać. Na razie obrywam liście. Wykonałem już dwa opryski 'Amistarem' więc teraz jakiś Tiotar 800 SC dam.
Co do przycinania arbuza dodam, że zauważyłem u moich arbuzów, że pędy boczne z początku niepozorne, po ostatnich deszczach i nawiezieniu Florovitem teraz zaczęły nabierać siły i na końcach są bardzo grube i coraz szybciej rosną. Są już widoczne pąki kwiatowe, więc można liczyć jeszcze na jakieś arbuzy na tych pędach.
Co do przycinania arbuza dodam, że zauważyłem u moich arbuzów, że pędy boczne z początku niepozorne, po ostatnich deszczach i nawiezieniu Florovitem teraz zaczęły nabierać siły i na końcach są bardzo grube i coraz szybciej rosną. Są już widoczne pąki kwiatowe, więc można liczyć jeszcze na jakieś arbuzy na tych pędach.
Tomek
2,76kg ???? Gratuluję . Mój jedyny wyrosły jak będzie ważył 30 dkg to będzie dobrzemajorowa pisze:A ja donoszę że zjedliśmy naszego największego do tej pory arbuzika . Ważył niewiele bo 2,76 kg. i nie do końca był dojrzały . Myślę że tydzień by mu wystarczył . Był słodziutki do zielonego i pestki też zostały skonsumowane Następnego zerwę później bo wiemy jak już smakują . Pozdrawiam cieplutko
- zelwi
- 500p
Jaką średnicę miał ten arbuz mniej więcej i kiedy się zawiązał?majorowa pisze:A ja donoszę że zjedliśmy naszego największego do tej pory arbuzika . Ważył niewiele bo 2,76 kg. i nie do końca był dojrzały
Tomek