Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Pewnie Zależeć to będzie od temperatury punktu rosy.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ktoś.mi podpowie co się z nimi stało? Wysadziłem w środę i nakryłem włókniną dzisiaj zaglądam a tu taka sytuacja a ziemia mokra
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może za zimno i za mokro. Dzisiaj była bardzo chłodna noc.
- Krzysztof_18
- 200p
U nas bylo 7-8 stopni przy gruncie a nakryte podwojnie włókniną. Co do wilgoci od kąd posadziłem nie padało tyle co przed posadzeniem parę dni wlało. Jestem załamany :/
Na kolejną próbę za późno a ziarno w glebę to znowu za zimno w nocy może być i nie wykiełkuja :/
Na kolejną próbę za późno a ziarno w glebę to znowu za zimno w nocy może być i nie wykiełkuja :/
-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
Witam, ja miałam to samo. Po wysadzeniu kilka dni dobrze - nocki przetrzymywały ale wystarczyło troszkę promieni słonecznych i flaczały - pewnie po tych ulewach zagotowały się , robiłam dwie próby - ostatecznie wytargałam wszystkie, ściągałam agrowłókninę i dzisiaj przygotowałam poletko pod inną uprawę - chyba wysadzę tam ogórki i dynie. Troszkę było mi szkoda - kilkanaście sadzonek różnych odmian poszło...... . Jednego jedynie wsadziłam do tunelu foliowego razem z pomidorami - ale pewnie nic z tego nie będzie.
- Krzysztof_18
- 200p
Ja na razie je zostawiam i będę mocno wietrzył żeby woda z gleby jak naszybciej wyparowała i może odżyja jak nie to tylko ziarko w glebe ale czarno to widze już A już nawet nawodnienia zrobiłem ;(
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
Ja w tamtym roku swoje ledwo spod błota wydarłem po tych majowych ulewach. Ledwo to przetrwały, także w tym roku nie ryzykuje i czekam .
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Witajcie
pisze do was z klasycznym problemem dotyczącym arbuzów. Otóż wsadziłem 10 sadzonek do ziemi, 3 dni wytrzymały i na 4 dzień wszystkie padły. Sprawdzałem korzenie i wszystko ok. Temperatura nie spadała raczej poniżej 5 stopni, gleba była bardzo mokra. Postanowiłem jeszcze raz wysiać nasiona ale na waciki z wodą a nie do doniczek (jestem z lubuskiego, praktycznie z bieguna ciepła PL) więc liczę, że jeszcze dadzą dobry plon. Odmiana Rosario F1 i Sugar Baby.
Aktualnie puszczają kiełek korzenia. I tu mam pytanie do osób bardziej doświadczonych. Czy mogę wsadzić kiełkujące nasiono do gleby, żeby sobie normalnie rosły, a nie marzły (z sadzonkami jest problem, że szybko marzną mimo ich hartowania, a chcę wyeliminować ten problem hartowania sadzonek)?
Kupiłem również Polyversum WP, aby podlać glebę z wsadzanymi nasionami.
pisze do was z klasycznym problemem dotyczącym arbuzów. Otóż wsadziłem 10 sadzonek do ziemi, 3 dni wytrzymały i na 4 dzień wszystkie padły. Sprawdzałem korzenie i wszystko ok. Temperatura nie spadała raczej poniżej 5 stopni, gleba była bardzo mokra. Postanowiłem jeszcze raz wysiać nasiona ale na waciki z wodą a nie do doniczek (jestem z lubuskiego, praktycznie z bieguna ciepła PL) więc liczę, że jeszcze dadzą dobry plon. Odmiana Rosario F1 i Sugar Baby.
Aktualnie puszczają kiełek korzenia. I tu mam pytanie do osób bardziej doświadczonych. Czy mogę wsadzić kiełkujące nasiono do gleby, żeby sobie normalnie rosły, a nie marzły (z sadzonkami jest problem, że szybko marzną mimo ich hartowania, a chcę wyeliminować ten problem hartowania sadzonek)?
Kupiłem również Polyversum WP, aby podlać glebę z wsadzanymi nasionami.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Oczywiście, że teraz dużo lepszym aposobem jest wysadzenie kiełkujących nasion do gruntu, niż sadzonki. Jednak tu się pojawia problem temperatury gleby. W za zimnej kiełki zgniją. Trzeba by ją jakoś za dnia ogrzewać choćby mini tunelikami.
Temperatura gleby to obecnie jest największy problem dla arbuzów.
Temperatura gleby to obecnie jest największy problem dla arbuzów.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Ugotowały się pod włókniną. Ja tak o mało nie zabiłem melonów pod folią. W ostatniej chwili odkryłem i po 2 godzinach się podniosły. Wystarczy godzina - dwie pod folią na pełnym słońcu i roślina wiotczeje.Krzysztof_18 pisze:A ktoś.mi podpowie co się z nimi stało? Wysadziłem w środę i nakryłem włókniną dzisiaj zaglądam a tu taka sytuacja a ziemia mokra
Ja dziś obsadziłem pole nieszczepionymi (20 szt.) i połowę pola szczepionymi co miałem z I tury szczepień, bo już dłużej czekać nie mogłem - wyrastały z doniczek.
Tylko to dzisiejsze wiatrzysko mnie stresuje, żeby nie połamało sadzonek
- Krzysztof_18
- 200p
Ale ja tylko na noc nakrywam więc jak je ochronić przed zimnymi nocami ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Też się zastanawiam nad takim stanem sadzonek po posadzeniu .
Moje jeszcze w tunelu . Przy dyniowatych takie historie mi się zdarzały .
Moje przemyślenia , podlewać pod korzeń a nie po posadzeniu , nie ubijać
ziemi by nie przydusić systemu korzeniowego . Sprawdzić czy nie ma mrówek .
Można zrobić oprysk Bio algeenem na system korzeniowy . Mam zamiar dodać oprysk
Vapor Gard , który zatrzymuje odparowywanie wilgoci z liści , jeśli kupię .
Na noc obligatoryjnie okrywać , bo z zimna padną .
Chronić przed silnym słońcem cieniówką . Cieniówkę zdejmowałam po 2 tygodniach .
Można zrobić tak , że dać na druty pierwszą warstwę cieniówkę a drugą włókninę a
rano zdjąć włókninę .
Moje jeszcze w tunelu . Przy dyniowatych takie historie mi się zdarzały .
Moje przemyślenia , podlewać pod korzeń a nie po posadzeniu , nie ubijać
ziemi by nie przydusić systemu korzeniowego . Sprawdzić czy nie ma mrówek .
Można zrobić oprysk Bio algeenem na system korzeniowy . Mam zamiar dodać oprysk
Vapor Gard , który zatrzymuje odparowywanie wilgoci z liści , jeśli kupię .
Na noc obligatoryjnie okrywać , bo z zimna padną .
Chronić przed silnym słońcem cieniówką . Cieniówkę zdejmowałam po 2 tygodniach .
Można zrobić tak , że dać na druty pierwszą warstwę cieniówkę a drugą włókninę a
rano zdjąć włókninę .
- Krzysztof_18
- 200p
wokan jest szansa, że odbiją i przetrwają ??