To wygląda na efekt rdzy jałowca.Najpierw w środku wyrastają galaretowate narośla, pędy z czasem grubieją w tym miejscu( sprawdź w środku krzewu te suche pędy), a w końcu całe zasychają najczęściej po zimie. Grzyb zatyka wiązki przewodzące.kaaj pisze:Ratunku, nie wiem co się dzieje, na trzech moich płożących iglakach zauważyłam zbrązowienie igieł, początkowo sądziłam, że to po zimie, jednak chyba coś złapały, po bliskim przyjrzeniu się sytuacji widać maluteńkie białe kropeczki, i teraz nie wiem co to jest czy jakaś choroba grzybowa, czy też jajeczka jakiegoś szkodnika, co mam z tym zrobić, proszę o poradę, wklejam fotkę
Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Re: Tuje żywotniki brązowieją
Małe białe kropki sugerowałyby raczej tarcznika jałowcowca, ale bez zdjęcia można tylko gdybać.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 wrz 2007, o 19:42
- Kontakt:
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Usychające tuje
Susza albo choroba grzybowa już się wdaje.
Być może są uszkodzone gałęzie (złamane), co ?
Być może są uszkodzone gałęzie (złamane), co ?
-
- 50p
- Od: 5 mar 2010, o 00:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety moje tuje też tak mają i podejrzewamy,że to jednak choroba grzybowa.Jeszcze nie jest tak sucho żeby tujom to szkodziło.Ubiegłoroczne upalne lato nie robiło na nich wrażenia.
Może ktoś bardziej doświadczony poradzi jaki środek najlepiej zastosować?
Może ktoś bardziej doświadczony poradzi jaki środek najlepiej zastosować?
Polecam kupić Topsin M lub teldor i spryskać wg instrukcji na opakowaniu
Re: Tuja żywotnik - sadzonki schną brązowieją
witam, mam do was pytanie w kwietniu kupiłam sadzonki szmaragda od 10 do 18cm. wsadziłam je w ziemie na działce. ostatnio kopiłam substral magiczna siła, czy mogę go użyć? nic się nie stanie takim maleństwa?? widać ze zaczynają rosnąc, nie brązowieją wszystko jest ok. proszę o pomoc
Zostaw ten nawóz na następny sezon, podlewaj je regularnie. Dobrze jest nieco spulchniać im ziemię (jeżeli nie są wyściółkowane korą) w pierwszym sezonie by się nie zaskorupiała od podlewania, a korzenie miały powietrze.Świeżo posadzonych żywotników zanim dobrze się nie ukorzenią się nie nawozi.
bardzo dziękuję za odpowiedz. a co mam robić żeby tuje szybko i zdrowo rosły?
No przecież nie zzielenieje co suche. Można wyciąć żeby nie straszyło.
A piesek... jak nie pomoże łagodna perswazja to tylko pampers....
A piesek... jak nie pomoże łagodna perswazja to tylko pampers....
Witajcie!Przejrzałam wątek z problemami z tujami. Sama tez borykam się z problemem usychających liści. Tuje kupiłam na wiosnę, w doniczkach, jakiś czas temu ok. 2 tygodni temu przesadziłam je do ziemi, obok schodów. Miejsce jest nasłonecznione. Problem jest z jedną tują. Jej liście obsychają. Nie wiem jak temu zaradzić. Prześlę zdjęcia.