Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cynie
WłaśnieJolek pisze:Piękne są te cynie w ,,plamki" , takie nie ,,opatrzone". Ciekawe czy w przyszłym roku z ich nasion też wyjdą takie cętki
Czy ktoś zbierał nasiona z cynii Peppermint Stick i ta powtórzyła cechy?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Cynie pierwszy raz zagościły w ogródku mojego brata w tym roku, teraz wiem że na przyszły też będą siane. Pozbieram nasionka mimo że mamy tylko czerwone i różowe miniaturki
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mogę dostać podpowiedź kiedy i gdzie szukać nasion i jak one wyglądają?
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Możesz też od jakiegoś ogrodnika zaprzyjaźnionego, część ludzi sama zbiera z kwiatków.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- valdessa_kane
- 500p
Wybaczcie, ale liczyłam na jakąś rzeczową odpowiedź... ale doprecyzuję zapytanie bo może mało zrozumiałe było wcześniej - czy ktoś podpowie na roślinie kiedy szukać nasion i jak wyglądają?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Nasionka zbieramy jak kwiatek wygląda ,,makabrycznie" bez koloru a płatki zaczynają brązowieć. Większe nasionka są zazwyczaj z zewnętrznych płatków i są brązowe. Mogą być płaskie lub trochę kanciaste rosnące po środku. Termin zbioru jest zależny od terminu siania i na to nie ma reguły.
- valdessa_kane
- 500p
Serdecznie ci dziękuję za podpowiedź
Znalazłam takiego makabrycznego kwiatka i udało mi się zlokalizować nasionka , mam nadziej, że są już wystarczająco dojrzałe.
Znalazłam takiego makabrycznego kwiatka i udało mi się zlokalizować nasionka , mam nadziej, że są już wystarczająco dojrzałe.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
skoro już poznałaś ,,makabrycznego" kwiatka i go rozparcelowałaś to przy następnym zbiorze nasion nie powinno być problemu. Wszystkie powinny być brązowe. Nieraz jest tak, że pierwsze dojrzewają z listków zewnętrznych a parę dni później z wewnętrznych. Ja wtedy zbieram w pierwszej kolejności te pierwsze aby się nie osypały choć większość kwiatków tego nie robi. Tylko po co tracić nasionka z kwiatów które nam się podobały.
Muszę tylko Ci jeszcze napisać , że z pozyskanych nasion nie zawsze uzyskuje się kwiatki podobne do rodziców ale też są piękne
Muszę tylko Ci jeszcze napisać , że z pozyskanych nasion nie zawsze uzyskuje się kwiatki podobne do rodziców ale też są piękne
- valdessa_kane
- 500p
Pierwsze 3 kwiatki zepsułam nasionka były za mało dojrzałe jednak, ale później odkryłam prawidłowo zdezelowane i z nich mam nasionka idealne ale z tym niekoniecznie dziedziczeniem koloru to mnie zaszokowałaś ale niech im tam oby tylko nie były same żółte :/Jolek pisze: Wszystkie powinny być brązowe. (...)