Brokuły- uprawa, odmiany
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
A u mnie większość została wycięta przez mrówki i śmietkę
--julian-- Jakie mrówki są brokułożerne ? Ja mam czarne mrówki co roku w ilości hurtowej i niczego co rośnie nie tykają. Kapustnych na razie ,żaden szkodnik mi nie zaatakował, ani śmietka ani żadne gąsienice (może boją się mrówek ). Zastanawiałam się nad założeniem siatek ochronnych, ale się obyło. Susza doskwiera, jednak wstrzymałam się z podlewaniem. Rano ma padać. Zrobiłam dzisiaj zdjęcie -słońce prażyło i jest kiepskiej jakości, ale widać że liście zdrowe.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne już macie brokuły. Mój Sebastian ma nieduże różyczki, a do licznych naturalnych kataklizmów, które udało mu się przeżyć podczas wzrostu (ślimaki i inne), doszła wczorajsza burza z nawalnym deszczem oraz mączliki.
Pozdrawiam, Ilona
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przemku czy to ta sama odmiana co Montop ?
W opisach w/w ma , że nie wytwarza bocznych róż a
u Ciebie ma duże odrosty .
Ładne macie brokuły , ja też zbieram , nawet bez mączlika , może jeszcze
bez mączlika .
W opisach w/w ma , że nie wytwarza bocznych róż a
u Ciebie ma duże odrosty .
Ładne macie brokuły , ja też zbieram , nawet bez mączlika , może jeszcze
bez mączlika .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Błąd literowy w nazewnictwie. Oczywiście chodzi o odmianę Montop F1. Faktycznie w opisach podają, że nie wytwarza róż bocznych ale u mnie róże boczne tworzą się już w momencie wzrostu róży głównej. Nasiona (małe opakowanie) kupowałem w Sonis.Lt Być może pomylili odmiany bo u mnie rosną obok siebie i Marathon i Montop i obie te odmiany mają boczne różyczki.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, u mnie też odrosty dojrzewały bardzo szybko, dopóki ich nie usunęłam. Brokuły w tym roku miałam wielkie i krzaczaste, z dużą ilością różyczek. Niestety, główne nie były wiele większe od bocznych.
Niezwykle smaczne, nawet łodygi po obraniu smakowały jak kalarepa, ale już nie mam. Inwazja mączlików z kapusty sąsiadki przesądziła o ich likwidacji. Wprawdzie nabyłam nietoksyczny środek na bazie silikonu do oprysków, ale nie użyłam. Zostanie wykorzystany na brukselkę, rzepę, brukiew i późne kalarepy.
Niezwykle smaczne, nawet łodygi po obraniu smakowały jak kalarepa, ale już nie mam. Inwazja mączlików z kapusty sąsiadki przesądziła o ich likwidacji. Wprawdzie nabyłam nietoksyczny środek na bazie silikonu do oprysków, ale nie użyłam. Zostanie wykorzystany na brukselkę, rzepę, brukiew i późne kalarepy.
Pozdrawiam, Ilona
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Można jeszcze siać brokuły na jesienny zbiór? Z moich wiosennych raczej nic nie będzie. Niby rosną, ale jednak łodyga cienka, liści mało, więc za dużo z nich nie będzie, jeśli jakaś różyczka wyrośnie kiedykolwiek
Wczoraj namoczyłam nasionka, a dzisiaj posieję na rozsadę. Z przeznaczeniem na zbiór w październiku. U mnie jesienna uprawa brokułów i kalafiora jest o wiele bardziej bezproblemowa. Tylko trzeba osłonić siewki przed szkodnikami . W ub. roku ładnie wzeszły, lecz dwa dni z oczu i zastałam obżarte szkielety . Więc na razie rozsadki będą w domu na parapecie. Odmiana z tej samej paczuszki co na wiosnę siałam -Limba.
Witajcie. Czy ktoś ma pomysł co dolega moim brokułom, że nie wiążą poprawnie róż? Często podlewam, dostały nawozu ekologicznego a mimo to róże są strasznie mizerne i nie są zwięzłe.
Jakub.
jimmy1991 Może nie trafiłeś z terminem sadzenia (za długi dzień był jak dorastały). Druga opcja to może jednak za słabo odżywiony. Wówczas różyczki wykształci ale małe i trzeba rwać a się nie oglądać, bo większe nie urosną lecz się rozpierzchną i zakwitną. W tym roku wiosenny mi się udał. Ale jesienny chyba za późno posiałam (miesiąc temu). Taki ziąb nastał i słabo rośnie, że zaczynam tracić nadzieję. A Twoje kiedy wysadziłeś?