Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Lilie
Tak wiele lilii można rozmnażać z łusek, m.in.Lilię białą= Lilium candidum, Lilię Martagon
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Prawie wszystkie lilie można roznażać z łusek,do niedawna była to jedyna metoda mnożeniaSoniaM pisze:oo szkoda ,już się ucieszyłam okropnie,że wystarczy łuska!
na skalę wiekszą.A w wymiarze amatorskim,właśnie tak trzeba robić,przy sadzeniu oderwać
pare łusek i położyć obok cebuli.Mozna też cebulę lilii podzielić na łuski,łuski wymieszać z torfem
i wsypać do woreczka foliowego. Trzymać w domu w cieple,aż na łuskach wyrosną cebulki.
Wtedy całość należy przechłodzić,np.w lodówcwe i wysadzić wiosną do gruntu. I taki sposobem
można z jednej cebuli lilii zrobić plantację.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
W sierpniu kiedy musiałam wykopać część lilii w ziemi zostało trochę łusek,SoniaM pisze:to z łuski wyrośnie kwiatek??
które oderwały się od cebuli. Kilka dni temu po przekopaniu znalazłam owe łuski z maleńkimi cebulkami.Na razie są maleńkie, ale bardzo mnie to ucieszyło. Jak widać nie potrzebują specjalnej pielęgnacji aby się rozmnażać.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Cebulki z doniczką wkopię do ogrodu chyba tak będzie bezpieczniej
Pozdrawiam cieplutko
Cebulki z doniczką wkopię do ogrodu chyba tak będzie bezpieczniej
Pozdrawiam cieplutko
Witam
Mam pytanie.Co zrobić z łodygami przekwitniętych lilii.Czytałam gdzieś na forum że można ich ukręcić,ale moje nie chcą się ukręcić.Czy mam ich obciąć ,jeśli tak to ile od ziemi,a może nic nie robić i zostawić takie na zimę. Za informację dziękuję
Mam pytanie.Co zrobić z łodygami przekwitniętych lilii.Czytałam gdzieś na forum że można ich ukręcić,ale moje nie chcą się ukręcić.Czy mam ich obciąć ,jeśli tak to ile od ziemi,a może nic nie robić i zostawić takie na zimę. Za informację dziękuję
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Re:
Powiedziałabym nawet,że są jak chwasty,które rozrastają się na dużą skalę no pod warunkiem ,że nie czepi się ich choroba albo kretszarotka66 pisze:W sierpniu kiedy musiałam wykopać część lilii w ziemi zostało trochę łusek, które oderwały się od cebuli. Kilka dni temu po przekopaniu znalazłam owe łuski z maleńkimi cebulkami.Na razie są maleńkie, ale bardzo mnie to ucieszyło. Jak widać nie potrzebują specjalnej pielęgnacji aby się rozmnażać.SoniaM pisze:to z łuski wyrośnie kwiatek??
kwiaty łagodzą obyczaje