Lilie - uprawa Cz.1
Re: Lilie - uprawa
No, popatrz Kasiu, a kupowana jako Kentucky Już nie mam siły do tych pomyłek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie przejmuj się - tomy stron można napisać na temat pomyłek w zakupionych cebulach. Mnie intryguje jedno, co jest tego powodem, niewiedza, niechlujność czy cwaniactwo sprzedających?
Kaśka
Kaśka
Po wyglądzie cebuli nie da się ustalić odmiany,ani sprzedający,ani hodowca.
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
No proszę Cię Mirzan, tylko nie Ty . Ja wiem ze po cebuli nie rozpozna się odmiany ale jak sprzedaje się cebule i twierdzi że jest to Speciosum Album a
wyrasta
to ja jako kupujący czuję się zlekceważona i oszukana.
Jeśli dostanę taka podmiankę od ogródkowej koleżanki - to może się zdarzyć. Jeśli kupuję w profesjonalnej firmie ogrodniczej taka zamiana świadczy że albo firma jest nie rzetelna albo panuje w niej bałagan i ma nieodpowiedzialnych pracowników.W obu przypadkach - tej firmie już podziękuję!
Kaśka
wyrasta
to ja jako kupujący czuję się zlekceważona i oszukana.
Jeśli dostanę taka podmiankę od ogródkowej koleżanki - to może się zdarzyć. Jeśli kupuję w profesjonalnej firmie ogrodniczej taka zamiana świadczy że albo firma jest nie rzetelna albo panuje w niej bałagan i ma nieodpowiedzialnych pracowników.W obu przypadkach - tej firmie już podziękuję!
Kaśka
Za dość drogą i rzadko spotykaną Speciosum album dostałaś tanią,łatwo dostepną
lilię z grupy LA.Cebule można odróżnić tylko w pewnym zakresie-azjatyckie,białe,
trąbkowe ciemne,grube łuski.Martagony żółte,wąskie długie łuski.Ale odmiany nie da się
ustalić.Jedyna gwarancja jest taka,że na straganie czy w sklepie nie kupi się rzadkiej
odmiany.Kupi się to,co da się produkować w dziesiątkach tysięcy.Rzadko spotykane
odmiany,tylko od zaufanych sprzedawców,którzy się na liiach znają,a pomyłki i tak
mogą być.
lilię z grupy LA.Cebule można odróżnić tylko w pewnym zakresie-azjatyckie,białe,
trąbkowe ciemne,grube łuski.Martagony żółte,wąskie długie łuski.Ale odmiany nie da się
ustalić.Jedyna gwarancja jest taka,że na straganie czy w sklepie nie kupi się rzadkiej
odmiany.Kupi się to,co da się produkować w dziesiątkach tysięcy.Rzadko spotykane
odmiany,tylko od zaufanych sprzedawców,którzy się na liiach znają,a pomyłki i tak
mogą być.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
[quote="raistand"]Jeżeli ktoś sprzedaje ileśtam odmian to wiadomo, że pomyłki mogą być. Natomiast jeśli ktoś sprzedaje najróżniejsze odmiany a potem i tak wyrasta "byle co" to jak to nazwać?![/url]
Marketingiem?
Marketingiem?
- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
Co to za krzyzówki tych lili ?
Pierwsza to [E11 x Stardust Collektion] x Nettys Pride4rafko4 pisze:Co to za krzyzówki tych lili ?
E11 to siewka Bernera,Stardust to kupiony w Ameryce pakiet pod nazwą jak wyżej.
Druga nie wiem,bo dostałem od kolegi.