Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
Dziękuję ślicznie za ucztę dla oczu Zawsze jak coś Przemku pokazujesz, to otwieram to otwieram mój dokument tekstowy z listą chciejstw
Celinko, myślę, że Przemek ma 3 wyjścia; zraszacz automatyczny, brać storczyki na wakacje ze sobą albo nie wyjeżdżać wcale
Celinko, myślę, że Przemek ma 3 wyjścia; zraszacz automatyczny, brać storczyki na wakacje ze sobą albo nie wyjeżdżać wcale
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Przemku,bywam,podziwiam ale nie wypada mi nawet się odzywać.
I tylko nieśmiało zapytam:czy te podkładki u Ciebie leżą czy może wiszą?I jak wiszą,bo wygląda,że nie "do góry nogami"?
Te dwa ostatnie Dendribia są zjawiskowe.
I tylko nieśmiało zapytam:czy te podkładki u Ciebie leżą czy może wiszą?I jak wiszą,bo wygląda,że nie "do góry nogami"?
Te dwa ostatnie Dendribia są zjawiskowe.
Z wielkim zainteresowaniem podglądam Twój wątek. Właściwie przeczytałam go od początku do końca i jestem pełna podziwu. Gratuluję pasji.
Dendrobium cuthbertsonii to moje wielki marzenie. Niestety nie mogę zapewnić mu odpowiednich warunków więc dobrze, że chociaż u Ciebie mogę nacieszyć oczy tym CUDEM
- akwarybka
- 500p
Przemku, napisz proszę jak uprawiasz Masdevallie princeps Bo strasznie na nią choruje. Wiesz może jaka jest różnica miedzy Msd. princeps a Msd. reginae?
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, te dwa gatunki są bardzo podobne. M.princeps ma większe kwiaty i są lekkie różnice w budowie kwiatu. Moja M.princeps W tamtym roku pięknie rosła i kwitła, potem nagle zaczęła gubić liście. Teraz ma kilka liści i od roku stoi w miejscu. Tak samo mam z M.bicornis, od zakupu dwa lata temu wypuściła jeden listek, ale coś się tam kluje więc mam nadzieję że wreszcie ruszy.
- akwarybka
- 500p
Czyli to może być okres spoczynku, tak? Intensywny wzrost, kwitnienie, a potem gubienie liści i ogólny zastój...
Jakie warunki jej zapewniasz? Niedługo się przeprowadzam i bardzo chciałabym wiedzieć czy ''nowy grunt'' by jej pasował
Jakie warunki jej zapewniasz? Niedługo się przeprowadzam i bardzo chciałabym wiedzieć czy ''nowy grunt'' by jej pasował
Dendrobium malvicolor- cudo, takie przezroczyste kwiatki. Wszzystkie Twoje storczyki są przepiękne. Widzę, że na Masdevallii corniculata masz takie plamki jak u mnie występują na brassii. Czy wiesz od czego one są?
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- Phragboy
Basiu to raczej nie jest okres spoczynku, tylko coś jej zaczęło nie pasować. Najlepiej rosła na wschodnim oknie w terrarium nad kaloryferem, teraz jest na dworze. Niby jest chłodolubna a najlepiej rosła w warunkach umiarkowanych.
Kasiu M corniculata przyszła do mnie z takimi plamkami, na nowych przyrostach ich nie ma więc się nimi nie przejmuję.
Kasiu M corniculata przyszła do mnie z takimi plamkami, na nowych przyrostach ich nie ma więc się nimi nie przejmuję.
- akwarybka
- 500p
Dziękuję za info. Czyli u mnie będzie jej w sam raz. Mam warunki umiarkowane lub ciepłe/gorące. Znajdzie się dla niej miejsce w orchidarium. A jakie warunki oświetleniowe (chyba, że już pisałeś a ja przeoczyłam)?Phragboy pisze:Basiu to raczej nie jest okres spoczynku, tylko coś jej zaczęło nie pasować. Najlepiej rosła na wschodnim oknie w terrarium nad kaloryferem, teraz jest na dworze. Niby jest chłodolubna a najlepiej rosła w warunkach umiarkowanych.
- Phragboy
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Przemku przecudne rośliny , a zwłaszcza Macradenia brassavolae. Czy to ciepłolubna roślina? Kolorek kwiatów taki... ceglasty. Pierwszy raz (chyba ) widzę taki kolor u storczyków. Naprawdę cudo natury. I jeszcze w tej glinianej wiszącej doniczce... WOW! Zdjęcie genialne.
Czekam na ten C.D
Czekam na ten C.D
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kolejne, piękne i rzadki okazy Pokazujesz
Ja tylko mogę podziwiać, bo nawet nazwy są dla mnie nie do wymówienia
Ja tylko mogę podziwiać, bo nawet nazwy są dla mnie nie do wymówienia
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Wspaniałe okazy pokazujesz Przemku bardzo mnie urzekła Macradenia.Powiedz coś więcej o niej.