Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Chyba kremowe.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje zapowiadają się na ciemny róż/fuksję ale już na innym watku były chyba takie co wyglądały na różowe a zakwitły na czerwono. Zobaczymy
Przeczytałam jeszcze raz dokładnie link od BLABLA ( http://cactus.biology.dal.ca/paulS/chri ... stmas.html )i już mam pewność:
- to Schlumbergera truncata
- to że kwitnie grubo przed grudniem to całkiem normalne w jej przypadku
Więc wszystko zgodnie z naturą, a ja jedynie będę musiała odświeżyć wpis na blogu by nie mylić czytelników.
Czy w takim razie można nazywać moją odmianę Grudnikiem, czy lepiej nie mylić tych kwitnących w grudniu z tymi październikowo-listopadowymi?
Przeczytałam jeszcze raz dokładnie link od BLABLA ( http://cactus.biology.dal.ca/paulS/chri ... stmas.html )i już mam pewność:
- to Schlumbergera truncata
- to że kwitnie grubo przed grudniem to całkiem normalne w jej przypadku
Więc wszystko zgodnie z naturą, a ja jedynie będę musiała odświeżyć wpis na blogu by nie mylić czytelników.
Czy w takim razie można nazywać moją odmianę Grudnikiem, czy lepiej nie mylić tych kwitnących w grudniu z tymi październikowo-listopadowymi?
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
I jeszcze zauważyłem pąk kwiatowy na sadzonce ukorzenionej na wiosnę ma zakwitnąć na różowo.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Prawdziwa Schlumbergera truncata ma czerwony kolor kwiatu. Formy z innymi barwami są mieszańcami. Nazwa "grudnik" jest nazwą zwyczajową i nie ma teoretycznie żadnych wytycznych jaką konkretnie roślinkę tę nazwą należy ochrzcić. Sytuacja jest podobna jak w przypadku nazwy "królowa nocy" czy "gwiazda szeryfa". Każdy używa tych nazw właściwie dowolnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- marlenka
- 500p
Dlatego wolę znać nazwy łacińskie.Nie przepadam za używaniem tych zwyczajowych bo potem właśnie są takie dyskusje
Jak w takim razie nazywać mój egzemplarz jeśli kwiaty okażą się fuskjowe? Slumbergera Truncata hybridum?
Jak w takim razie nazywać mój egzemplarz jeśli kwiaty okażą się fuskjowe? Slumbergera Truncata hybridum?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja bym ją oznaczył Schlumbergera truncata cv. czyli jako kultywar. Co to takiego można przeczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultywar
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- marlenka
- 500p
blabla pisze:Ja bym ją oznaczył Schlumbergera truncata cv. czyli jako kultywar. Co to takiego można przeczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultywar
No i teraz człowiek się pogubił. Ale z tego co widzę pozostaje nazywać tak jak mi podałeś, ponieważ i tak nie wiem co miałoby być w cudzysłowie.W przeszłości stosowano także oznaczenie kultywarów skrótem cv. ale obecnie używanie jego jest błędem.
BlaBla, studiowałeś może botanikę czy to tylko takie hobby? Bo ja się tak ciągle zastanawiam gdzie szukać łopatologicznie napisanych informacji jak nazywać dane rośliny, a Ty wydajesz się to wszystko pojmować bez problemu. Jak widzisz, trochę mi się miesza. Ale chyba czynię postępy. Powoli z nazewnictwa zwyczajowego przechodzę na łacinę.
Nie jestem pewna czy już o to pytałam:
A jaka jest różnica między Schlumbergerą a Zygokaktusem? Przyznam, że się zamotałam ponieważ spotkałam źródła, które traktuj je oddzielnie i takie które uważają za tożsame. Już i tak sukces, że nie traktuję jako tożsamych epifita z zygokatusem (dobrze pamiętam, że ten drugi należy po prostu do epifitów?).
Jest już późna pora i słabo myślę, do tego klawiatura tutaj ciężko chodzi, więc lepiej już idę bo tylko pewnie głupoty piszę
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Kiedyś studiowałem na Politechnice Gdańskiej. Tam botaniki nie wykładają.
Zygocactus to synonim Schlumbergera, tych nazw rodzajowych używa się zamiennie. Zygocactus truncatus = Schlumbergera truncata. Tutaj jest dość pokaźna lista synonimów tego gatunku: http://desert-tropicals.com/Plants/Cact ... ncata.html
Zygocactus to synonim Schlumbergera, tych nazw rodzajowych używa się zamiennie. Zygocactus truncatus = Schlumbergera truncata. Tutaj jest dość pokaźna lista synonimów tego gatunku: http://desert-tropicals.com/Plants/Cact ... ncata.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
u mnie grudniki dopiero mają małe pączki kwiatowe ale co cieszy mnie najbardziej - kilka z moich własnych siewek ma również pączki kwiatowe. Jak dobrze pamiętam to one mają niecałe 2 lata, niektóre są całkiem spore.Po pączkach widać, że kwiaty będą zarówno białe jak i w kolorze różowym. Poniżej zdjęcia pączków kwiatowych moich siewek
- marlenka
- 500p
Teraz wszystko jasne. Dziękujęblabla pisze:Kiedyś studiowałem na Politechnice Gdańskiej. Tam botaniki nie wykładają.
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
Pierwszy pączek kwiatowy grudnika w domu (dół zdjęcia)
Mi ostatnio zechciał wypuścić pączek grudnik, którego mam od końca sierpnia/początku września. Miał sobie stać w tej doniczce tylko dopóki nie wypuści korzonków, a tak to musimy przeczekać.
Drugiego starszego grudnika wyniosłam na korytarz by zaznał trochę chłodu i również zaczął wypuszczać pąki - ale nadal są tak małe, że trudno mi je uchwycić na zdjęciu
Mi ostatnio zechciał wypuścić pączek grudnik, którego mam od końca sierpnia/początku września. Miał sobie stać w tej doniczce tylko dopóki nie wypuści korzonków, a tak to musimy przeczekać.
Drugiego starszego grudnika wyniosłam na korytarz by zaznał trochę chłodu i również zaczął wypuszczać pąki - ale nadal są tak małe, że trudno mi je uchwycić na zdjęciu
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Moje 4 kolory, z różnych powodów na nowo ukorzeniane w tym roku, też już pączkują