Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Witam
Znowu pisze w tym wątku z prośbą o pomoc
mam problem z dwoma kolejnymi moimi Phalami
mianowicie przegniły im korzenie
i tu przestroga dla innych!!!:
przegniły mi z powodu zaaplikowania im pałeczek przeciwszkodnikowych Provado!!!które użyłam po przeczytaniu porad z tego forum
podzzieliłam tabletkę na kawałki, jednak jest baaaaaaardzo twarda co uniemożliwiło jej pokruszenie,
po podlaniu, po jakims czasie na tych własnie rozmiękczonych kawałkach tabletki pojawiła sie pleśń i było to źródło gnicia pobliskich korzeni,
być moze coś źle zrobiłam..nie wiem,
ale pisze to ku przestrodze wg mnie takie tabletki nie nadają sie w ogóle do podłoza jakim jest kora,
teraz prosze Was o rade, spojrzcie na zdjęcia korzeni moich Phali i doradźce czy mam je reanimować czy wg Was dadzą sobie rade w korze z dodatkiem styropianu?
oto one:
https://imageshack.com/i/nf7zr3j
i tu dalszy ciag tej samej rosliny:
https://imageshack.com/i/nppmv5j
kwiaty systematycznie więdną... czy mam obciąć ten pęd z kwiatami??
oraz moj drugi Phal :
https://imageshack.com/i/4jommwj
z troche lepszym systemem korzeniowym,
ten juz przekwitł wiec pewnie bedzi emu łatwiej sie zregenerowac
pomożcie prosze!
bo to juz moj 2 i 3 Phal z ktorym dzieje sie cos złego
oba sa dla mnie bardzo wartosciowe i nie chce ich stracic
co robic?!?
pozdrawiam
joanna
Znowu pisze w tym wątku z prośbą o pomoc
mam problem z dwoma kolejnymi moimi Phalami
mianowicie przegniły im korzenie
i tu przestroga dla innych!!!:
przegniły mi z powodu zaaplikowania im pałeczek przeciwszkodnikowych Provado!!!które użyłam po przeczytaniu porad z tego forum
podzzieliłam tabletkę na kawałki, jednak jest baaaaaaardzo twarda co uniemożliwiło jej pokruszenie,
po podlaniu, po jakims czasie na tych własnie rozmiękczonych kawałkach tabletki pojawiła sie pleśń i było to źródło gnicia pobliskich korzeni,
być moze coś źle zrobiłam..nie wiem,
ale pisze to ku przestrodze wg mnie takie tabletki nie nadają sie w ogóle do podłoza jakim jest kora,
teraz prosze Was o rade, spojrzcie na zdjęcia korzeni moich Phali i doradźce czy mam je reanimować czy wg Was dadzą sobie rade w korze z dodatkiem styropianu?
oto one:
https://imageshack.com/i/nf7zr3j
i tu dalszy ciag tej samej rosliny:
https://imageshack.com/i/nppmv5j
kwiaty systematycznie więdną... czy mam obciąć ten pęd z kwiatami??
oraz moj drugi Phal :
https://imageshack.com/i/4jommwj
z troche lepszym systemem korzeniowym,
ten juz przekwitł wiec pewnie bedzi emu łatwiej sie zregenerowac
pomożcie prosze!
bo to juz moj 2 i 3 Phal z ktorym dzieje sie cos złego
oba sa dla mnie bardzo wartosciowe i nie chce ich stracic
co robic?!?
pozdrawiam
joanna
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamiast styropianu na dno donicy wrzuć kamyki, powinny dać rade w korze, korzenie nie są złe, a liście wręcz super .
Bardzo dziekuje za pomoc
juz sie zabieram za sadzenie
pozdrawiam!
juz sie zabieram za sadzenie
pozdrawiam!
Więc chciałam zrobić zdjęcie korzeni, wyjęłam go delikatnie z doniczki i.... odpadły mu liście były tak przegnite, że trzymały się na włosku. Obcięłam zgniłe korzenie i suche i teraz wygląda tak:
https://imageshack.com/i/najz31j
https://imageshack.com/i/5nq9blj
I nie wiem czy coś z niego będzie i co z nim zrobić...
https://imageshack.com/i/najz31j
https://imageshack.com/i/5nq9blj
I nie wiem czy coś z niego będzie i co z nim zrobić...
- trzynastka
przykro mi, nadaje się tylko do koszaMegan89 pisze:I nie wiem czy coś z niego będzie i co z nim zrobić...
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
hmmm.. gdyby miał korzonki w nieco lepszym stanie byłaby szansa, ze wypuści keiki na pędach, ale tak to nie wiem.. w sumie nie ryzykujesz już nic sprawdzając więc może wsadź go w lekkie podłoże i pielęgnuj normalnie z dodatkiem nawozu o przewadze azotu a może coś się pojawi z któregoś uśpionego oczka? bo z samej rośliny nic już niestety nie będzie, cała nadzieja w potomstwie
No dobrze, za łatwo się nigdy nie poddaję. Nadzieja matką głupich, a głupi ma zawsze szczęście, więc może się uda Przesadziłam i poczekam, może coś wypuści.
Dziękuję za rady
Dziękuję za rady
pisze tu z moimi niepowodzeniami w reanimacji
kolejne dwa storczyki tego wymagają,a pierwszy reanimowany od 1.5 miesiąca marnieje w oczach
niestety nie mialas racji Trzynastko
czemu tak sie stało??
nie mialy za mokro , kora gruba, kamienie i troche styropianu,
spodziewałam sie ze mogą uschnąć a one zgniły, bardzo mi na nich zależy to moje dwa najpiękniejsze
uciełam pędy kwiatowe,
bardzo sie boje ze nie dam rady ich odratować bo ratowany od ponad miesiąca tą metodą moj bialo rozowy Phal ciagle ma jakąs pleśń na stożku wzrostu, i ani sladu jakiegos zalążka nowego korzonka... zostawiam mu wode w naczyniu tak zeby nie dotykała oczywiscie stożka wzrostu,i tu moje pyt.: czy dobrze robie? moze ma za wilgotno skoro zgniły my między czasie korzenie a teraz zaczyna gnić stożek?
no ale jak nie będę zostawiac wody w naczyciu to nie bedzie nic parowało no i jak on ma wtedy odżyć?
i jeszcze jedno pytanie: czy Phal "zasadzony" w w kamieniach ktory nie ma korzeni tez należy te kamienie podlac dopiero po tygodniu pobytu w nich rośliny?
pomocy!
bardzo prosze pomóżcie bo nawet nie chce myślec o tym ze strace 3 moje ukochane Phale
pozdrawiam joanna
kolejne dwa storczyki tego wymagają,a pierwszy reanimowany od 1.5 miesiąca marnieje w oczach
niestety nie mialas racji Trzynastko
nie dały rady w korze...przeglądam dzis korzenie i wszystkie zgniły z tych co tydzien temu jeszcze były i włożyłam je do kory z kamykami jak radziłaśtrzynastka pisze:Zamiast styropianu na dno donicy wrzuć kamyki, powinny dać rade w korze, korzenie nie są złe, a liście wręcz super .
czemu tak sie stało??
nie mialy za mokro , kora gruba, kamienie i troche styropianu,
spodziewałam sie ze mogą uschnąć a one zgniły, bardzo mi na nich zależy to moje dwa najpiękniejsze
uciełam pędy kwiatowe,
bardzo sie boje ze nie dam rady ich odratować bo ratowany od ponad miesiąca tą metodą moj bialo rozowy Phal ciagle ma jakąs pleśń na stożku wzrostu, i ani sladu jakiegos zalążka nowego korzonka... zostawiam mu wode w naczyniu tak zeby nie dotykała oczywiscie stożka wzrostu,i tu moje pyt.: czy dobrze robie? moze ma za wilgotno skoro zgniły my między czasie korzenie a teraz zaczyna gnić stożek?
no ale jak nie będę zostawiac wody w naczyciu to nie bedzie nic parowało no i jak on ma wtedy odżyć?
i jeszcze jedno pytanie: czy Phal "zasadzony" w w kamieniach ktory nie ma korzeni tez należy te kamienie podlac dopiero po tygodniu pobytu w nich rośliny?
pomocy!
bardzo prosze pomóżcie bo nawet nie chce myślec o tym ze strace 3 moje ukochane Phale
pozdrawiam joanna
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
Moje reanimowane w kamieniach z dnia na dzień coraz bardziej odwodnione mimo okładów z wacików
Chyba też stracę moje 2 najpiekniejsze
Chyba też stracę moje 2 najpiekniejsze
- trzynastka
Joanno jaką masz temperaturę w domu? to podstawa ja mam na parapecie gdzie reanimki stoją blisko 30 stopni , obok na stoliku 26 stopni, Ile tej wody zostawiasz? ja tylko około 1 cm, ja kamienie co dziennie na górze lekko pryskałam , wodą. Ostatnio miałam tylko korzenie, zero góry już mam maleńkie keiki. (około 4 miesiące) Temperatura i to wysoka to podstawa dobrej reanimacji.
- rmfka85
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie mi proszę, co zrobić ze storczykiem jak juz odżyje? wsadzić go z powrotem w doniczkę z korą, czy w tych kamykach już ma zostać
- trzynastka
Jak ma odpowiednio długie korzonki (najmniej 10 cm) normalnie do kory ale wrzucam też do niej kamyki niedużo.
Dziekuje Trzynastko za pomoc!
na parapecie gdzie stoją reanimki mam 19 st...
i nie jestem w stanie o tej porze roku nagrzać pokoju do 30 st niestety
nawet jak swieci słonce ktorego ostatni w ogóle brak, nie ma tam takiej temp. bo okien nie mam super szczelnych .
czyli o takiej porze roku bez upału w domu nie ma szans na skuteczną reanimację?
odnośnie mojego pierwszego reanimowanego: to nalewałam wody do ok. połowy naczynia
i stad ta pleśń? za duzo wody, za niska temp.?
prosze o jeszcze jedną rade: wczoraj zasadziłam w kamienie dwa najswieższe reanimki,
każdy ma po jednym małym korzonku, czy mam im nalac do naczynia wody na dno czy poczekać kilka dni?
bardzo z góry dziekuje za cenne rady!
na parapecie gdzie stoją reanimki mam 19 st...
i nie jestem w stanie o tej porze roku nagrzać pokoju do 30 st niestety
nawet jak swieci słonce ktorego ostatni w ogóle brak, nie ma tam takiej temp. bo okien nie mam super szczelnych .
czyli o takiej porze roku bez upału w domu nie ma szans na skuteczną reanimację?
odnośnie mojego pierwszego reanimowanego: to nalewałam wody do ok. połowy naczynia
i stad ta pleśń? za duzo wody, za niska temp.?
prosze o jeszcze jedną rade: wczoraj zasadziłam w kamienie dwa najswieższe reanimki,
każdy ma po jednym małym korzonku, czy mam im nalac do naczynia wody na dno czy poczekać kilka dni?
bardzo z góry dziekuje za cenne rady!