Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Re: Juka ogrodowa
Kiedyś p.Eugeniusz Radziul, ogrodnik, hobbysta, autor kilku książek o roślinach w jakimś programie też radził usuwać całą rozetę, która kwitła.Ja mam jednak dylemat, gdy kwiatostanów jest kilka, to co z tej juki zostanie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma powodu do zmartwienia selli Jeszcze w danym sezonie od korzenia wybije cała masa nowych roślin.
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje zaraz po przekwitnieciu ukręcam ,jak ma ładne liscie to zostawiam ale nowy kwiat już w tym miejscu nie urośnie tylko z nowych rozetek które urosną.
waga65
waga65
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moi drodzy, dostałam w prezencie sadzonkę juki karolińskiej. Sadzonka to mało powiedziane, w dwójkę z mężem tachaliśmy ją z samochodu. Jakieś 40 kg ma lekko. Te kochane ciocie...Ale do rzeczy. Chciałam ją posadzić w ekstremalnie suchym, nasłonecznionym miejscu. Czy to ma sens? To prawie pod okapem, deszcz dociera może ze dwa razy do roku.Śnieg też tam nie dolatuje. Nie chciałabym zmarnować tego daru, a inne miejsce nie za bardzo jest osiągalne. Pomocy!
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Juka najlepiej rośnie w pełnym słońcu (rośliny posadzone w cieniu nie kwitną).
- Dorja
- 500p
To najbardziej słoneczne i zaciszne miejsce, papryki się fantastycznie udały (podlewałam). Słońce od wschodu do ok.14. Mam jeszcze takie ze słońcem od wschodu do zachodu, ziemia to taki kamienisty piasek, ciężko wkopać dołek, ale jest bardzo wietrzne, urywa głowę. Które będzie lepsze? U ciotki rosły w bardzo żyznej, kompostowej ziemi. U mnie... ech, ciężko o taką.
- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Kasiu -Dorja juka bardzo lubi słońce, powinno jej być dobrze u Ciebie. Od czasu do czasu gdyby miała bardzo sucho, trzeba podlać .
Najważniejsze - teraz po posadzeniu trzeba ją solidnie podlać, żeby się wkoło korzeni dobrze ziemia "poukładała". I dopóki nie zobaczysz, że się przyjęła i zaczyna rosnąć, to jednak trzeba troszkę mieć ją na względzie. Od czasu do czasu podlać, ciut sypnąć nawozem i ....pogadać z juką, żeby ładnie rosła
Najważniejsze - teraz po posadzeniu trzeba ją solidnie podlać, żeby się wkoło korzeni dobrze ziemia "poukładała". I dopóki nie zobaczysz, że się przyjęła i zaczyna rosnąć, to jednak trzeba troszkę mieć ją na względzie. Od czasu do czasu podlać, ciut sypnąć nawozem i ....pogadać z juką, żeby ładnie rosła
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Dorja
- 500p
Dzięki za podpowiedzi. Wypada mi tą karpę podzielić, w całości ciężko będzie mi ją posadzić, dół jak po bombie potrzebny . Jedną posadzę w jednym, drugą w innym miejscu. Jak dadzą radę,będą żyć. Bardzo mi się podobają za liście. Kwitnie też ładnie, ale liście ma cały rok .
Juka karolińska toleruje nawet bardzo suche i piaszczyste gleby ale to nie znaczy,że to są optymalne warunki dla tej rośliny. Najlepiej rośnie i kwitnie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych (choć tam gdzie dostaje w ciągu dnia 6h słońca a nawet trochę mniej też może zakwitnąć) i w lekko wilgotnych dość zasobnych i bardzo dobrze zdrenowanych glebach najlepiej o odczynie obojętnym do lekko zasadowego.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Mam świetny patent na usuwanie przekwitłych rozet juki: z buta. Naciskam przy podstawie nogą i zazwyczaj ułamuje się. Kiedyś okropnie się męczyłam używając różnych ostrych narzędzi, a teraz niczego nie potrzebuję i jest OK.
Waleria
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Re: Juka karolińska(ogrodowa)
Czy jest możliwe żeby teraz kwitła juka?