Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 lut 2016, o 17:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy
Ziemia uniwersalna:( Zrobię na pewno tak jak piszesz,mam nadzieję że uda się ją uratować i przede wszystkim zmienię ziemię tej arece oraz tamtej drugiej,mimo że z tamtą nie ma takiego problemu.
Czy ziemię mogę zmienić obu arekom i obu jukom teraz? Bo podobno najlepiej robić to wiosną?
Czy ziemię mogę zmienić obu arekom i obu jukom teraz? Bo podobno najlepiej robić to wiosną?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepiej będzie, jak zrobisz już teraz i wszystkie hurtem.
Na przyszłość, radzę sprawdzić w jakiej ziemi powinna rosnąć dana roślina, bo często jest tak że "uniwersalna" nie nadaje się do uprawy wszystkich roślin. Poza tym do każdej ziemi powinno się dawać dodatkowo rozluźniacza, czyli albo agroperlitu albo żwirku albo gruboziarnistego piasku. Sama kupna ziemia jest zbyt mało przepuszczalna i przy częstym podlewaniu można bardzo łatwo przelać. Poza tym ma tendencję do zbijania się w jedną bryłę, do korzeni wtedy nie dociera praktycznie powietrze i dochodzi do gnicia korzeni i załapania różnych chorób grzybowych.
Na przyszłość, radzę sprawdzić w jakiej ziemi powinna rosnąć dana roślina, bo często jest tak że "uniwersalna" nie nadaje się do uprawy wszystkich roślin. Poza tym do każdej ziemi powinno się dawać dodatkowo rozluźniacza, czyli albo agroperlitu albo żwirku albo gruboziarnistego piasku. Sama kupna ziemia jest zbyt mało przepuszczalna i przy częstym podlewaniu można bardzo łatwo przelać. Poza tym ma tendencję do zbijania się w jedną bryłę, do korzeni wtedy nie dociera praktycznie powietrze i dochodzi do gnicia korzeni i załapania różnych chorób grzybowych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 lut 2016, o 17:47
Jeszcze jedno pytanie, do tej ziemi która kupię mam dodać żwirku, a w jakiej proporcji?
- norbert76
W proporcji 3:1 (ziemi do żwirku) powinno wystarczyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Twoja Areka nie ma żadnych mszyc, nakrapiane łodygi to naturalna cecha tej palmy.
Przesadź do właściwej wysokiej doniczki i podłoża dedykowanego do palm.
Poczytaj wątek, znajdziesz w nim wszystkie informacje o pielęgnacji.
Choć może być ciężko utrzymać Arekę w warunkach domowych w dłuższej perspektywie czasu. Te palmy dobrze rosną generalnie w oranżeriach albo szklarniach, gdyż potrzebują wysokiej wilgotności powietrza przez cały czas - powyżej 60% oraz nie cierpią ogrzewania podłogowego. Jeśli nie masz takich warunków, tej palmie cały czas będą przysychać końcówki liści.
Przesadź do właściwej wysokiej doniczki i podłoża dedykowanego do palm.
Poczytaj wątek, znajdziesz w nim wszystkie informacje o pielęgnacji.
Choć może być ciężko utrzymać Arekę w warunkach domowych w dłuższej perspektywie czasu. Te palmy dobrze rosną generalnie w oranżeriach albo szklarniach, gdyż potrzebują wysokiej wilgotności powietrza przez cały czas - powyżej 60% oraz nie cierpią ogrzewania podłogowego. Jeśli nie masz takich warunków, tej palmie cały czas będą przysychać końcówki liści.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź.
Nie mam mszycy? A ten taki nalot biały i czarny to co to jest. Zobacz proszę na zblizenie w tej lodydze przy doniczce.
Ona stoi w salonie, ogrzewanie podłogowe, ale przeszklenie z każdej strony . od strony poludniowej.
Czy lepiej spryskiwać codziennie czy może nawilżacz kupić i załączyć.
Przesadzić teraz czy może na wiosnę jak dam ją do ogrodu?
Jak obciąć te suche?
Bardzo bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
pozdrawiam
Marcin
Nie mam mszycy? A ten taki nalot biały i czarny to co to jest. Zobacz proszę na zblizenie w tej lodydze przy doniczce.
Ona stoi w salonie, ogrzewanie podłogowe, ale przeszklenie z każdej strony . od strony poludniowej.
Czy lepiej spryskiwać codziennie czy może nawilżacz kupić i załączyć.
Przesadzić teraz czy może na wiosnę jak dam ją do ogrodu?
Jak obciąć te suche?
Bardzo bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
pozdrawiam
Marcin
- norbert76
Powtórzę to jeszcze raz, to nie są mszyce.
Biały nalot, o ile w miejscu, gdzie łodygi łączą się z pniem nie ma kleistej waty, może być osadem po spryskiwaniu wodą.
Jeśli masz ogrzewanie podłogowe i w dodatku duże pomieszczenie i wysokie, ciężko będzie utrzymać Tobie wysoką wilgotność powietrza w pobliżu palmy, dlatego te palmy są dedykowane do oranżerii. Jak się na niego zdecydujesz, ważne uwaga - nie kieruje się strumienia pary bezpośrednio na liście, bo to pierwszy krok do choroby grzybowej.
Na pewno musisz odseparować ją od podłogi, stawiając na np. jakimś stołku.
Kolejna rzecz, ta palma nie nadaje się do wystawienia na zewnątrz, gdyż jest wrażliwa na nocne spadki temperatur. Temperatura nie powinna nigdy spadać poniżej +18 stopni.
Zeschnięte końcówki liści możesz poodcinać.
Można ją teraz przesadzić, przy okazji sprawdzisz stan korzeni.
Biały nalot, o ile w miejscu, gdzie łodygi łączą się z pniem nie ma kleistej waty, może być osadem po spryskiwaniu wodą.
Jeśli masz ogrzewanie podłogowe i w dodatku duże pomieszczenie i wysokie, ciężko będzie utrzymać Tobie wysoką wilgotność powietrza w pobliżu palmy, dlatego te palmy są dedykowane do oranżerii. Jak się na niego zdecydujesz, ważne uwaga - nie kieruje się strumienia pary bezpośrednio na liście, bo to pierwszy krok do choroby grzybowej.
Na pewno musisz odseparować ją od podłogi, stawiając na np. jakimś stołku.
Kolejna rzecz, ta palma nie nadaje się do wystawienia na zewnątrz, gdyż jest wrażliwa na nocne spadki temperatur. Temperatura nie powinna nigdy spadać poniżej +18 stopni.
Zeschnięte końcówki liści możesz poodcinać.
Można ją teraz przesadzić, przy okazji sprawdzisz stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lis 2016, o 16:56
Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - usycha
Witam,
Piszę ponieważ potrzebuję pomocy. Zakochałam się w zakupionej 2 m-ce temu Arece, ale niestety ostatnio zaczęła niedomagać. Usychają jej liście. Na początku usechł jeden mały od ziemi, teraz się to rozprzestrzeniło, ponieważ wycięłam już 3 a u innych liści usychają końcówki.
Gdy liście zaczęły usychać szukałam porad w internecie i trafiłam na tą stronę. Okazało się, że należy roślinkę zraszać, o czym nie wiedziałam A więc codziennie ze spryskiwaczem "skrapiam" moją Arekę. Myślałam, że to jest przyczyna, niestety usychanie liści nie ustało.....
Dziś na domiar złego dziś zauważyłam jakieś dziwne białe punkty na jednej z łodyg. Nie jestem pewna co to za szkodnik, bo obawiam się, że jakiś to jednak jest i dlatego postanowiłam udać się po poradę do specjalistów:) Mam nadzieję, że mi pomożecie
Poniżej przesyłam kilka zdjęć jak to wygląda.
Piszę ponieważ potrzebuję pomocy. Zakochałam się w zakupionej 2 m-ce temu Arece, ale niestety ostatnio zaczęła niedomagać. Usychają jej liście. Na początku usechł jeden mały od ziemi, teraz się to rozprzestrzeniło, ponieważ wycięłam już 3 a u innych liści usychają końcówki.
Gdy liście zaczęły usychać szukałam porad w internecie i trafiłam na tą stronę. Okazało się, że należy roślinkę zraszać, o czym nie wiedziałam A więc codziennie ze spryskiwaczem "skrapiam" moją Arekę. Myślałam, że to jest przyczyna, niestety usychanie liści nie ustało.....
Dziś na domiar złego dziś zauważyłam jakieś dziwne białe punkty na jednej z łodyg. Nie jestem pewna co to za szkodnik, bo obawiam się, że jakiś to jednak jest i dlatego postanowiłam udać się po poradę do specjalistów:) Mam nadzieję, że mi pomożecie
Poniżej przesyłam kilka zdjęć jak to wygląda.
- norbert76
Co do tych białych kresek, może to być mączlik szklarniowy - zobacz pod szkłem powiększającym, czy się ruszają.
Natomiast usychające końcówki liści mogą wskazywać oprócz zbyt suchego powietrza, bardziej na przelanie oraz być może nieprawidłowe - za ciemne stanowisko.
Zapraszam do lektury tego wątku, znajdziesz w nim wszystkie podstawowe informacje w kwestii uprawy i pielęgnacji. A następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki na górze strony.
Natomiast usychające końcówki liści mogą wskazywać oprócz zbyt suchego powietrza, bardziej na przelanie oraz być może nieprawidłowe - za ciemne stanowisko.
Zapraszam do lektury tego wątku, znajdziesz w nim wszystkie podstawowe informacje w kwestii uprawy i pielęgnacji. A następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki na górze strony.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lis 2016, o 16:56
Palma z ikei - plamy, biały nalot, strasznie schnie
Mam problem z palmą. Ma plamy w kolorze brązowym, biały nalot jakłupież i poszczeg?lne liście wysychają. Jest to moja już druga palma z ikei. Poprzednia miała te same objawy,wiec jestem pewna ze ikea sprzedaje chore rośliny. W każdym razie nie wiem jak ratować palmę. Poprzednia wyschła. Ktoś wie co robić?
- norbert76
To są wełnowce, poczytaj tutaj o ich zwalczaniu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... C5%82nowce
A także ten wątek, bo palma ta, czyli Areka nie jest łatwa w uprawie i potrzebuje określonych warunków uprawy, jedną z nich jest podwyższona wilgotność powietrza.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... C5%82nowce
A także ten wątek, bo palma ta, czyli Areka nie jest łatwa w uprawie i potrzebuje określonych warunków uprawy, jedną z nich jest podwyższona wilgotność powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta